Obavijesti

Kolumne

Komentari 186

Kolindin štreberski nastup nije izvukla ni visoko dignuta šaka

Kolindin štreberski nastup nije izvukla ni visoko dignuta šaka
1

Kolinda Grabar Kitarović odradila je u Westinu svoj zadatak kako se to od nje i očekivalo. Ali svejedno ostaje pitanje je li uvjerljiva onima na čije glasove računa.

VIDEO

Prilično je neugodno kad se na promociji predsjedničkog programa potkrade navijačka pjesma "Malo nas je, al nas ima", koja počinje ovim stihovima: "Niko Pulić, Luka Rajić, Ilko Čulić, Đuka Čaić, Nightmare Stage i Hladno pivo, Šokota, SANADER IVO".

Ali dobro, ipak se ovdje radilo o predizbornom skupu bivše Sanaderove ministrice vanjskih poslova, pa na to možemo gledati kao na frojdovsku omašku.

Zajedno s oduševljenim Božidarom Kalmetom u prvom redu.

Svejedno, Kolinda Grabar Kitarović odradila je danas u Westinu svoj zadatak štreberski kako se to od nje i očekivalo.

U krcatu dvoranu ušetala je kao izazivačica u boks meču, s visoko podignutom tablom iznad glave. Pozicionirala se odmah slijeva bisti dr. Franje Tuđmana, onog kojeg se gore spomenuti Sanader javno odrekao, ritualno se naklonila "poštovanom predsjedniku stranke Tomislavu Karamarku" i par puta živahno uzviknula "Idemo mladež!"...

Visoko stisnuta šaka

Spuštala je glas kad je tepala, dizala ga kad je prijetila, udarala je predsjednika Josipovića tamo gdje je trebalo, udarala po Vladi kada god je trebalo, prijetila je čak i da će udarati šakom o stol, pa onda čak i stisnula šaku. U skladu sa scenarijem.

A svoj jednosatni govor obilježila je frazom: "Snažno ću se zalagati". Koja se samo u jednom dramatičnom trenutku pretvorila u "Neizmjerno ću se zalagati". Tekstopiscima je očito uzmanjkalo inspiracije. Jer, cijeli govor bio je uokviren mehaničkim, gotovo robotiziranim misaonim sklopovima tipa: "Zemlja se nalazi u stanju pesimizma i malodušja. Dosta je bilo pesimizma i malodušja!".

Uz još malo stisnute šake.

Međutim, Kolindi Grabar Kitarović trebalo je samo pet minuta da udari po Ivi Josipoviću. A udarala ga je, i to dobrim dijelom, upravo s pozicija njegovih razočaranih birača. Kritizirala ga je zbog toga što nema stav i nema hrabrosti, optužila ga da kalkulira, da je neodlučan i pasivan, te da služi eliti, umjesto građanima. 

"Da je Ivo Josipović pravi predsjednik, on bi odavno zagrmio protiv ove nesposobne Vlade!", odlučno je zagrmjela Kolinda.

I trgnula publiku iz laganog drijemeža.

Nema Jugoslavena

Samo u par navrata udarila ga je na svjetonazorskim pitanjima, što je upravo ono što njezini birači od nje očekuju. Jugoslavene, pak, nije spomenula ni jednom.

Cijeli govor, zajedno s predizbornim skupom, bio je previše ispeglan da bi bio zanosan, kako to već znaju biti hadezeovi skupovi, kandidatkinja je bila previše mlaka i neuvjerljiva, čak i kad je baratala pogođenim tezama i porukama. 

Najveći aplauz, posve očekivano, pobrala je svojom najavom da će rehabilitirati umirovljene generale, iako ni ovom prilikom nije objasnila hoće li ta rehabilitacija obuhvatiti pokojnog Ivana Koradu i osuđenog Mirka Norca.

Ostala je zakačena za obećanje da će sazivati sjednice Vlade, ovoga puta dodala je i obećanje da će zatražiti čak i izvanredne izbore, premda je baš ništa ne sprječava da to učini upravo sada. A obećala je i kako će se kao predsjednica "suprotstavljati zlouporabi represivnog aparata i tajnih službi".

Što je bilo posebno zanimljivo, s obzirom na činjenicu da je u prvom redu sjedio potencijalni premijer i bivši (a možda i budući) gospodar policije i tajnih službi, u čijem je ministarskom mandatu ravnatelj policije diktirao kaznene prijave protiv SDP-ovaca.

Promjena vlasti

Sve ove Kolindine najave trebalo bi stoga više promatrati u svjetlu očekivane promjene vlasti, nego u potrošenom, prvoloptaškom i često ne baš previše uvjerljivom prozivanju Milanovićeve vlade.

Kao što bi, s druge strane, trebalo upitati Karamarka što je mislio o najavi svoje kandidatkinje kako ona "neće biti predsjednica ni jedne političke stranke i neće funkcionirati na ničiji daljinski upravljač ". Je li bio ponosan ili zabrinut? Ili apsolutno ravnodušan? 

Kako se, uostalom, i držao tijekom cijele manifestacije.

A Kitarović je ostala vjerna i svom obećanju o uvođenju isključivog gospodarskog pojasa na Jadranu, budući da zbog sadašnjeg ZERP-a navodno godišnje ostajemo bez 135 milijuna dolara. Ali opet nije objasnila što ju je spriječilo da se za to založi 2007. godine kad je obnašala dužnost ministrice vanjskih poslova u Sanaderovoj vladi.

Kad se njezin premijer, preko njezina državnog tajnika, pismeno obvezao Europskoj uniji kako Hrvatska neće uvoditi isključivi gospodarski pojas. 

Sterilno i namješteno

Sve to će Kitarović također imati prilike dodatno objasniti u predizbornoj kampanji koja je danas za nju i službeno započela.

Uglavnom, skup u Westinu bio je ispeglan i dotjeran, namješten i sterilan, potpuno u skladu s imidžem kandidatkinje koja se predstavljala. 

Još uvijek nije u potpunosti jasno kome se Kitarović zapravo obraća, je li dovoljno uvjerljiva onima na čije glasove računa, je li promislila što će sa svim tim silnim obećanjima, odnosno ne zvuče li ta njezina obećanja šuplje kao i Josipovićeva Nova pravednost koju je (s pravom) ismijala.

Ako ništa drugo, zasad se može osloniti na završne riječi moderatora ceremonije Olivera Mlakara koji se pohvalio da je do sada uvijek vodio pobjedničke skupove HDZ-a.

Što znači da ne može Kolinda biti toliko loša, koliko on može biti sretan. 

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 186
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...
Posjetili smo najveći zabavni park u Europi: 'Vožnje su lude, ali adrenalin te tjera na još'
NEPONOVLJIVO ISKUSTVO

Posjetili smo najveći zabavni park u Europi: 'Vožnje su lude, ali adrenalin te tjera na još'

Otvorenje hrvatskog dijela parka bio je povod da obiđemo spektakularan park u njemačkom Rustu koji dnevno može primiti čak 35.000 ljudi. Najveća atrakcija je Rimčev roller coaster Voltron Nevera