Obavijesti

Kolumne

Komentari 6

Ljubimci se jedenjem snijega mogu zaraziti ili dobiti upalu

Životinje koje žive u stanu teško podnose velike temperaturne razlike pa je dobro obući im kaputić, a jedenje snijega može izazvati upale grla, ždrijela pa i želuca

VIDEO

Rubrika ZOOrdinacija mjesto je za sve ljubitelje životinja, vlasnike kućnih ljubimaca kao i one koji to tek planiraju postati. Želite li znati što muči vašu mačku, psa, papigu, zeca ili bilo koju drugu malu životinju veterinar Goran Azenić pronaći će odgovor. Stručnjaku za male životinje možete se obratiti sa svim pitanjima koja vas muče, bilo da ne znate kako prepoznati je li papiga doista mlada u pet centru, zašto je vaš ljubimac promijenio raspoloženje ili sumnjate na neku infekciju. 

Sva svoja pitanja šaljite nam na mail zoordinacija@24sata.hr, a Goran će vam odgovarati svaki utorak. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Goran Azenić je vlasnik veterinarske ambulante za kućne ljubimce VET - svijet koju je otvorio 2009.

Veterinar Goran Azenić ovog će utorka objasniti sve rizike snježnih radosti te uputiti na pravilnu zaštitu svog ljubimca. Svim čitateljima koji su u posljednjih tjedan dana poslali upite dr. Azenić odgovorit će direktno na mail jer smo u nekoliko navrata obradili iste teme.

Snijeg može sadržavati parazite i bakterije, a ljubimca treba dobro očistiti po povratku iz šetnje

Nastupili su hladniji dani, pao je snijeg, neki četveronošci nisu oduševljeni šetnjom po hladnom i mokrom, no većina pasa jedva čeka da se uvalja u snijeg.

Često se u te vratolomne igre upuštaju i vlasnici, grudaju se sa svojim ljubimcem i zabavljaju se. Naši ljubimci često i jedu snijeg. Takva igra može biti štetna po zdravlju Vašeg ljubimca, jer osim što je snijeg hladan, što može rezultirati upalom grla ili ždrijela, snijeg može u sebi sadržavati mnoge bakterije, viruse ili parazite jer većina mikroorganizama dobro podnosi hladnoću te izazvati i teža oboljenja. Nadalje, zbog jedenja snijega česte su i upale želuca. Stoga preporučamo da u šetnju ponesete neku igračku koja će poslužiti umjesto snijega.

Osim što je snijeg hladan, što može rezultirati upalom grla ili ždrijela, snijeg može u sebi sadržavati mnoge bakterije, viruse ili parazite jer većina mikroorganizama dobro podnosi hladnoću te izazvati i teža oboljenja

Ljubimci koji žive u toplom stanu kao i ljudi osjetljivi su na velike temperaturne razlike. Stoga nije loše da svom ljubimcu obučete kaputić koji će ga ugrijati i zaštititi dlaku od močenja. Kaputići se prvenstveno savjetuju kod manjih pasmina koje imaju manje poddlake i kod pasa sa kratkom dlakom. Pasmine koje imaju gušću i dužu dlaku potrebno je redovito četkati i raščešljavati kako bi se otklonila stara dlaka i potaknuo rast nove dlake te se na taj način osigura puno bolja toplinska izolacija.

Ako je Vaš ljubimac na dvorištu omogućite mu mjesto gdje se može skloniti, bilo garaža ili nastamba. Kućica za pse treba biti proporcionalna veličini psa. Treba imati na umu da se velike kućice teško zagrijavaju i u njima je veće strujanje zraka. Bilo bi dobro da pod kućice bude uzdignut od zemlje te da je ulaz u kućicu okrenut prema jugu kako bi se spriječio ulazak hladnog sjeverca. Redovito mijenjajte vodu u posudici kako se ne bi zaledila.

Poslije svake šetnje posebnu pažnju trebate obratiti na šapice Vašeg ljubimca. Potrebno je nakon svake šetnje dobro isprati šapice od prljavštine i soli. Nakon pranja šapice treba dobro obrisati i posušiti fenom jer u protivnom vlaga može poslužiti kao pogodan mediji za razvoj gljivica. Mekuši i područje između prstiju možete namazati melenom, vazelinom ili nekom zaštitnom kremom kako biste spriječili iritacije i upale kože. U slučaju jako niskih temperatura danas postoje čak i razne zaštitne šlapice koje će posebno dobro doći onim psima koji većinu vremena provode na toplome pored svog vlasnika.

Također jedno od čestih pitanja je koliko vremena psić može provesti na snijegu. Za početak najbolje je da Vašeg ljubimca puštate više puta dnevno u kraćim intervalima od 15-20 minuta te na temelju njegova ponašanja kasnije, ako je potrebno, produžite šetnje.

Sva pitanja za Gorana o svojim ljubimcima ili onima koji će to tek postati šaljite na zoordinacija@24sata.hr. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju svog oboljelog ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Zahvaljujemo!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...
Posjetili smo najveći zabavni park u Europi: 'Vožnje su lude, ali adrenalin te tjera na još'
NEPONOVLJIVO ISKUSTVO

Posjetili smo najveći zabavni park u Europi: 'Vožnje su lude, ali adrenalin te tjera na još'

Otvorenje hrvatskog dijela parka bio je povod da obiđemo spektakularan park u njemačkom Rustu koji dnevno može primiti čak 35.000 ljudi. Najveća atrakcija je Rimčev roller coaster Voltron Nevera