Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
Kolumna
Tomislav Klauški
Tomislav Klauški Petak, 11.05.2018. u 10:40
115 komentara

Kakva je to trula država koja mora ovisiti o Martini Dalić?

Mojim rušenjem želi se srušiti proces nagodbe u Agrokoru, zavapila je Martina Dalić nakon objave spornih mejlova. Naravno da proces koji se vodio u niskoprofilnim kafićima mora ovisiti o jednoj osobi, a ne o sustavu

sporazum
Foto: Igor Soban/PIXSELL
115 komentara

Kad je otišao Ante Ramljak, trebala je otići s njim i Martina Dalić.

Kao njegova pokroviteljica, sponzorica, zaštitnica i uzdanica.

Kad je osoba koja je zakulisnim dogovorima potpredsjednice Vlade i njezinih ortaka postavljena na mjesto izvanrednog povjerenika u Agrokoru morala otići uslijed afere s višemilijunskim naknadama, za njom je neminovno morala otići i Dalić.

Vlada bi se time riješila političkog tereta, dobila bi novi kredibilitet, povjerenje javnosti, a možda i vjerovnika, pa bi se i ovako nakaradan proces spašavanja Agrokora eventualno mogao mirnije privesti kraju.

I ne bi se sada morala zamarati mejlovima i novom aferom s ministricom Dalić.

Ali što je krivo postavljeno, teško se može tako lako ispraviti.

Gaženje institucija

Plenkovićeva Vlada odlučila je od samog početka da neće koristiti postojeće zakone o stečaju i predstečajnoj nagodbi, postojeće institucije, sustav i proceduru oko rješavanja krize u Agrokoru, već je išla podzemnim, tajnim, zakulisnim kanalima dogovarati novi mutirani zakon na granici ustavnosti kojim bi navodno spasila Hrvatsku.

I sada nas drže taocima upravo tog zakona, tih ljudi, te naročito te potpredsjednice Vlade koja upozorava da se njezinim rušenjem ruši proces nagodbe.

Kakva potpredsjednica, takav i proces nagodbe. I kakva je to uopće nagodba ako ovisi o jednoj ministrici u Vladi?

Umjesto, dakle, da je proces u Agrokoru obavljen u skladu s postojećim zakonima RH, po proceduri koja ne bi izazvala ovakav kaos, Plenković i Dalić zaigrali su igru pod egidom da "cilj opravdava sredstva".

Date ostavku i odete

"Dalić je trebala otići istog trenutka, ništa se ne bi dogodilo", komentirao je nekadašnji ministar Goranko Fižulić u sinoćnjem Pressingu. "Nije to ništa strašno. Date ostavku i odete zato što su se političke okolnosti promijenile".

Dakle, što bi se tako strašno dogodilo da je Dalić otišla još onda kad je trebala?

Zbog čega proces ovisi upravo o osobi Martine Dalić, a ne o dužnosti potpredsjednice Vlade, ako je već čitava stvar tako postavljena?

Što bi se dogodilo da je Dalić smijenjena, postavljen njezin zamjenik i proces se nastavio dalje? Kakva je to država u kojoj proces sanacije koncerna od 40 tisuća ljudi s dugovima od nekoliko milijardi eura ovisi upravo i samo o gospođi Dalić?

Čak ni samo o funkciji ministrice gospodarstva.

Tako to bude kad se zakoni pišu i procesi utvrđuju u "niskoprofilnim" restoranima. Tako to izgleda kad se gazi po postojećim zakonima, procedurama, institucijama.

I istodobno zaklinje u njihovo jačanje.

Kontaminirani proces

Zato sada proces nagodbe ovisi o visoko kompromitiranoj ministrici i premijeru koji bezrezervno podržava takvu ministricu u Vladi koja je permanentno balansira na tankoj većini i samo što se ne sruši.

Plenković je tjednima bahato koketirao s idejom prijevremenih izbora, upregnuo čitav Vladin mehanizam "reformi" u pripremu terena i kupovanje glasova. Evo mu sada prilike da okonča ovu agoniju i raspiše izbore.

Možda bi mogao Martinu Dalić staviti na vrh izborne liste.

Pa da vidimo je li spreman sudbinu HDZ-a staviti u ruke takvoj osobi, kao što je spreman sudbinu Hrvatske, "njezine dobrobiti i dobrobiti radnika", ostaviti u rukama ovako kompromitirane potpredsjednice Vlade.

Jer tu negdje leži i njegova politička sudbina, koja je Plenkoviću uvijek bila najvažnija.  

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message