Obavijesti

Kolumne

Komentari 21

Mala je ovo zemlja koliki su Todorić i Martina Dalić heroji

Mala je ovo zemlja koliki su Todorić i Martina Dalić heroji
1

Nakon izlaska s londonskog suda Ivica Todorić poručio je da nastavlja fajt protiv neobuzdane korupcije u vrhu Vlade. Martina Dalić, članica grupe Borg, hvali se da je njezina Vlada prva Todoriću rekla povijesno "ne"

VIDEO

Ako osuđeni ratni zločinac koji je pucao starici u glavu može biti proglašavan herojem i ako ratnom profiteru kojega su proglasili veleizdajnikom može biti priznato sudjelovanje u Domovinskom ratu, zašto se onda Ivica Todorić i Martina Dalić ne bi hvalili junačkim djelima.

Mala je ovo zemlja koliki su svi oni heroji.

Martina Dalić hvali se u intervjuu povodom promocije svoje nove knjige o opjevanom "slomu ortačkog kapitalizma" kako su oni "rekli Todoriću 'ne' i bili prvi koji su to napravili".

Neki su to već usporedili s Titovim povijesnim "ne" Staljinu.

Sad kad su Tita deložirali iz Zagreba, možda se otvorilo mjesto za neki trg Martine Dalić.

S druge strane, Ivica Todorić jučerašnju odluku o svom izručenju Hrvatskoj popratio je tiradom o "nastavku fajta protiv korupcije".

Gazdin "Naprijed!"

"Naravno da sam razočaran odlukom suda, ali u krajnjoj liniji ja moram dalje u fajt", izjavio je nakon ročišta u Londonu. "Ovo me neće zaustaviti, ja ću još jače krenuti naprijed". Premijeru Plenkoviću je poručio kako je "jučer od njega dobio kaznenu prijavu". 

Svoje izjave Todorić je podebljao priopćenjem za javnost u kojem je naglasio da ga odluka suda "neće spriječiti u razotkrivanju neobuzdane korupcije na samom vrhu hrvatske Vlade", te da ga neće zastrašiti "politički i financijski motivirani napadi na njega". 

"Udvostručit ću svoje napore kako bih razotkrio zavjeru kojoj nema mjesta u modernoj demokratskoj Hrvatskoj", piše Gazda. "Ja idem dalje".

Nakon svega navedenog, možemo se samo zapitati gdje je taj veliki borac protiv korupcije bio svih ovih godina dok je u Hrvatskoj bujala korupcija? Zašto nije ranije navukao svoj superherojski kostim i bacio se u fajt s korumpiranom politikom u zadnjih dvadeset i kusur godina?

Je li slučajno bio zauzet suradnjom s takvom politikom?

Uglavnom, shvatili ste, iz sve dubljeg mulja izranja sve više heroja.

Protiv korupcije i kriminala bore se oni kojima se otvaraju ulazna vrata Remetinca ili izlazna vrata Banskih dvora.

Novi protiv starih ortaka

Martina Dalić hvali se borbom protiv starog ortačkog kapitalizma, a Todorić fajtom protiv novog ortačkog kapitalizma. Dalić je prva rekla Todoriću "ne", a Todorić se pita "zašto bi on bio osuđen".

I poručuje kako je "u najboljem interesu hrvatske političke elite da ga se ušutka".

Jer, prekaljeni je to borac, pardon fajter, protiv koruptivnih zala.

Zašto i ne bi bio?

U Hrvatskoj su ministri nedavno slavili "suborca" Mirka Norca zbog njegovih junačkih djela u Domovinskom ratu, premda je zaradio dvije presude zbog ubojstava i egzekucije civila. "Heroj, a ne zločinac", bila je parola u vrijeme Norčeva bijega, a herojstvo je u sudskom postupku svedeno na pucanje starici u glavu.

Također, Ivo Sanader, onaj kojeg je predsjednik Ivo Josipović javno titulirao veleizdajnikom, na sudu je proglašen sudionikom Domovinskog rata, iako se ratnoj tematici najviše približio na splitskoj Rivi 2000. godine.

Heroji i osvetnici

Zašto se onda Todorić ne bi hvalio borbom protiv korupcije u Vladi? I zašto se osoba koja je izbačena iz Vlade zbog ortačke skupine Borg ne bi hvalila činjenicom da je odbila Todorićeve zahtjeve? Samo kako bi nakon toga otvorila put svojim "niskoprofilnim" ortacima u čerupanju propale firme.

Jedan kriminal pobijeđen je drugim, ali zato herojskim. 

I kako to u ratovima često biva, svaka od zaraćenih strana vjeruje da vodi pravedničku borbu, pa makar pritom ne biraju sredstva. Ona tek opravdavaju cilj.

Todoriću nije smetala politička korupcija dokle god je mimo nje ili uz njezinu pomoć gradio svoje poslovno carstvo. Grabio tvrtke i gradio ih poticajima, lažirao bilance, dijelio mjenice i uvodio bonove, šurovao s vlastima i političarima, napuhavao balon koji je u jednom trenutku morao eksplodirati.

Todorić je otkrio korupciju tek kada je pokucala na njegova vrata.

Martina Dalić se junački oduprla Ivici Todoriću i napravila ono što se nitko prije nje nije usudio, samo da bi stare malverzacije pokrila novim.

To bi trebalo biti to novo herojstvo. 

Hrvatska je mala bara s puno krokodila. Herojskih. 

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode