Obavijesti

Kolumne

Komentari 1

Kako pomoći psu koji trpi jake bolove iako se već dugo liječi?

U današnjoj Zoordinaciji saznajte kako pomoći psu kojemu se rane neprestano otvaraju, što znači ako je maci treći kapak podignut i što kad se buhe stalno vraćaju

VIDEO

Rubrika ZOOrdinacija mjesto je za sve ljubitelje životinja, vlasnike kućnih ljubimaca kao i one koji to tek planiraju postati. Želite li znati što muči vašu mačku, psa, papigu, zeca ili bilo koju drugu malu životinju veterinar Goran Azenić pronaći će odgovor. Stručnjaku za male životinje možete se obratiti sa svim pitanjima koja vas muče, bilo da ne znate kako prepoznati je li papiga doista mlada u pet centru, zašto je vaš ljubimac promijenio raspoloženje ili sumnjate na neku infekciju. 

Sva svoja pitanja šaljite nam na mail zoordinacija@24sata.hr, a Goran će vam odgovarati svaki utorak. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Goran Azenić je vlasnik veterinarske ambulante za kućne ljubimce VET - svijet koju je otvorio 2009.

S čime se mogu tretirati uši na mačićima?

Poštovani 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Imamo mačiće koji su stari tri mjeseca i pošto su stalno vani, na sebe su navukli nekakve uši, to su nekakve male plosnate bube, nisu buhe jer ne skaču. Zanima s čime ih smijemo tretirati a da mališanima ne naškodimo? I još me zanima s kojom starosti smiju na sterilizaciju i kastraciju? 

Unaprijed hvala!

Isti preparati protiv buha dobri su i protiv ušiju

Poštovani,

Većina preparata koji djeluju protiv buha djeluju i protiv ušiju i paušiju npr: Fypryst, Advocate, Stronghold. Bitno je da preparat bude namijenjen mačkama i da odgovara njihovoj tjelesnoj težini.

Što se tiče sterilizacije/kastracije mačići trebaju biti stariji od šest mjeseci.

Kapci mačku dosežu gotovo do polovice oka. Što mogu učiniti?

Poštovanje

Vlasnik sam dva macana starih cca godinu dana koji su iz istog legla.

Jedan od njih ima problem s očima. Naime, spava mnogo, mnogo više nego nego drugi mačak i primijetio sam da su mu kapci nekako neobično upaljeni. Dosežu mu gotovo pa polovicu oka. Ova slika koju sam našao na internetu bi vam trebala puno više pomoći nego da vam ja objašnjavam http://www.vetmed.wsu.edu/ClientED/images/cat_eyes/exam2.jpg

U blizini gdje ja živim, nalazi se malena farma i on pije prljavu vodu koja je namijenjena kokošima i patkama unatoč tome što čitavo vrijeme na raspolaganju ima svježu čistu vodu. Pretpostavljam da je to razlog što je dosta lakši i mršaviji od drugog mačka. Imate li ikakav savjet kako je moguće odviknuti ga od te loše navike i što moram činiti po pitanju potencijalnih (i vjerojatnih) crijevnih parazita?

Lijepi pozdrav.

Moguća je protruzija koju obično uzrokuje pad imuniteta zbog drugih bolesti

Poštovani,

Na slici se vidi protruzija trećeg očnog kapka.

Treći očni kapak imaju gotovo sve životinje i nalazi se u unutrašnjem očnom kutu (uz nos) koji služi za zaštitu oka. Dok mačka ima otvoreno oko taj se kapak ne vidi, no ukoliko je oko poluotvoreno treći očni kapak izlazi te izgleda kao da neka opna prekriva dio oka. Ukoliko se treći očni kapak povlači (sakrije) tijekom dana, oko ne suzi i maca je dobrog stanja, s vašom macom je sve u redu. 

Ukoliko je taj treći očni kapak izraženiji cijelo vrijeme takvo stanje naziva se kao što je gore navedeno - protruzija trećeg očnog kapka. Ovakvo se stanje uglavnom javlja kao posljedica gubitka imuniteta zbog neke druge bolesti. Najčešće se radi o općoj iscrpljenosti uslijed parazitarnih invazija, proljeva (dehidracija) i nekim virusnim infekcijama. Dijagnoza se postavlja općim i oftalmološkim pregledom.

S obzirom na to da je vaš mačak puno mirniji od drugog savjetovao bih Vam da posjetite veterinara. Protiv crijevnih parazita možete kupiti tabletice (Drontal cat, Caniverm…).

Neprestano je štitim od krpelja, ali ona ih redovito ima. Koja je najbolja zaštita?

