Obavijesti

Kolumne

Komentari 58

Kako štitimo trudnice ili zašto je birokracija uvijek u pravu...

Ok, prežvakala sam i ta iznenađenja s iznosom naknade, no kada mi je došlo rješenje u kojem su mi ukrali 5 dana porodiljnog - e tu sam stvarno pukla

VIDEO

Dobar dan, trebala bi otvoriti bolovanje za čuvanje trudnoće. Možete li mi reći kakav je postupak?

Morate osobno doći do HZZO-a s doznakama pa da vam se to otvori, kaže poslovično neljubazna državna službenica.  Hm, možda me nije razumjela. Ali moram mirovati. Kako da dođem do HZZO-a? Može li to muž donijeti umjesto mene, pitam.

 Ne, ne. Morate osobno. Takva je procedura, objašnjava. 

Tu se ja iznerviram pa počnem s onim standardnim repertoarom - po kojem to zakonu, čija je to kretenska ideja, a što ako rodim na šalteru... 

Gospođu s druge strane žice to uopće ne brine. Čujem je kako prebire po nekim papirima i nezainteresirano odgovara da ipak moram osobno doći. A jel' trudnice imaju prednost, očajna popuštam. 

Naravno, odgovora ova, a ja zaključujem da sigurno nikad nikog nije rodila. E, sad kad dođete u red gdje se otvaraju porodiljni ili bolovanje za mirovanje neosporna je činjenica da u njemu stoje sve same trudnice. I sad koja tu ima prednost? 

Takav je zakon 

Ovo nije moja priča već priča moje kolegice koja je osobno otvorila mirovanje u trudnoći, riskirajući svaki put porod nasred HZZO-a, osobno donosila doznake i na račun potom osobno primala maksimalnih 4300 kuna što je daleko ispod njene plaće, ali tješila se, opet je više nego što mnogi zarađuju u ovoj zemlji. Takav je zakon. Tako mi to štitimo trudnice. 

Na račun prve porodiljne naknade sjela mi je očekivana cifra, druga 400 kuna niža. Kako? Pa zar nije svaki mjesec isto? 


No birokraciji tu nije kraj. I ja sam osobno otvorila svoj porodiljni. 21 dan prije termina. Dakle, radila sam koliko god mi je to zakon dopuštao. Na svoju nesreću rodila sam tjedan dana nakon toga, no barem nisam dugo cijedila državni proračun. Na račun prve porodiljne naknade sjela mi je očekivana cifra, druga 400 kuna niža. Kako? Pa zar nije svaki mjesec isto? A ne, ne, veli gospođa u HZZO-u, to vam ide po radnim danima. Kojim mrtvim radnim danima?

Pravilnik - važniji od Ustava RH 

 Pa mjesec je imao 31 dan i jedan praznik, kako to može biti 400 kuna manje. Nema vam to veze s praznikom već s državnim pravilnikom, kaže ona nadmoćno, a ja osjećam da nema pojma o čemu priča. To je, sigurna sam, iako nemam dokaza, još jedan od onih zakona sročenih da ih nitko ne razumije. Evo primjer, srpanj i kolovoz imaju po 31 dan. U kolovozu su dva praznika - Oluja i Gospa. Ove je godine Oluja pala na radni dan. E sad vi mislite da u kolovozu ima manje radnih dana nego u srpnju, zar ne? E pa ne. Ima ih isto kao i u srpnju. Nije caka ni u subotama i nedjeljama. Srpanj je imao pet subota i četiri nedjelje, a kolovoz obrnuto, dakle oba mjeseca imaju po devet vikend-neradnih dana, no kolovoz, ponavljam, ima praznike. Za HZZO to ništa ne znači. Po pravilniku ta dva mjeseca bez obzira na sve imaju isti broj radnih dana. 

Ukrali 5 dana porodiljnog

Ok, prežvakala sam i ta iznenađenja s iznosom naknade, no kada mi je došlo rješenje u kojem su mi ukrali 5 dana porodiljnog  - e tu sam pukla... Plaćate 2600 kuna za drugih šest mjeseci pa mi ukradete pet dana. Opet vrtim isti broj. Kako sad to? E i to vam je zbog broja radnih dana, a prema pravilniku o tko zna čemu u konjukciji s Merkurom koji je trenutno u retrogradnom odnosu sa Saturnom...Nije vam jasno? Ma jednostavno je gospođo. Samo trebate shvatiti. Kako da shvatim, urlam, da se moram vratiti na posao 13.-og, a dijete je rođeno 18.-og. Kakvi radni dani, kakav pravilnik, kakav retrogradni Pluton? Nisam rekla Pluton, nego Saturn, ozbiljna je državna službenica. Ok, poražena sam.

Preglupa sam za hrvatsku birokraciju

 Jednostavno sam preglupa za hrvatsku birokraciju. Tješim se da me čeka posao. Mnoge žene ne. Tješim se da me čeka ista plaća, mnoge žene ne.

I što sam naučila iz svega toga? Ništa, ali sam se opravdano bojala da ću od tolikog je... opet ostati trudna. I to opet u krivom mjesecu. 

Tješim se da će muž čuvati dijete jer vrtić nismo dobili jer sam u krivom mjesecu ostala trudna, ali nema veze. Moramo čekati 'samo' devet mjeseci jer ne mogu se ta djeca upisivati u jaslice kako nama dođe. Šta niste radili bebu u studenom, samo što me nisu pitali u gradskom uredu kad sam se usudila prigovoriti toj gluposti. 

I što sam naučila iz svega toga? Ništa, ali sam se opravdano bojala da ću od tolikog je... opet ostati trudna. I to opet u krivom mjesecu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 58
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta
Mjesečni horoskop za svibanj: Djevicu čeka ljubav, Lava prekid
ZA SVAKI ZNAK ZODIJAKA

Mjesečni horoskop za svibanj: Djevicu čeka ljubav, Lava prekid

Jake pozicije Venere u Biku i Marsa u Ovnu snažan su poticaj za ostvarenje poslovnih, ali i ljubavnih želja. Donosimo što vas čeka, ocjene mjeseca i najbolje datume