Obavijesti

Kolumne

Komentari 3

Loš zadah najčešće izazivaju bakterije, a rješava stomatolog

Prije odlaska na ljetovanje obavezno posjetite stomatologa kako biste otkrili i uklonili uzrok lošeg zadaha ili halitoze odstranjivanjem naslaga s vaših zubi

VIDEO

Dugogodišnja stomatologinja Vesna Barac Furtinger u svojoj kolumni "Čuvaj zube, skupi su" svakoga tjedna otkrivat će nam manje poznate stvari o kvarenju zuba, hitnim situacijama, utjecaju piercinga i brojnim drugim zanimljivim temama. Imate li pitanja za stomatologinju, šaljite ih na mail lifestyle@24sata.hr. U ovoj kolumni otkriva različite uzroke lošeg zadaha te načine na koje ga se može riješiti.

Idemo na ljetovanje. Već nekoliko mjeseci obilazimo salone za uljepšavanje, posjetili smo kozmetičara, depilirali se, opskrbili smo se preparatima za njegu kose , oblikovali frizure, nabavili smo kreme za sunčanje. No nešto nas smeta. Koristimo preporučene četkice za zube, kupili smo „onu“ pastu no neprekidno osjećamo da nam zubi nisu dovoljno čisti i da ćemo neugodnim dahom pokvariti dojam njegovane osobe.

Neugodan zadah najčešće se javlja uz konzumaciju odeđene hrane, no to ćemo brzo i lako ukloniti izbacimo li iz jelovnika uzrok. Znademo li uzročnika, pribjeći ćemo samopomoći: žvakače gume, mirisno lišće, pojačane količine paste za zube. Ta tko se ne sjeća scene iz filma „Zameo ih vjetar“ kada Scarlett pokušava sakriti miris alkohola pijući parfem. No imamo li uistinu problem koji se stručno zove halitoza, morati ćemo posjetiti svog stomatologa.

Loš zadah uglavnom izazivaju bakterije, a mogu se naći na jeziku ili upaljenom zubnom mesu. Također, nesanirani karijes ili loši protetski radovi mjesta su gdje se bakterije rado sakrivaju. Loš dah prati i patološke procese u ustima, nosu i probavnom sustavu, a javlja se i u nekih sistemskih bolesti (dijabetes, leukoze). I neki lijekovi uzrok su halitozi.

I baš zbog različitih uzroka, valja naći vrijeme za posjet stomatologu prije odlaska na ljetovanje, kako bismo očistili zube od naslaga, uklonili bakterije, te oboružani stručnom uputom krenuli u prvu ljekarnu i nabavili neki od preparata koji će nam pomoći.

Ukoliko je uzrok sistemske prirode, problem ćemo nastaviti rješavati po povratku s godišnjegodmora i ne zaboravite, nikada sami, vaš stomatolog najbolje zna što valja učiniti kako bi imali ne samo blistav osmijeh, već i mirisan dah.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'
VELIKI INTERVJU

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'

Voditelj Tomislav Jelinčić prisjetio se početaka na RTL-u, a u listopadu slavi 19 godina braka sa suprugom Ivanom
Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana