Obavijesti

Kolumne

Komentari 46

Kako su Windowsi izgubili u ratu operativnih sustava?

Sigurno još uvijek smatrate da su Windowsi najrašireniji operativni sustav koji se 'vrti' na našim osobnim računalima?! Niste u pravu, stvari su se promijenile...

VIDEO

Windowsi se još dobro drže na desktop računalima, naslijeđeni korijeni su isuviše duboki i jaki da bi ih netko iščupao s prve pozicije, ali krajobraz se mijenja. Ušli smo u Post-PC eru, osobna računala nisu više samo na stolovima, sada ih uglavnom nosimo za sobom. Pametni telefoni i tableti mijenjaju pojam osobnog računala, a promijenili su i tržišni udio operativnih sustava. 

Goldman Sachs’ izvješće, čiji sažetak je objavio ZDNet, jasno pokazuje da je Android prvi s 42% tržišnog udjela, slijedi ga Apple iOS s 24% i Microsoft je tek treći s 20%. Neka druga izvješća prikazuju druge brojeve, ali konačan rezultat je isti...

Androidi su novi Windowsi

Windowsi su zavladali svijetom iako je IBM imao bolji proizvod (OS/2, kojeg su čak i počeli razvijati s Microsoftom i koji se navodno još koristi u bankarskoj industriji). Android je započeo svoju vladavinu, ali nije najbolje što se nudi na tržištu. Google je otvorenošću, koja je istina pomalo dvojbena, išao na širenje na što veći broj uređaja.

Apple je svojim operativnim sustavom i uređajima pokazao pravac kuda će krenuti Post-PC era. Ali kao i na početku ere osobnih stolnih računala oni su povukli granicu. PC računala su osvojila svijet zahvaljujući postojanju PC klonova, tj. IBM PC kompatibilnih računala. Apple to nije dozvolio. Pitanje je kako bi izgledao krajobraz osobnih stolnih računala da je bilo moguće proizvoditi Apple kopije s licenciranim operativnim sustavom?! Širenju DOS-a i kasnije Windowsa išla je na ruku činjenica da ih je bilo jednostavno kopirati. Microsoft se nije u to vrijeme previše pretrgnuo u borbi protiv piratiziranja jer im je bilo draže da se na računalima vrte njihove nelegalne kopije nego nečiji drugi OS.

I u ovoj novoj, Post-PC eri, Apple nije promijenio ponašanje. Njihov softver na njihovim uređajima i ništa više od toga. Tržišni rezultati i količina novca u banci govore dovoljno o ispravnosti te njihove odluke. Ali da su licencirali svoj OS i drugim proizvođačima ovi bi sigurno pohrlili raditi iOS uređaje koji bi pokorili tržište. Ali Apple je Apple, želi imati sve pod svojom kontrolom.

Tu se otvorio prostor za Google koji je proizvođačima ponudio svoj OS i vezao ga uz svoje servise koje je većina korisnika već ionako koristila. Unatoč manama, Android je zauzeo svoju poziciju zahvaljujući većoj mogućnosti širenja.

Microsoft je zakasnio u trku što ne čudi jer se nalazi u sukobu interesa. Oni i dalje žele produžiti trajanje PC ere. To se najbolje vidi po njihovim tabletima koji nisu uređaji novog doba već teže zadržati stari poredak. Trend na tržištu tableta pokazuje da imamo sve više manjih uređaja s niskom cijenom (Google Nexus 7, Amazon Kindle Fire), iduće godine Acer sprema uređaj ispod 99 dolara, govori se da Google sprema uređaj s istom cijenom. Apple je išao napraviti iPad Mini. Trend je jasan, a Microsoft u trku u ulazi sa skupim uređajima koji su negdje između tableta, netbooka i laptopa. Da nema jakog Microsoft eko sistema u kojem su završili ti tableti najvjerojatnije bi prodajni rezultati bili dovoljno razočaranje da ta tablet avantura završi kao i ona s Kin telefonima.

Android se širi svuda

Kad neki OS dosegne takav tržišni udio onda se po inerciji širi svuda. Sve više se koristi u specijaliziranim ugrađenim sustavima, u medicinskim uređajima (srećom ipak u kombinaciji s operativnim sustavom za rad u stvarnom vremenu) te u ostalim uređajima kućne i potrošačke elektronike. Ne bih se začudio da iduće godine na našem tržištu ugledamo hladnjake i perilice rublja koji će u sebi imati ugrađen Android. Više članovi vaše obitelji neće nositi novine u wc ako je u istoj prostoriji i perilica s Androidom. Za red pred vratima glavni krivac bi mogao biti neki težak nivo u Angry Birds igri, a osim lupanja po vratima neodgovornog ukućana moći ćete upozoravati i uz pomoć različitih chat i talk aplikacija.

Siguran sam da neću kupiti takvu Android perilicu, ali veseli me činjenica da bi Android mogao napraviti nered na tržištu pametnih televizora. Problem s pametnim televizorima je taj što svaki proizvođač ima neko svoje rješenje, neki svoj operativni sustav, svoj dućan s aplikacijama. Zahvaljujući toj zatvorenosti vrlo mali broj korisnika koristi te mogućnosti svojih televizora jer je na raspolaganju mali broj aplikacija, a i one koje postoje nemaju sve mogućnosti koje bi očekivali od njih. 

Danas se gotovo ne isplati kupovati pametni televizor. Mali Android USB uređaji s cijenom od 50-100 dolara, koje možete spojiti na bilo koji televizor, vam omogućuju više od onoga što trenutno nude proizvođači televizora. Aplikacije u Google Playu će taj mali uređaj pretvoriti i u vrlo pristojnu konzolu za igre.

Zamke Androida

Široka korisnička baza će i proizvođače različitih zlonamjernih programa natjerati da se sve više bave Androidom. Godina koja slijedi mogla bi pokazati kakve bi nam se sve pošasti mogle dogoditi. Za razliku od iOS-a na Android uređaj možete instalirati aplikaciju iz bilo kojeg izvora (alternativni online servisi, datoteka s lokalne kartice ili s nekog dijeljenog direktorija na lokalnoj mreži, web stranice). To višestruko povećava mogućnost zaraze, a kako neki korisnici nikako da shvate da se softver kupuje pa komercijalne aplikacije nabavljaju isključivo iz piratskih izvora, oni su idealne žrtve kriminalaca koji svoje maliciozne programe šire uglavnom takvim kanalima.

Android su novi Windowsi što znači da će se i mnogi obrasci ponašanja jednostavno preslikati s Windowsa. Nekako slutim da će se u većini raditi o onim negativnim obrascima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 46
VIDEO

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...
Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana