Obavijesti

Kolumne

Komentari 17

Koga briga koliko zaostaju za Belgijom, bitno je dobiti Srbe

Koga briga koliko zaostaju za Belgijom, bitno je dobiti Srbe
1

Sada malo koga zanima hoće li Hrvatska biti iza Belgije bod, tri ili čak šest... Tako im je svejedno! Zanima ih samo izvrsna igra protiv Srbije i pobjeda usred Marakane

VIDEO

U rujnu, u nastavku kvalifikacija za svjetsku smotru, hrvatsku nogometnu vrstu čeka sraz protiv Srbije. Uglavnom, nakon neugodnog, neočekivanog i nadasve ružnog poraza protiv Škotske splasnuo je optimizam glede našeg osvajanja 1. mjesta u skupini. Belgija je u sjajnoj poziciji, ovisi sama o sebi i dosad nije pokazala sklonost neočekivanim kiksevima, za razliku od naše momčadi.

Opet, koliko god je Hrvatskoj 2. mjesto izvjesno, dakle mogu se očekivati dodatne kvalifikacije, dvoboj protiv Srbije značajno će odrediti stav javnosti prema ovoj generaciji nogometaša pa i samom izborniku Igoru Štimcu.

Trijumfira li Hrvatska u Beogradu ili ode pognutih glava s te utakmice, 2. mjesto ne bi trebalo biti upitno. No, sada malo koga zanima hoće li Hrvatska biti iza Belgije bod, tri ili čak šest... Tako im je svejedno! Zanima ih samo izvrsna igra protiv Srbije i pobjeda usred Marakane. Ono malo gorljivih optimista pritom očekuju posrtaj Belgijaca na Hampden parku protiv Škota, no to je već znanstvena fantastika.

Pobjedom u Beogradu, hrvatska momčad i izbornik Štimac oprali bi gorak okus od dvoboja sa Škotima, vratila bi se vjera u uspjeh. Slobodno se može zaključiti kako bi Hrvatska pobjedom u Beogradu i u dodatne kvalifikacije ušla "s golom fore". Toliko bi značila, eto, ta pobjeda.

Svjestan je toga izbornik koji optimizam za beogradsku utakmicu ne može tražiti u zagrebačkom dvoboju istih suparnika. Istina, Hrvatska je pobijedila, ali je pritom iskazala niz slabosti koje su eskalirale protiv Škotske. Hrvatska pobjeda protiv Srbije u Zagrebu bila je zaslužena, apsolutno. Ali, nije bila niti veličanstvena niti dosegnuta u besprijekornoj igri. Moramo to priznati, a priznali su to mnogi novinari dajući najbolju ocjenu našem golmanu Pletikosi.

Ne smijemo u najavi te utakmice zaboraviti ni drugu stranu, srpsku. Iako bez šansi za prolaz i srpskoj reprezentaciji i njihovom izborniku Mihajloviću dvoboj s Hrvatima je jedina utjeha. Srbi su slabo odigrali kvalifikacije i izgubili naklonost navijača. U takvoj nezavidnoj situaciji jedino rješenje za bijeg od pobješnjele javnosti kod Srba jest pobjeda nad Hrvatima.

U takvim zaoštrenim okolnostima, naša će reprezentacija u Beograd. Eh da, imat će 20-ak dana prije i jednu prijateljsku utakmicu u gostima. Protiv Lihtenštajna, suparnika iz zadnjeg kvalitativnog reda europskog nogometa. Je li našoj reprezentaciji prije dvoboja sa Srbijom potrebna tako "slaba" utakmica?

Postoje dvije teorije s kojima barataju treneri. Prva, koja kaže da je prije bitne utakmice bolje igrati sa slabijim suparnikom i možebitnom dobrom igrom i golijadom napuniti samopouzdanje. Te, druga koja tvrdi da je svrsishodnije igrati protiv pravog, snažnog suparnika i u slučaju možebitnog poraza saznati svoje mane i pokušati ih ispraviti.

Činjenica jest da je savez reprezentaciji izabrao suparnika za prijateljsku utakmicu prije gostovanja u Srbiji, ne znamo samo jesu li se konzultirali s izbornikom...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom
od 5. do 11. 5.

Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom

Blizanci će upotrijebiti pravu riječ u pravo vrijeme i odškrinuti vrata suradnji. Mnoštvo korisnih informacija bit će vam dostupnije nego inače, a vaša kreativnost i snalažljivost bit će istaknuti

Budući punac Baby Lasagne za 24sata:  'Marko najviše voli kad Elizabeta kuha, ali ne lazanje...'
SNIMAO S NJIMA I SPOT

Budući punac Baby Lasagne za 24sata: 'Marko najviše voli kad Elizabeta kuha, ali ne lazanje...'

Njegov budući punac Josip Pino Ružić, koji u Istri već tridesetak godina ima tvrtku za montažu, snimanje i promotivne filmove, sa suprugom i kćerkom dat će podršku Baby Lasagni
Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?
SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?

U finale Eurosonga prolazi 10 najboljih pjesama iz prvog polufinala, i 10 iz drugog. Uz njih, u finalu se natječu i 'Big 5' zemlje, kao i zemlja domaćin