Obavijesti

Kolumne

Komentari 9

Lijemo suze zbog Amazonije, a plastiku bacamo gdje stignemo

Lijemo suze zbog Amazonije, a plastiku bacamo gdje stignemo
1

Ne pada nam na pamet stari štednjak odvesti do najbližeg besplatnog reciklažnog dvorišta jer je mnogo lakše baciti ga pod okriljem noći pokraj najbližeg kontejnera za metal i plastiku

VIDEO

Posljednjih se dana društvenim mrežama masovno dijele snimke Amazonije u plamenu. Gore pluća svijeta, svi su zgroženi, pozivaju da se nešto učini. I jest, više je nego strašno što Amazonija gori, nakon što je velikim dijelom posječena i devastirana.

No postavlja se pitanje funkcioniraju li kauč-aktivisti u svakodnevnom životu, kad je u pitanju očuvanje planeta i okoliša, s jednakim žarom kao kad klikovima gase požar u Amazoniji? Očito ne, jer stanje govori dovoljno za sebe. Imamo more prepuno plastike i fekalija, ilegalna odlagališta otpada po šumama cijele Hrvatske i apsolutni manjak svijesti o zagađenju za koje smo sami odgovorni.

Podaci kažu da je polovina smeća na našim plažama opasna plastika, a po pitanju recikliranja i odvajanja otpada, pazi čuda, najgori smo u Europi. Kupujemo bez razmišljanja, a jednako tako i bacamo gdje stignemo. Teško nam je u džep ili torbu staviti platnenu vrećicu za kupnju, ali nam je neopisivo lako isprazniti septičku u more.

Ne pada nam na pamet stari štednjak odvesti do najbližeg besplatnog reciklažnog dvorišta jer je mnogo lakše baciti ga pod okriljem noći pokraj najbližeg kontejnera za metal i plastiku.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Teško nam je posaditi drvo ili kod kuće staviti posebnu vreću za odvajanje plastične ambalaže, ali nam nije teško, skrolajući po mobitelu, svesrdno naricati nad sudbinom Amazonije. I zato se svatko od nas treba zapitati - što na svojoj osobnoj, mikro razini, činimo da proizvodimo manje smeća i zagađenja, jer stvarajući odgovornost u svakodnevnom životu stvaramo i kolektivnu svijest kojom ćemo zaštititi najveće i najbitnije stvari, poput Amazonije.

Moramo se osvijestiti jer je krajnji trenutak za to te shvatiti da svaka plastična vrećica ili slamka imaju važnost i predstavljaju opasnost. Već danas postanimo odgovorniji. Odmah, bez odlaganja.     

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang