Obavijesti

Kolumne

Komentari 88

Lako je Holy sada odbiti SDP. Puno će teže biti prije izbora

Još neko vrijeme Mirela Holy moći će rezolutno odbijati suradnju sa SDP-om. Ali morat će uskoro odgovoriti na pitanje je li spremna dovesti Karamarka na vlast

VIDEO

Do proljeća, a sigurno do idućih izbora, Mirela Holy mora pronaći uvjerljivi odgovor na pitanje svih pitanja: je li spremna snositi odgovornost za dolazak Tomislava Karamarka na vlast?

Lako je odbijati tvrdnje Žarka Puhovskog kako je već dogovorila koaliciju sa SDP-om, još je lakše demantirati laži Gordana Marasa o paktu ORaH-a i SDP-a, a najlakše je hvaliti se kako njezina stranka neće spašavati nesposobni SDP.

Puno će teže biti smisliti odgovor na već spremnu, iako još neizrečenu optužbu da šefica ORaH-a takvim stavom praktički dovodi HDZ na vlast.

Opravdana kritika

Holy je, naravno, u pravu kad kritizira ovu vladajuću garnituru. Kad poručuje kako "ne može surađivati sa SDP-om i strankama Kukuriku koalicije jer nisu vjerodostojne i politički odgovorne u provedbi političkih obećanja", te kako "sigurno neće sudjelovati u političkom projektu koji bi omogućio produžetak sadašnje neuspješne politike koja nije u interesu građana Hrvatske".

Takav stav doveo je ORaH do pozicije treće (ponekad čak i druge) stranke u Hrvatskoj, učinio ga je privlačnim razočaranim biračima svih stranaka, posebno SDP-a, i promovirao ga je kao protutežu Milanovićevoj nesposobnoj i oportunističkoj garnituri.

Odustati od takva stava dovelo bi u pitanje sve što je Holy postigla. Sama i u spletu okolnosti.

Ali što će Holy učiniti kad (i ako) se nađe pred dilemom: Karamarkov HDZ ili Milanovićev SDP?

Bez ORaH-a nema SDP-ove vlade

Ministar Mirando Mrsić, inače blizak prijatelj Ive Josipovića s kojim Holy njeguje prilično blizak odnos, priznao je danas kako "SDP ne može bez ORaH-a sačiniti sljedeći mandat Vlade". Neće to moći, naravno, učiniti ni sam ORaH, kao što je najmanje zamislivo da bi ORaH ušao u koaliciju s HDZ-om.

Što onda preostaje?

Preostaje, recimo, mogućnost velike koalicije SDP-a i HDZ-a, ali oni se i ovako sasvim dobro nadopunjavaju.

Ali u realnom svijetu, svi pogledi bit će uprti u Mirelu Holy. 

Mnogi od njih optužujući, ponajviše iz SDP-a. A neki od njih i molećivi, pogotovo iz vlastitih redova, od suradnika koji se žele dočepati vlasti, smatrajući (vjerojatno ispravno) kako je to prva, najveća, a možda i jedina takva šansa za ORaH.

A bit će zanimljivo vidjeti kako će se postaviti njezini birači, koji dobrim dijelom potiču iz istog svjetonazorskog, ideološkog i političkog bazena kao i birači SDP-a.

Hoće li oni uopće željeti glasati za ORaH ako shvate da to u konačnici znači glas za HDZ?

To je karta na koju će sigurno igrati Milanović u narednom razdoblju, a Gordan Maras već ju je stavio u opticaj.

Strah od Karamarka

Ako se kreira atmosfera straha od Karamarkova dolaska na vlast, u kojoj će SDP plasirati tezu kako im ORaH i Mirela Holy oduzimaju dragocjene glasove, lako je moguće da će se birači, čak i začepljenog nosa, grupirati oko jedine stranke koja realno ima šanse pobijediti taj HDZ.

Isti trik prodao je Ivo Sanader na izborima 2007. godine. U strahu od rasipanja glasova plasirao je parolu "Glas za HSP glas je za SDP", uništio pravaše koji su dobili jedan mandat i pobijedio s deset mandata razlike.

Kakav će odgovor na to pripremiti Mirela Holy?

S jedne strane, ona ispravno zaključuje kako ORaH još nije spreman doći na vlast, te da mu treba barem još nekoliko godina da se izgradi u pravu stranku. Ali s druge, mora uzeti u obzir mogućnost da je njezin politički vrhunac već nastupio i da bi vrlo skoro mogao uslijediti pad, kao što je to bio slučaj s Laburistima.

Uvjeti za suradnju

No ipak Holy mora smisliti uvjete pod kojima bi bila spremna na koaliciju sa SDP-om.

Je li to samo odlazak Zorana Milanovića? Trebaju li s njim otići i svi sadašnji ministri koje je on postavio, na čelu s Marasom? Uključuje li to i vraćanje izbačenih članova? Podrazumijeva li to unutarnju reformu SDP-a? 

Kada bi to i pod kojim uvjetima SDP postao prihvatljiva opcija za ORaH? 

To su pitanja na koja je u ovom trenutku teško pronaći konkretan odgovor, ali odgovora svejedno mora biti. 

Rezolutno odbijanje bilo kakve suradnje s ovakvim SDP-om, ovakvom koalicijom i ovakvom vlašću može biti samo jedan dio priče, priče na kojoj ORaH trenutno politički profitira, ali mudra politika na tome ne može ostati.

Nakon ovog rezolutnog "ne" očekuje se barem nekakav "da".

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 88
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana
Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'
VELIKI INTERVJU

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'

Voditelj Tomislav Jelinčić prisjetio se početaka na RTL-u, a u listopadu slavi 19 godina braka sa suprugom Ivanom