Obavijesti

Kolumne

Komentari 19

Kolumna o filmu: Dogodine u ovo vrijeme bit ću oskarovac

Tu famoznu rečenicu punu nade Del Boy iz legendarnih Mućki kao da je namijenio baš Leonardu Di Capriju. Aktualnom 'vuku' i ove je godine kipić kliznuo iz ruku

VIDEO

Nakon niza razočaravajućih godina, ove mi nije bilo teško u ponedjeljak ujutro poći na posao krvavih očiju. Nije razlog tomu proslava nečijeg rođendana, bjesomučno opijanje ili slični povodi već što se na famoznu, takoreći, međuplanetarnu manifestaciju kiča i glamura vratio i onaj pomalo zaboravljeni štih prave filmske nagrade.  

O da, idemo podvući crtu pod minule Oscare dok su nam još svježi. 

Leo (DiCaprio za one koji su prespavali tjedan) koji je postao urnebesno tragični predmet sprdnje,  pa pizza za 'izgladnjele' zvijezde, selfie koji je srušio sve rekorde društvenih mreža, upečatljiv govor Jareda Leta nakon dobivenog Oscara za sporednu ulogu - sve to već znamo. Da, bilo je toga za pamćenje, ali prave filmofile boli briga za te stvari. Dosta o njihovim preseransima! Pričajmo malo o filmu.  

Tko je zaslužio kipiće?

Tko je trebao dobiti, a tko nije? Ima i tu brojnih polemika no, iskreno rečeno, drago mi je da se ipak priča o tome, da je nekom stalo, da se izdvajaju favoriti, a ne favorit. Politika? Zar nije i to neizostavni dio svih iole značajnih filmskih ceremonija? Izuzev kategorije dokumentarnog filma u kojoj je i više nego fantastični 'The Act Of Killing' popušio od strane inferiornijeg, ali ipak zanimljivog 'Twenty Feet from Stardom', iznenađenja nije bilo. 

Eh, da smo to znali na dan dodjele, pa odigrali sve te zicere na kladionici, Linić bi mogao pokrpati proračun. No uz našu sreću, baš ove godine bi se dogodilo neko grandiozno iznenađenje. Ovako, iznenađenja baš i nije bilo. Pa ni kod nagrade za najbolji film.

'12 godina ropstva' najbolji? Za Boga miloga ne! Nikako! Steve McQueen je izvanredan britanski redatelj koji uz hrpu kratkometražnih ima i dva odlična dugometražna filma (Hunger i Shame) koja vas itekako tjeraju na češkanje tjemena i rumenilo u licu zbog kontroverznih erotskih scena. No kad Steve prijeđe preko Atlantika, onda pleše prema nekim drugim pravilima. Kontroverzija? Ma ne! Svaka malo 'gadnija' scena odmah je ublažena meditativnim prikazom krajolika, kao da se redatelj opravdava za ono što vam je prikazao sekundu prije. Pa koja je poanta šokiranja bez šoka? Gluma glavnih aktera je čak i iznad samog materijala, premda je Oscarom nagrađena Lupita Nyong'o, prema mom osobnom mišljenju, pružila daleko manje od konkurencije. Sjetite se samo očaravajuće, dobre i zrele glume mlade J.La (Jennifer Lawrence) u 'Američkim varalicama', kojoj se opet zaljuljalo tlo pod nogama pa se prosula pred masom na crvenom tepihu. Ili briljantne veteranke June Squibb u 'Nebrasci'.

Ostale kategorije su bile i više nego predvidljive! Cate Blanchett najbolja glumica, Matthew McConaughey najbolji glumac, iako su mnogi molili oskarovske bogove da se napokon smiluju jadnom Di Capriu. Ne brinite, dobit će on taj kipić kad-tad. Iskreno rečeno, nije ni imao neke osobito velike šanse uz ovako dobrog McConaugheya u 'zicer' ulozi oboljelog od side u „Dobrim dilerima iz Dallasa“.  

A kad već spominjem McConaugheya, vauuu...čovjek je napokon odlučio zakopčati košulju, koncentraciju s trbušnih pločica prebaciti na mimiku i emocije i tom metodom nanizati možda i ponajbolje uloge u 20-ak godina karijere. Od 'Lincoln Lawyera', preko 'Killer Joea' i 'Muda' pa sve do 'Dobrih dilera iz Dallasa' i serije 'True Detective' koja bi s ovako uvrnutim zapletom i kvalitetom mogla nadmašiti i turbo hvaljeni 'Breaking Bad'. Kako će McConaughey iskoristiti zenit slave vidjet ćemo već u ovogodišnjem, prema najavama čudesnom SF-u Christophera Nolana 'Interstellar'.

Ellen je 'rasturila'

I šećer na kraju! Prava zvijezda cijele ceremonije bila je genijalna Ellen DeGeneres. Zašto je baš ona bolja od svojih prethodnika,  primjerice Billya Crystala ili Setha MacFarlanea? Upravo iz razloga što su same nagrade bile toliko predvidljive da je trebalo na neki način ubiti dosadu gledanja i patetičnih zahvala. Pizza, selfie, britke šale...ingeniozna Ellen. Baš kao i nastup Pharrella Williamsa, kojeg je zlatni kipić nepravedno zaobišao u kategoriji najbolje originalne pjesme. 'Happy' at the end? Da, sve skupa nije uopće bilo loše.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Pirke o majskim žrtvama DP-a: A da ljevičari iz kafića popiju rundu manje i kupe Novosti?
BUNT? DA, AKO IM SE ISPLATI...

Pirke o majskim žrtvama DP-a: A da ljevičari iz kafića popiju rundu manje i kupe Novosti?

Plus+ NOVI EXPRESS Premijer dugog roka trajanja pristao je, tako barem tvrdi formalni predsjednik DP-a , na ukidanje financiranja lista koji, na Penavino iznenađenje, živi od javnog novca

Eurosong i Parada ponosa danas su isto
KOLUMNA DALIBORA MILASA

Eurosong i Parada ponosa danas su isto

Plus+ NOVI EXPRESS Priča o (ne)binarnosti nije bila krucijalna, ali definitivno nije odnemogla. No, ovo nije pobjeda Nema, nego Švicarske, koja je predstavnika odabrala zahvaljujući pomno osmišljenoj selekciji
'Živim za svoje četiri predivne kćeri, već sutra mogu umrijeti'
MAJKA HRABROST

'Živim za svoje četiri predivne kćeri, već sutra mogu umrijeti'

Poduzetnica Tea Perović (40), mama četiri djevojčice u dobi između 3,5 i 7,5 godina, bori se s rakom koji je metastazirao. Pomažu joj vjera i pisanje, a predstavit će knjigu 'Stvorene smo za nebo'