Poštovani,

Imam belgijsku ovčarku koja je svakodnevno po livadama blizu potoka. Dnevno je 5-6 puta vani, stara je godinu i šest mjeseci, nosi ogrlicu protiv krpelja i redovno je prašim s praškom protiv krpelja (oko dva puta tjedno). Čak joj naprašim i kućicu. Ima boks i dvorište. Počeo sam je mazati s bijelim lukom, međutim područje Dubrave - Trnovčice je puno krpelja tako da mi je promaknuo jedan koji se primio sa strane blizu rebara. 

Molim vas za savjet za najbolju zaštitu od krpelja. Napominjem da je pas cijepljen protiv zaraznih bolesti i bjesnoće. 

Hvala!

Pokušajte s kombinacijom ampulica s ogrlicama

Poštovani,

Nažalost nema 100-postotne zaštite protiv krpelja. Jedino što možete učiniti je stavljanje ampulica jednom mjesečno. Možete ih kombinirati s ogrlicama i to na sljedeći način: Kiltix ogrlica + Frontline spot on ili Fypryst ampulica. Druga mogućnost je Scalibur ogrlica + Advantix ampulica. Podsjećam da ampulice protiv krpelja traju mjesec dana, a ogrlice do 3 mjeseca.

Nema buhe, ali se neprestano češe

Imam psa mješanca pekinezera starog godinu i dva mjeseca. U zadnje vrijeme stalno se češe po vratu. Provjerila sam ima li kakvih nametnika (buha, krpelja i sl.) ali ispostavilo se da nema. Jednostavno se češe .Koji je uzrok češanja? 

Unaprijed hvala.

Pokušajte isprati psa s običnom vodom

Poštovani,

Ova godina je zbog vlažne klime pogodna mnogim insektima pa tako buhama i krpeljima. S obzirom na to da buhe ne žive na životinji nego samo objeduju i izuzetno su brze često se ne uspijevaju vidjeti. Iz tog razloga njih ne bih istog trena isključio. Točan uzrok češanja nemoguće je saznati bez pregleda. Uzrok može biti vrlo jednostavan npr. kupili ste novu ogrlicu ili nedavno je okupan sa šamponom…

Možete vašeg psa isprati s običnom vodom pa vidjeti hoće li biti promjena. Ukoliko se češanje nastavi i pojave se neke promjene na vratu posjetite veterinara.

Što su crne bradavice oko očiju?

Imam zlatnog retrivera starog četiri godine. Pojavile su mu se sitne crne bradavice na glavi oko očiju. Zanima me što je uzrok i što da radim? Pozdrav!

Teško je zaključiti na osnovu opisa. Pošaljite fotografiju da bi Vam mogli pomoći

Poštovani,

Izuzetno je teško reći o čemu bi se radilo samo na osnovi Vašeg opisa. Savjetovao bih Vam da nam pošaljete fotografiju opisanih promjena ili posjetite veterinara.

Moj pas trpi strašne bolove unatoč liječenju. Kako da mu pomognem?

Poštovani! 

Imam zlatnog retrivera starog dvije godine koji već oko dva mjeseca ima strašne tegobe i postao sam zbilja očajan jer moj pas trpi bolove, a ja više ne znam kako da mu pomognem. U početku (prije dva mjeseca) je na tom mjestu imao nekakvu oteklinu te sam ga odveo kod lokalnog veterinara na pregled. On je ustanovio da se ne radi o tumoru pošto je vidio da ga oteklina boli i da je osjetljiva na dodir. Dao mu je injekcije i oteklina je ubrzo splasnula. 

No nakon nekoliko dana na tom istom mjestu se otvorila rana. Nakon toga sam ga opet odveo kod istog veterinara te je opet dobio injekcije (ja, nažalost ne znam o kojem se točno lijeku radilo, jer na računu ime piše ručnim rukopisom i ne vidi se pročitati, no u prilogu ću Vam poslati sliku računa pa možda vi uspijete odgonetnuti o čemu se točno radi). Veterinar mu je osim injekcija namazao ranu s nekom mašću nakon čega je iz rane počeo istjecati gnoj. 

Oporavak je trajao dugo, no već nekoliko puta kada bi se činilo da se rana zatvorila, ona bi se opet otvorila i sve bi krenulo ispočetka. Moram naglasiti da je nosio ovratnik 3 tjedna, nakon čega sam mu ga ipak skinuo jer sam smatrao da bi se možda mogao sam izliječiti. Jedno vrijeme se tako i činilo, no kako sam već rekao, rana se opet malo otvorila (slika: tamnija rana). Prije nekoliko dana (slika) napravila se druga rana. Pas nije puštan u šetnje jer sam zaključio da mu smeta trava, a i ne znam je l' važno za ovaj slučaj, ali pas je kastriran još prošle godine, a oporavak je prošao u najboljem radu. 

