Obavijesti

Kolumne

Komentari 2

Lažno majčinstvo ženke psa: To je tužan period, ali prolazi

Lažno majčinstvo se, prema novijim shvaćanjima, ne smatra bolešću već normalnim fiziološkim stanjem kroz koje prolazi većina kuja (50-75%) u toj fazi spolnog ciklusa

VIDEO

Rubrika ZOOrdinacija mjesto je za sve ljubitelje životinja, vlasnike kućnih ljubimaca kao i one koji to tek planiraju postati. Želite li znati što muči vašu mačku, psa, papigu, zeca ili bilo koju drugu malu životinju veterinar Goran Azenić pronaći će odgovor. Stručnjaku za male životinje možete se obratiti sa svim pitanjima koja vas muče, bilo da ne znate kako prepoznati je li papiga doista mlada u pet centru, zašto je vaš ljubimac promijenio raspoloženje ili sumnjate na neku infekciju. 

Sva svoja pitanja šaljite nam na mail zoordinacija@24sata.hr, a Goran će vam odgovarati svaki utorak. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Goran Azenić je vlasnik veterinarske ambulante za kućne ljubimce VET - svijet koju je otvorio 2009. 

Moj pas ima neugodan zadah

Moj mješanac ima 13 godina i ima neugodan zadah iz usta. Kako mu se može pomoći?
Lijepi pozdrav,
Vlajnić

Zubni kamenac je uzrok neugodnog zadaha

Poštovani,

Neugodan zadah iz usta može potjecati iz usne šupljine ili iz želuca. Vaš pas već je u trećoj životnoj dobi i gotovo sigurno ima zubni kamenac koji uzrokuje upale zubnog mesa (gingivitis), periodontits i sl. Procesi truljenja ostataka hrane te mnoštvo bakterija u usnoj šupljini izazivaju upalne procese, a one proizvode smrdljivi zadah iz usta.

Zubni kamenac nastaje tako što se u zubnom plaku talože mineralne soli, a nakon što se zubni kamenac jednom formira četkanjem ga nećete moći ukloniti. Jedini način za rješavanje ovog problema je ukloniti zubni kamenac, popraviti oboljele zube koji se mogu spasti, a ukloniti propale. Na kraju se zdravi zubi ispoliraju kako bi im površina bila što glađa, te kako bi se na njih zubni plak što sporije hvatao.

Nakon što se Vaš pas oporavi od stomatološkog zahvata preporučio bih Vam da mu počnete četkati zube četkicom i pastom za zube. Pasta mora biti isključivo za pse jer pasta za ljude bi naškodila želučanoj sluznici psa.

Sličan učinak može se postići korištenjem posebnih žvakalica koje također uklanjaju zubni plak no ja bih Vam radije preporučio četkanje zuba kao najbolju metodu. 

Ako Vaš ljubimac često povraća ili ima osjetljiv želudac, a usna šupljina mu je zdrava i uredna tada treba razmotriti i mogućnost da možda postoji problem sa želucem npr. kronični gastritis te liječenje usmjeriti u tom pravcu.

Naša mješanka je sve tužnija, a lopticu tretira kao mladunče

Imam ženku mješanca labradora i vučjaka, stara je 6 ljudskih godina i nikad se nije parila. U zadnje vrijeme svoju lopticu drži u ustima i cvili te ju skriva od svih nas, a inače joj je to bilo veselje te je gurka i ponaša se kao da joj je to mladunče. Tužnija je i ja ne znam kako joj pomoći. 

Unaprijed hvala.

Riječ je o lažnom majčinstvu, a simptomi prolaze za par tjedana

Poštovana,

U Vašem slučaju najvjerojatnije se radi o lažnom majčinstvu. To je stanje u kojemu se kuja koja nije gravidna ponaša i iskazuje fizičke osobine tipične za graviditet. Javlja se pred kraj diestrusa i stoga vlasnici često zamijene ovo stanje sa pravim graviditetom. Lažno majčinstvo se, prema novijim shvaćanjima, ne smatra bolešću već normalnim fiziološkim stanjem kroz koje prolazi velika većina kuja (50-75%) u ovoj fazi spolnog ciklusa. Znakovi ponekada mogu biti vrlo slabo izraženi te ih vlasnik često niti ne primijeti.

Kuja je nemirna, kopa po parketu i traži mjesto za okot. Javljaju se i majčinski instinkti pa često odaberu neku stvar (igračku i sl.) koju tretiraju kao svoje mlado. Od fizičkih znakova može se primijetiti povećanje trbuha, povećanih mliječnih žlijezda iz kojih vrlo često secernira mlijeko te iscjedak iz stidnice. Takve epizode najčešće se ponavljaju nakon svakog tjeranja.

U blagim slučajevima nema potrebe za veterinarskom intervencijom. Tada je dovoljno smanjiti unos vode, smanjiti unos ugljikohidrata te povećati aktivnost kuje i maknuti igračke koje je prisvojila kao svoje mlado. Znakovi se sami povlače nakon dva do tri tjedna.

Razlog za veterinarskom intervencijom postoji u težim slučajevima s izraženim kliničkim znakovima, a u svrhu ubrzavanja njihovog nestanka.

Od medikamentozne terapije koriste se hormonski preparati (s obzirom da pojavu ovog stanja prouzročuje poremećaj u koncentraciji pojedinih hormona), diuretici (sredstva koja pospješuju izlučivanje vode iz organizma) i sredstva za smirenje (ukoliko su izraženi psihički znakovi). Antibiotici se koriste u svrhu saniranja upale mliječnih žlijezda.

Kao trajno rješenje problema, u kuja kod kojih se ovi znakovi javljaju nakon svakog tjeranja, preporuča se sterilizacija. Na taj način trajno se uklanja pojava lažnog majčinstva i njegovih popratnih simptoma te se ujedno prevenira nastanak piometre (gnojne upale maternice).

Sva pitanja za Gorana o svojim ljubimcima ili onima koji će to tek postati šaljite na zoordinacija@24sata.hr. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju svog oboljelog ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Zahvaljujemo!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...
Posjetili smo najveći zabavni park u Europi: 'Vožnje su lude, ali adrenalin te tjera na još'
NEPONOVLJIVO ISKUSTVO

Posjetili smo najveći zabavni park u Europi: 'Vožnje su lude, ali adrenalin te tjera na još'

Otvorenje hrvatskog dijela parka bio je povod da obiđemo spektakularan park u njemačkom Rustu koji dnevno može primiti čak 35.000 ljudi. Najveća atrakcija je Rimčev roller coaster Voltron Nevera