Kolumne

Komentari 25

Ljude privode zbog maske, a premijer ne želi u samoizolaciju

Ljude privode zbog maske, a premijer ne želi u samoizolaciju

Provest će Plenković sate s ljudima pozitivnima na koronu, no njemu nakon toga ne trebaju ni izolacija ni testiranje. Kakva maska, kakva distanca. Ono što se nama nameće, njemu nije obavezno

Gospodari kaosa u punom su zamahu posljednjih dana. Pa nam cijela država nalikuje na mračni Gotham City, gdje svakodnevno iskače neki dijabolični Joker, što širi opasne ideje, represiju, paniku. Unosi nemir. Svjedočimo scenama u kojima policija, pred uplakanim djetetom, satre čovjeka na podu, jer nije želio staviti masku.

Pogledajte video: Priveli ga jer nije imao masku

Istodobno, imamo premijera kojega bi najbolje bilo preseliti u neki znanstveni laboratorij. Kako bi ga mogli proučavati velikani svjetske znanosti. Jer on je posebno biće.

Provest će sate s ljudima pozitivnima na koronu, no njemu nakon toga ne trebaju ni izolacija ni testiranje. Kakva maska, kakva distanca. Ono što se nama nameće, njemu nije obavezno.

Dvostruka mjerila u službi izbora ili superčovjek koji bi mogao ravno u holivudski hit kao novi član Lige pravde? Ipak ono prvo.

A uz sve, neki bi politički kandidati ušutkali slobodu govora i mišljenja. Zabranili bi ankete šezdeset dana prije izbora. Vjerojatno zato da mogu nesmetano plasirati svoje otrove i obmane.

Istodobno, nimalo im ne smeta kad se silovane žene, koje žele pobačaj, na opskurnom skupu naziva ubojicama. Pa dok pokušavamo probaviti sve ovo, eno i članova famoznog stožera, koji se busaju u prsa svojom stručnošću, a posve je jasno da im je svrha postala samo jedno.

Žestoko djelovati u službi politike i vladajuće stranke.

Braniti neodgovornog premijera kojeg osuđuje cijeli svijet te istodobno trenirati strogoću na ljudima koji ne znaju više koga bi slušali u toj putujućoj menažeriji. Jer ni znanstvenici se ne mogu usaglasiti. U istom danu jedan će reći kako je virus oslabio, a drugi tvrditi da je virus jednake jačine kao na početku.

A ljudi samo žele živjeti što normalnije. Žele jasno znati pravila, ali da ona jednako vrijede za sve. Žele čuti zdrave stavove, vape za ohrabrenjem u ovim neizvjesnim vremenima, za idejama koje znače put u bolju budućnost, osiguranje egzistencije i ljudskih prava.

No ništa od toga ne vidimo. Dobili smo samo gomilu kaosa, političke marionete i ambiciozne lovce na vlast. Dobili smo kraljeve gluposti i diletantizma.

Uobičajeno.

Ali ovoga puta udruženo s koronom.