Obavijesti

Kolumne

Komentari 0

Kontrolirate li novac ili novac kontrolira vas?

Približava se kraj godine. To je vrijeme kada se preispitujemo i donosimo odluke što ćemo sve promijeniti u životu, a međuostalom i financijske odluke.

VIDEO

Dosta vam je problema s novcem, minusa, borbe iz mjeseca u mjesec kako platiti račune i pokriti troškove? Odlučno krenite na put financijske slobode i naučite upravljati svojim novcem. Nije važna količina kojom ćete krenuti, važno je da to radite kontinuirano svaki mjesec. Pokazat ću vam osnovni princip upravljanja novcem. Vi ga, naravno, možete prilagoditi sebi i svojim mogućnostima. To je samo kostur, ali važno je da se tog principa pridržavate.

Dakle, svaki mjesec od plaće, dohotka, honorarnog posla ili bilo kakvog prihoda odvojite 10% novca za financijsku slobodu. Oni koji ostvaruju bruto prihod odvojit će 10% nakon plaćanja poreza. Ostalih 90% plaće potrošit ćete za tekuće i nužne potrebe. Tih 10% koje ste odvojili podijelit ćete na tri jednaka dijela pa ćete tako izdvajati 1/3 za štednju, 1/3 za ulaganje i 1/3 za trošenje (da, dobro vidite, ne trebaju vam naočale). Objasnit ću vam svaki pojedinačno. 

Kako podijeliti novac?

Račun za štednju namijenjen je dugoročnoj štednji. Na tom biste računu trebali imati minimalno 6 mjesečnih plaća. Dođete li u situaciju da ostanete bez posla ili sami date otkaz, trebali biste imati dovoljno novca da zadržite isti životni standard dok se ne snađete i ne donesete odluku što dalje. Novac s tog računa možete koristiti i za neke veće troškove, npr. pokvari li vam se perilica i morate kupiti novu. Da ne kupujete na rate ili kreditne kartice, kupit ćete gotovinom i još ćete dobiti gotovinski popust. Novac s tog računa koristite i za sve izvanredne situacije koje vam se mogu dogoditi.

1. Račun za ulaganje namijenjen je za stvaranje pasivnog prihoda. To je novac koji zaradite, a da vi ne morate raditi za njega. Cilj tog računa je da vam stvori prihod od kamata, prinosa, dionica, obveznica koji će vam pokrivati troškove, a glavnicu nikad ne smijete potrošiti nego se samo ulaže. Na taj način nikad nećete biti bez novca.

2. Račun za trošenje namijenjen je vama. Taj novac smijete potrošiti kako god želite. Možete ga trošiti svaki mjesec, npr. za dobru masažu, knjigu, odlazak u kazalište i slično. Ili novac na tom računu možete skupljati za neku veću stvar koju već jako dugo želite, npr. nezaboravno putovanje, učenje novog stranog jezika, laptop... Dalje maštajte sami. 

Vrlo je važno da se nagradite jer tako stvarate ravnotežu u svom životu. Nema više grižnje savjesti i lošeg osjećaja, nego ćete uživati u svakoj potrošenoj kuni znajući da s druge strane vaše ostale kune marljivo rade za vas. Ako ste dosad izdvajali novac u dobrotvorne svrhe, nastavite to raditi i dalje. Možete trećinu što izdvajate za trošenje podijeliti na pola, pa pola potrošiti, a pola darivati.

Odaberite omjer koji odgovara vašim mogućnostima. Ako ste još uvijek sami, nemate obitelj, djecu i živite s roditeljima, vaš bi omjer mogao biti puno veći, npr. 30 prema 70. Bitno je samo da taj iznos koji odvajate za financijsku slobodu podijelite na jednake dijelove. Možete i sami dodati neki račun koji je vama važan, npr. za obrazovanje, za nužne potrebe i slično. Ako s druge strane imate veliku obitelj i kredit za stan, odaberite minimalni iznos i podijelite ga. 

Krenite odmah, važno je da što prije steknete naviku upravljanja novcem. Kao što svaki mjesec platite režije, tako svaki mjesec uplatite sebi na svoja tri računa. Naučite to i svoju djecu. Onoga trenutka kad im počnete davati džeparac, bilo bi dobro da im objasnite važnost štednje. Kad dobiju džeparac, neka odmah raspodjele novac na svoje račune. Njima će to biti zabavno, a kad odrastu, nastavit će to raditi i dalje jer će im to biti normalno. Trebate biti svjesni da vaša djeca o tim stvarima ne uče u školi i da će sve što će znati o novcu naučiti od vas.

Sve se svodi na sljedeće: ili vi kontrolirate novac ili novac kontrolira vas. Ako imate i samo 1 kn, rasporedite jednu kunu. I sami ćete se iznenaditi kako ćete svaki mjesec moći rasporediti više. Obrazujte se, čitajte časopise o novcu, upoznajte se sa svim financijskim opcijama i pronađite dobrog financijskog planera koji će vam pomoći i pokazati sve mogućnosti.

O autorici 

Inga Lalić, business coach i konzultantica, ima desetogodišnje iskustvo u radu s tisuću klijenata. Osmislila je i vodi trening Poduzetnička piramida. Pomaže poduzetnicima i onima koji to žele biti da ostvare svoje želje i ciljeve, povećaju prihode uz više slobodnog vremena i postanu učinkovitiji, uspješniji, sretniji i bogatiji. Vlasnica je tvrtke RE-FORMA, specijaliziranog centra za razvoj poduzetnika.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...
Posjetili smo najveći zabavni park u Europi: 'Vožnje su lude, ali adrenalin te tjera na još'
NEPONOVLJIVO ISKUSTVO

Posjetili smo najveći zabavni park u Europi: 'Vožnje su lude, ali adrenalin te tjera na još'

Otvorenje hrvatskog dijela parka bio je povod da obiđemo spektakularan park u njemačkom Rustu koji dnevno može primiti čak 35.000 ljudi. Najveća atrakcija je Rimčev roller coaster Voltron Nevera