Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
Kolumna
Jasmina Sarić Čedić Utorak, 27.08.2019. u 11:27

Lijemo suze zbog Amazonije, a plastiku bacamo gdje stignemo

Ne pada nam na pamet stari štednjak odvesti do najbližeg besplatnog reciklažnog dvorišta jer je mnogo lakše baciti ga pod okriljem noći pokraj najbližeg kontejnera za metal i plastiku

Sea Turtle eat plastic bag ocean pollution concept
Foto: Dreamstime
9 komentara

Posljednjih se dana društvenim mrežama masovno dijele snimke Amazonije u plamenu. Gore pluća svijeta, svi su zgroženi, pozivaju da se nešto učini. I jest, više je nego strašno što Amazonija gori, nakon što je velikim dijelom posječena i devastirana.

No postavlja se pitanje funkcioniraju li kauč-aktivisti u svakodnevnom životu, kad je u pitanju očuvanje planeta i okoliša, s jednakim žarom kao kad klikovima gase požar u Amazoniji? Očito ne, jer stanje govori dovoljno za sebe. Imamo more prepuno plastike i fekalija, ilegalna odlagališta otpada po šumama cijele Hrvatske i apsolutni manjak svijesti o zagađenju za koje smo sami odgovorni.

Podaci kažu da je polovina smeća na našim plažama opasna plastika, a po pitanju recikliranja i odvajanja otpada, pazi čuda, najgori smo u Europi. Kupujemo bez razmišljanja, a jednako tako i bacamo gdje stignemo. Teško nam je u džep ili torbu staviti platnenu vrećicu za kupnju, ali nam je neopisivo lako isprazniti septičku u more.

Ne pada nam na pamet stari štednjak odvesti do najbližeg besplatnog reciklažnog dvorišta jer je mnogo lakše baciti ga pod okriljem noći pokraj najbližeg kontejnera za metal i plastiku.

Teško nam je posaditi drvo ili kod kuće staviti posebnu vreću za odvajanje plastične ambalaže, ali nam nije teško, skrolajući po mobitelu, svesrdno naricati nad sudbinom Amazonije. I zato se svatko od nas treba zapitati - što na svojoj osobnoj, mikro razini, činimo da proizvodimo manje smeća i zagađenja, jer stvarajući odgovornost u svakodnevnom životu stvaramo i kolektivnu svijest kojom ćemo zaštititi najveće i najbitnije stvari, poput Amazonije.

Moramo se osvijestiti jer je krajnji trenutak za to te shvatiti da svaka plastična vrećica ili slamka imaju važnost i predstavljaju opasnost. Već danas postanimo odgovorniji. Odmah, bez odlaganja.     

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message