Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242
Kolumna
Tomislav Klauški
Tomislav Klauški Petak, 08.05.2020. u 13:37
40 komentara

Krstičević odlazi iz Vlade. Ali zato izlazi na izbore. HDZ zna.

Korona je samo nakratko prekinula normalno djelovanje Plenkovićeve vlade. U pandemiju se ušlo smjenom Milana Kujundžića, iz pandemije se izlazi s ostavkom Damira Krstičevića. HDZ se vraća u normalni ritam.

40 komentara

Ostavkom ministra u Vladi dočekali smo pandemiju koronavirusa, ostavkom ministra u Vladi ispraćamo koronavirus. 

To je znak da se vraćamo u normalnost.

Ostavka ministra Milana Kujundžića prije koronavirusa stropoštala je HDZ u anketama. Ostavka ministra obrane Damira Krstičevića dočekala je HDZ u pripremama za pobjedu na parlamentarnim izborima.

Ministar Krstičević podnio je već treću ostavku u Vladi koju je u 45 pet mjeseci napustilo petnaest ministara. Po jedan svaka tri mjeseca. Tako izgleda ona obećana stabilnost.

Ministar Krstičević podnio je ostavku nakon pada školskog zrakoplova u kojem su jučer poginula dva pilota. Iako nije podnio ostavku nakon pada Kiowa helikoptera prije par mjeseci, i premda je trebao podnijeti ostavku nakon propale nabavke izraelskih F16.

Već smo naučili, kad Krstičević podnosi ostavku, u pravilu nije mislio ozbiljno. A kad su stvari ozbiljne, ministar izbjegava dati ostavku. 

To je vuk, to je vuk

Upravo zato nitko nije znao kako bi se danas zapravo postavio prema toj Krstičevićevoj ostavci.

Premijer Andrej Plenković zato što mu Krstičević opet ostavku nije najavio. HDZ zato što ovaj incident i ostavka dolazi u pripremama za izbore. SDP zato što bi tražili ostavku da ju Krstičević nije podnio, a omalovažavaju je sada kad ju je podnio. Opet.

Predsjednik Zoran Milanović rekao je da on ne bi tražio Krstičevićevu ostavku, jer su to "delikatne stvari". Kao da pogibija četvoro pilota u dva mjeseca nisu dovoljno delikatne stvari da bi zahtijevale ostavku.

A i sam Krstičević je opet izveo predstavu: umjesto da pokupi stvari u Ministarstvu obrane i ode kući tjedan dana prije raspuštanja Hrvatskog sabora, on se opet upustio u višesatne pregovore s premijerom u Vladi.

I nakon četiri sata pregovora u Vladi, a ukupno 16 sati otkako je sinoć najavio da podnosi ostavku, premijer je ipak prihvatio Krstičevićevu ostavku. Dva tjedna prije raspuštanja Hrvatskog sabora.

Jako emotivan

Krstičević neće više biti ministar, ali "ostaje blizak suradnik" Andreja Plenkovića. Neće biti u Vladi, ali će vjerojatno biti u kampanji. Umjesto da se potegne pitanje odgovornosti, ostavka će se upotrijebiti u predizbornoj kampanji.

Krstičević je bio jako "emotivan", kako su to izjavili HDZ-ovci i sam premijer Plenković, teško su mu padali ovakvi incidenti, bio je dovoljno odgovoran da podnese ostavku. Koju, međutim, nije podnio u prethodnim slučajevima pogibije hrvatskih vojnika i pilota.

Čak je godinu dana skrivao incident s vojnom poligonu gdje se prevrnuo transporter i stradali su mladi vojnici. Ali sad je prelomio. I šesnaest sati je prelamao tu odluku.

Međutim, zašto onda zbog smrtnih slučajeva u svom resoru ostavku nije podnijela ministrica socijalne skrbi Vesna Bedeković? 

15 u 45

I naravno, nakon Krstičevićeve ostavke može se postaviti pitanje o Andreju Plenkoviću. Kakav je to premijer koji u svom mandatu promijeni čak 15 ministara?

Gdje je stao prije pandemije - s ostavkom ministra - nastavlja nakon pandemije - s ostavkom novog ministra. Dakle, pandemija je samo privremeno zamrznula normalno djelovanje Plenkovićeve Vlade, a to je redanje ministara kao na traci.

Tako bi izgleda "revolving door" politika.

I dok su prethodni ministri obično pali u nemilost, a neki poput Tomislava Tolušića objavili izlazak iz politike, na Krstičevića premijer ozbiljno računa na izborima, kao na svoju uzdanicu.

Na ministara koji je, onda kad nije podnosio ostavke, redao afere i argumente zbog kojih je trebao podnijeti ostavku.

To je Vlada premijera koji se jučer ujutro, nekoliko sati prije Krstičevićeve ostavke, šeretski i s rukama u džepovima sprdao s pripadnicima zagrebačke oporbe. A danas objavio odlazak petnaestog ministra.

Plenkijev "korona medeni mjesec" službeno je završio. Sad pravi HDZ opet izlazi na vidjelo.  

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message