MOLIM VAS da ako mi ikako možete pomoći, bio bih Vam doista zahvalan, jer doista više ne znam što mi je činiti.

Unaprijed hvala.

Stalno otvaranje rane znak je da se nije otklonio sam uzrok

Poštovani,

Po Vašem opisu može se zaključiti da se radi o apscesu koji se malo smiri nakon terapije pa se ponovno aktivira. Vašeg psa to jako boli i taj problem treba što prije riješiti. Vjerojatno nije uklonjen uzrok njegovog nastanka pa se apsces recidivira (npr. klas divljeg ječma kojih sada ima na svakom koraku - takav klas brzo uđe u tijelo životinje i potrebno ga je ukloniti kako bi se problem riješio). U Vašem slučaju predložio bih kiruršku obradu apscesa s dovoljno dugom terapijom antibioticima.

Može li pas biti prijenosnik toksoplazmoze?

Poštovani, 

imamo psa mješanca starog 8 mjeseci koji je vani u dvorištu osim po zimi kada spava unutra. Vrlo je aktivan pas te ga šećemo barem tri puta na dan i istrčavamo u šumi. Nerijetko ga ulovimo da u šetnji ili šumi kada je bez povodca pojede izmet. Zanima me može li pas, osim mačke, biti prijenosnik toksoplazmoze jer je nisam preboljela, a trudna sam 11 tjedana?

Pas vas ne može zaraziti, ali trebate izbjegavati mačji izmet

Poštovana,

Ne morate imati nikakav strah, Vaš vas pas ne može zaraziti toksoplazmom. Najčešći način invadiranja ljudi je neoprano povrće i nedovoljno termički obrađena hrana (npr. fast food ). Trudnice nikako ne bi trebale dolaziti u kontakt s mačjim izmetom (npr. čišćenje mačjeg WC-a).

Što možemo koristiti protiv buha osim ogrlice?

Imam pitanje vezano za buhe. Imamo ženku staforda staru 5.5 mjeseci. Kupili smo joj ogrlicu protiv buha i krpelja. Ne znam kojeg proizvođača je, a koštala je 80 kuna i ima specifičan miris). Krpelja nema ali ponekad primijetimo da se češe i nađemo buhe po tijelu i oko čmara. Zanima me šta možemo još koristiti protiv buha osim ogrlice? Da napomenem, držimo je u kući, ali naravno šetamo prirodom. 

Hvala.

Pozdrav, Katja

Koristite sprej i istovremeno tretirajte prostor

Poštovana,

Preporučio bih špricanje psa Frontline ili Fypryst sprejem te paralelno tretiranje prostora preparatom npr. Biokill sprejem. Postupak treba više puta ponoviti s razmakom 3-4 tjedana. 

Samo sustavnim upornim i paralelnim tretiranjem ljubimca i prostora postići ćete rezultate.

Ampulice i ogrlice dobra su preventiva.

Kako se liječi diskushernija?

Poštovani Gorane, 

imam Cavalira KCS kojem je ustanovljene diskushernija. Trpi bolove  u nekim pokretima i nije više onaj isti. Nije nikad bio previše aktivan po naravi ali sad samo  leži. Jako smo tužni…. 

Kako bi vi  liječili  i kako mu pomoći !? 

Pozdrav.

Pokušajte s neurološkim pregledom i potpornom terapijom

Poštovani,

Ako već niste preporučio bih da se napravi neurološki pregled. Ako je pas mobilan kao potpornu terapiju savjetovao bi NSPUL (ne steroidne protuupalne lijekove - Rimadyl, Ricarfa) i Vitamine B kompleksa (posebno vitamin B1) te strogo mirovanje kroz 3 tjedna. Ako postoji pareza ili paraliza nekog od ekstremiteta neurološki pregled treba nadopuniti s RTG pretragom (nativna, mijelografija, ako postoji mogućnost MR snimak). 

Ovisno o procjeni u takvim slučajevima obično se radi takozvana dekompresija u vidu laminektomije ili hemilaminektomije (složeni kirurški zahvat koji zahtijeva dosta iskustava i opreme npr. Veterinarski fakultet).

Sva pitanja za Gorana o svojim ljubimcima ili onima koji će to tek postati šaljite na zoordinacija@24sata.hr. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju svog oboljelog ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Zahvaljujemo!

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje
Ana i Matija žive pedesete: Otvorili su i svoj vintage kafić
ROCKABILY ŽIVOT

Ana i Matija žive pedesete: Otvorili su i svoj vintage kafić

Bračni par je staru krojačku radionicu u centru Vinkovaca pretvorio u klub koji nalikuje na holivudski filmski set. Obožavaju sakupljati stare stvari, restaurirati ih....