Obavijesti

Kolumne

Komentari 181

Zašto su opasne Kujundžićeve najave uhićenja i lustracije?

Zašto su opasne Kujundžićeve najave uhićenja i lustracije?
1

Milan Kujundžić prijeti čistkama i zatvaranjem, najavljuje istrage i presude za političke zločine, te za kriminal u privatizaciji. Veliki inkvizitor i Veliki lustrator

VIDEO

Milan Kujundžić ne želi biti samo predsjednik.

On bi htio biti i tužitelj, sudac i tamničar.

"Nakon 28. prosinca većina onih koji su sada na političkoj sceni otići će s nje, a neki i u zatvor čistiti wc", poručio je predsjednički kandidat sa svog ovotjednog skupa u Vinkovcima.

"To nije prijetnja", objasnio je Kujundžić, "već poruka da će nakon što budem izabran za predsjednika biti istraženi, procesuirani i osuđeni svi oni koji su radili političke zločine, kršili ljudska prava, krali u privatizaciji i gospodarstvu i za to će i funkcijski odgovarati".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

On će biti Veliki inkvizitor i Veliki lustrator.

Ali i Veliki tamničar koji će zatvorenike raspoređivati da čiste zahode u zatvoru.

Josipović se hvali uhićenjima

Nije on jedini kandidat koji se hvali uhićenjima i prisvaja zasluge da utamničenje političara. Mirela Holy danima je ponavljala kako je Ivo Josipović zaslužan što su "danas u zatvoru neki poznati političari jer je došlo do nezastarjevanja kriminala počinjenog tijekom privatizacije i pretvorbe".

Međutim, Kujundžić sada ide puno dalje.

On traži glasove na izborima kako bi došao u priliku kao predsjednik države hapsiti, suditi, smjenjivati, procesuirati, pa čak i tjerati ljude da čiste zahode. 

Ne čujemo to prvi puta na političkoj sceni. 

Od Tuđmana do Kosorice

Na tom tragu bio je Franjo Tuđman, koji je godinama govorio da sudstvo treba slijediti državnu, odnosno partijsku politiku, i držao pod paskom čitav represivni aparat države, uključujući i tajne službe.

Time su se hvalili Ivica Račan i Stipe Mesić 2000. godine, obećavajući hapšenje tajkuna, mafijaša i pretvorbenih kriminalaca.

Stipe Mesić se potom kao predsjednik angažirao u procesuiranje Vladimira Zagorca i javni progon njegovih protivnika, poput Ivića Pašalića, Mladen Bajić je s državnim vrhom koordinirao hapšenje Hrvoja Petrača, a navodno i Branimira Glavaša, Ivo Sanader je prijetio Mesiću da će "Uskok uskočiti među njega i njegove", dok je Jadranka Kosor primila Bajića na razgovor u Vladi dan nakon što je izbacila Sanadera iz stranke.

A evo sada Milan Kujundžić najavljuje čišćenje.

To zvuči opasno ne samo za one koji se imaju razloga pribojavati kaznenog progona, već i za sve ostale građane koji iz ovoga što Kujundžić govori ne mogu točno razaznati po kojoj osnovi i kriterijima će se provoditi ono što uvelike podsjeća na čistku.

Osim, naravno, po Kujundžićevim.

Predsjednik najavljuje hapšenja

Primjerice, nije jasno o kakvim to političkim zločinima Kujundžić govori, cilja li na svoje ideološke i političke protivnike, na sve one koji mu stanu na put i suprotstave se njegovim idejama, stavovima, ciljevima i svjetonazoru?

I ono najvažnije: smije li uopće demokratskom društvu - ili društvu koje bi željelo biti demokratsko - predsjednik Republike najavljivati hapšenja?

Čak i da Kujundžić ima poštene namjere i čistu savjest - a u njih su se kleli i njegovi prethodnici progoneći svoje neprijatelje - kakve ovlasti će imati kao predsjednik u svemu ovome što je najavio? Pustit će institucije da rade po zakonu, ali će ipak prije toga morati raditi ono što im kaže šef države?

Sve to opasno smrdi na "makartizam". Na političku prijetnju čišćenjem svih onih za koje predsjednik smatra da su to zaslužili. Po kriterijima koje on odredi. 

Prije nekoliko dana, u intervjuu za Slobodnu Dalmaciju, na pitanje zašto je 1989. godine ušao u Veseličin HDS, a ne u Tuđmanov HDZ, Kujundžić je odgovorio: "Zato što je u tom trenutku oko njega bilo previše Udbe i KOS-a".

Prije dvije godine Kujundžić je pak istupio iz HDZ-a nakon što je na unutarstranačkim izborima izgubio od Tomislava Karamarka. 

Odakle će krenuti?

Stoga se svatko onaj tko sluša Kujundžićeve prijetnje čistkama s pravom može zapitati hoće li možda čistke krenuti od onih koji su ga dvaput otjerali od HDZ-a. Najprije će se osvećivati najbližima, a zatim krenuti na one s druge strane barikade.

Recimo, Kujundžić je u kampanji nekoliko puta Josipoviću nabio na nos ZAMP i aludirao na njegovu povezanost s još nekim aferama, pa se opet može zaključiti da se njegove prijetnje odnose i na sadašnjeg šefa države.

S druge strane, optužio je Josipovića, kao i Mesića prije njega, da je "isprepleo Hrvatsku svojom mrežom izvaninstitucionalne moći", uzevši to kao jasnu potvrdu da "predsjednik može iznimno mnogo". Je li to najava da je i on sam spreman isplesti svoju mrežu po uzoru na njih?

Uglavnom, Kujundžić je svojim nastupima u kampanji želio uplašiti sve one koji imaju putra na glavi, ali zapravo je zastrašio sve građane koji ne žele (više) slušati političara, a još manje kandidata za šefa države, kako prijeti uhićenjima,uklanjanjem s političke scene, čak i čišćenjem zahoda u zatvoru.

Najbolja usluga

Najbolje što bi Kujundžić mogao učiniti jest da se makne što dalje od pravosuđa, policije, Uskoka, sudova... 

Nakon svega što smo vidjeli i doživjeli u ovih dvadeset godina, bila bi to najbolja usluga demokraciji i dobar prvi korak u najavljenom "čišćenju" hrvatskog društva.

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 181
VIDEO

Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol
ZA ZDRAVO SRCE I ŽILE

Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol

Povišene masnoće glavni su uzročnik bolesti srca. Često je dovoljno dva do tri mjeseca da se uz zdrave navike regulira razina kolesterola pa jedite skušu, srdele i povrće, a uživajte i u čokoladi...

Veliki tjedni horoskop: Ovan će biti odlično raspoložen, a Rak planirati brak ili potomstvo
od 14. do 20. travnja

Veliki tjedni horoskop: Ovan će biti odlično raspoložen, a Rak planirati brak ili potomstvo

Djevice će i narednom tjednu mnogo raditi, ali i biti više nego zadovoljni učinkom i rezultatima. Strijelcima će tjedan biti pogodan za zdravstvene zahvate, promjene u prehrani ili rekreaciju
Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'
'BRAK NA PRVU'

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'

Novi je tjedan i novi zanimljivi zadaci u showu 'Brak na prvu' su pred parovima, a neke od njih posjetila je i stručnjakinja Iva…