Obavijesti

Kolumne

Komentari 166

Kalmeta na optužnici: Dugo očekivano, a opet senzacija

Kalmeta na optužnici: Dugo očekivano, a opet senzacija
1

Uskok podigao optužnicu protiv najnevinijeg među HDZ-ovcima, ministra kojeg su obilazile afere, a zaobilazile optužnice i za kojeg se mislilo da će se uspjeti izvući.

VIDEO

Dogodilo se čudo: Božidar Kalmeta našao se pod optužnicom Uskoka.

Najneviniji HDZ-ovac, čovjek kojeg su godinama obilazile afere, a zaobilazile optužnice, političar za kojeg se mislilo da je oko sebe uspio izgraditi sanitarni kordon koji ga čuva od ozbiljnih optužbi, danas se ipak našao na optužnici za 30 milijuna kuna tešku aferu Remorker.

Zbog toga je vijest o podizanju optužnice protiv Kalmete zvučala nevjerojatno, ali s druge strane, i prilično rutinski. Ipak je riječ o bivšem ministru u resoru s najviše afera. Ipak je riječ o ministru čiji se pad očekivao i zazivao već godinama. I ne zaboravimo, ipak je riječ o istaknutom HDZ-ovcu.

Štoviše, riječ je o čovjeku iz najužeg izbornog tima Tomislava Karamarka.

Veliki korak za Uskok

Naravno, optužnica ne znači automatski i osudu, ali s obzirom da sve ono što se Kalmeti prišivalo godinama, a on godinama je sve to uredno eskivirao, već i samo formaliziranje tih optužbi predstavlja veliki korak za istražitelje.

Međutim, prije sudskog epiloga do kojeg je još dug put, intrigantniji je politički aspekt cijele priče.

Naime, optužnica protiv Kalmete stiže samo par dana nakon optužnice protiv bivše SDP-ovke Marine Lovrić Merzel, koju je upravo HDZ iskoristio kao adut u relativiziranju odgovornosti i odbacivanju optužbi o HDZ-u kao "zločinačkoj organizaciji".

Lovrić je na koncu ipak izbačena iz SDP-a, i to odlukom lokalne organizacije, dok bi optuženi Kalmeta sada trebao biti predizborna uzdanica HDZ-a.

"U HDZ-u nema više kriminala i korupcije i svima onima kojima će osobni interes biti ispred interesa HDZ-a, nema više mjesta u stranci", poručivao je Karamarko prije nekoliko mjeseci, uoči izbora na novog sisačko-moslavačkog župana, parazitirajući upravo na procesu protiv bivše SDP-ove županice.

Da bi prije samo nekoliko tjedana uključio Božidara Kalmetu, kao i Josipu Rimac, gradonačelnicu Knina koja se također nalazi pod istragama, u najuži predizborni stožer. "Je li gospodin Kalmeta osuđen", pitao se šef HDZ-a. "Je li netko rekao da je kriv? Do kada ćemo preko medija, preko kuloara, osuđivati ljude?".

Dao je do znanja da će stati iza svakog čovjeka u stranci dok ne bude osuđen. "Ako je kriv, onda mora odgovorno postupiti".

Koga briga za optužnice

Kalmeta još nije kriv, i vjerojatno još dugo neće biti kriv, pa stoga nema nikakve formalnih prepreka da on nastavi voditi kampanju za HDZ-a. Osim toga, optužnice nikad nisu igrale presudnu ulogu u toj stranci.

Ako je HDZ pod optužnicom mogao ići na prošle izbore, onda je normalno da ga ljudi s optužnicom vode na iduće izbore.

Nekako smo se svi zajedno na to navikli.

Mangupi u našim i njihovim redovima

Kao što smo navikli na to da HDZ politički koristi - a katkad čak i kreira - afere u protivničkoj stranci, kao što je to bilo u slučaju Željka Sabe i Marine Lovrić, a da istodobno ignorira vlastite afere, a sada čak i optužnice.

Zoran Milanović ipak se, nakon teške muke i puno natezanja, riješio svojih optuženika, no Tomislav Karamarko bez ikakvog krzmanja na izbore izlazi s optuženikom Kalmetom i osumnjičenicom Rimac.

"U HDZ-u nema više korupcije i kriminala", kaže on. Optužnice za korupciju i kriminal očito se ne računaju.

I što je još zanimljivije, od stranke koja je zaradila etiketu "zločinačke organizacije" i koja je čak nepravomoćno osuđena zbog korupcije i kriminala, očekivalo bi se da bude posebno osjetljiva na slučajeve kao što su Kalmeta i Rimac. 

No ona kao da je na sve to postala imuna.

A nada se da su imuni postali i njezini birači.

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 166
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'
VELIKI INTERVJU

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'

Voditelj Tomislav Jelinčić prisjetio se početaka na RTL-u, a u listopadu slavi 19 godina braka sa suprugom Ivanom
Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana