Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
Kolumna
Tomislav Klauški
Tomislav Klauški Ponedjeljak, 28.01.2019. u 13:13
99 komentara

Kolindina nova povijest: Nije kriv HDZ, kriv je Franjo Josip

Kolinda Grabar Kitarović iskoristila je jednosatni intervju na N1 kako bi što više skrenula kritiku s HDZ-a. Pa čak i kad je pričala o odgovornosti HDZ-a za nepotizam: "To je nasljeđe, rekla bih, još austrougarskog sustava"

Foto: Robert Anic/PIXSELL
99 komentara

Sve do jučer, za sve je krivila komunističku Jugoslaviju. 

A jučer, Kolinda Grabar Kitarović proširila se čak do Austro-Ugarske.

Na pitanje tko je odgovoran za nepotizam kao društvenu pojavu koja tjera mlade iz Hrvatske, predsjednica je u jučerašnjem intervjuu na N1 televiziji odgovorila: "Odgovorni smo svi mi svih ovih godina. To je nasljeđe, rekla bih, još austrougarskog sustava pa onda dalje".

Nije kriv HDZ. Kriv je zapravo Franjo Josip.

Dosad je predsjednica dijelila svom narodu povijesne lekcije o komunizmu, o nategnutoj Željeznoj zavjesi, o ustaškim domoljubima koji su se protiv komunista borili za Hrvatsku, o onim famoznim jogurtima.

A sada je ambiciozno odlučila proširiti svoju lekciju i pritom uspjela zabrazditi skroz do Austro-Ugarske. Koju je okrivila da nas je inficirala nepotizmom koji danas, stoljeće i kusur kasnije, uništava hrvatsko društvo i tjera ljude iz države.

Nije kriv HDZ. Nisu krivi čak ni komunisti. Kriva je austrougarska monarhija.

Ako je i od Kolinde Grabar Kitarović, svejedno je fascinantno.

Bolje pakt nego rat

Fascinantno je dokle je predsjednica (žena i majka) spremna ići da bi poštedjela HDZ, stranku sa čijim je šefom sklopila predizborni pakt, od kritika za društvene pojave koje ne samo da uništavaju Hrvatsku, već i održavaju HDZ na vlasti.

Zamislimo koliko smo tek austrougarskog nasljeđa uspjeli do sada zatrti: od željeznica i prometnica, preko administracije i industrije, do kulture i školstva. Ali evo, tvrdokornog nepotizma nismo se uspjeli nikako riješiti.

Još bolje, pod vodstvom HDZ-a u posljednjih trideset godina zatiremo jugoslavensko nasljeđe, nasljeđe komunizma, pa čak i nasljeđe antifašizma, ali eto, austrougarskog nasljeđa nepotizma nikako da se otarasimo.

Tom i takvom nasljeđu čak se ni HDZ nije mogao oduprijeti. 

Dakle, ako ljudi bježe iz HDZ-ove Hrvatske zbog nepotizma, neka znaju da je za to kriva Austro-Ugarska. Ako ostaju u Hrvatskoj, neka prigrle taj nepotizam kao austrougarsku društvenu baštinu. I zavole HDZ.

Zoki do Bizanta

Zoran Milanović svojedobno se kao premijer proslavio svojim tumačenjima povijesti, od finskog građanskog rata naovamo, a u jednom trenutku nadahnuća uspio je misaono otploviti čak do Bizanta.

Njegova bivša kolegica uspjela je sada doći do Austro-Ugarske. 

Neki bi rekli da je Zoki bio maštovitiji.

Uglavnom, ne treba čuditi što bivša članica HDZ-am, bivša ministrica HDZ-a, a sada i predsjednica i kandidatkinja HDZ-a, neće reći da je nepotizam boljka moderne europske Hrvatske u raljama HDZ-a. To bi značilo da je njezina karijera, između ostaloga, izgrađena na nepotizmu.

Oslobođena Kolinda

Ali kao što je uspjela u jučerašnjem intervjuu skrenuti pažnju s HDZ-a u mnogim drugim, ozbiljnijim temama, od F 16 do demografije, pohvalivši u par navrata poteze Vlade, tako je i poštedjela HDZ i od kritika za nepotizam.

Bila je to neka nova, preporođena Kolinda. Oslobođena negativnog utjecaja savjetnika Mate Radeljića čijim je odlaskom s Pantovčaka s predsjedničinih leđa skinut težak teret kritika HDZ-ove vlade. Predsjednica je napokon mogla udahnuti punim plućima i krenuti u bespoštednu obranu svoje stranke.

Pa ako će zbog toga fasovati Franjo Josip, još i bolje. 

Josip Broz doći će na red drugom prilikom.

(Andrej Plenković neće više nikad.)

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message