Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242
Kolumna
Tomislav Klauški
Tomislav Klauški Petak, 01.05.2020. u 11:13
119 komentara

Milanović je otišao, a ZDS je ostao. A trebalo je biti obrnuto

Nije odlazak predsjednika Zorana Milanovića s obilježavanja Bljeska u Okučanima "incident". Incident je trebalo biti pojavljivanje ustaškog pozdrava. Ali Plenković je slegnuo ramenima, a Milanović okrenuo leđa.

119 komentara

Sve je nekako naopako ispalo.

Odlazak predsjednika Zorana Milanovića sa svečanog obilježavanja akcije Bljesak u Okučanima proglašen je "incidentom", umjesto da se "incidentom" nazvalo pojavljivanje pripadnika HOS-a s natpisom Za dom spremni.

POGLEDAJTE VIDEO: Zašto je Milanović otišao

I sa svečanog događaja na kojem je bio čitav državni vrh otišao je predsjednik države, a ne nosistelj ustaških simbola. Valjda je trebalo biti obrnuto.

Milanoviću se do jučer "fućkalo za ZDS", ali jutros ga je taj ustaški pozdrav na grbu HOS-a natjerao da ode s komemoracije.

"Žao mi je, došao sam ovdje odati počast onima koji su pali za Hrvatsku", objasnio je Milanović novinarima. "Pristali smo na sve elemente protokola, međutim ovdje se jedan od sudionika koji treba polagati vijenac prije mene skinuo u odoru sa znakom 'Za dok spremni'.

Čija je to onda pobjeda?

Predsjednik države, onaj koji je prije nekoliko dana u Jasenovcu izjavio da HOS-ovu ploču s natpisom Za dom spremni treba "skinuti i baciti negdje", pojasnio je da ovo smatra provokacijom i gaženjem žrtava i sjećanja na ovaj događaj.

Pa je on otišao, a ZDS je ostao. 

Predsjednik države morao je otići zbog ustaškog pozdrava, a njegovi nositelji su ostali. Čija je to onda pobjeda?

Milanovićev potez je presedan. Bilo je ranije izbjegavanja takvih situacija, otkazivanja, slanja izaslanika, okretanja glave na drugu stranu, naročito je oči pred ustaštvom zatvarao sam Milanović, ali sada je predsjednik Republike morao demonstrativno otići da bi pokazao kako je ovakva praksa neprimjerena.

Nažalost, stvari su otišle predaleko da bi se sada preko noći mijenjale i preko koljena prelamale.

Milanović se nije borio

Ni sam Milanović u svojem premijerskom mandatu nije učinio dovoljno na čišćenju ustaških simbola i njihovu odvajanju od baštine Domovinskog rata, pa je sad samo dobio ono sa čime se nije ranije obračunao.

Ali Andrej Plenković je ostao. "Razgovarao sam o tome s premijerom, on je slegnuo ramenima", kazao je Milanović.

Jasno da je slegnuo ramenima. Prvo, on se nalazi u predizbornoj kampanji. Drugo, on je kreator one čuvene formulacije o "dvostrukim konotacijama" pozdrava Za dom spremni. I treće, Plenkoviću je zapravo totalno svejedno. 

Može biti sa ZDS na komemoraciji Bljeska, može biti s manjinama u Jasenovcu. On s tim nema problem. A očito ni manjine i antifašističke udruge koje su mu u Jasenovcu "pružile ruku".

HDZ od toga živi

HDZ je, normalno, okrivio Zorana Milanovića da "izaziva podjele". Gordan Jandroković kaže da "nije bilo primjereno", Plenković kaže da "nije bilo u redu". Ali bilo je "primjereno" i "u redu" da se na komemoraciji pojave ustaška obilježja. S time bismo se naprosto svi trebali pomiriti.

Jer HDZ od toga politički preživljava.

Milanović je dosad od toga bježao, govorio da mu se "fućka" za ZDS, nije mijenjao zakone dok je mogao, nije sankcionirao ustaštvo dok je imao mogućnosti, a sada je popustio, napustio je komemoraciju za poginule branitelje i prepustio je ustašofilima.

Mnogi će Milanoviću zbog ovoga pljeskati, ali zapravo bilo je to priznanje poraza. Naročito ako se nakon ovoga ništa ne bude promijenilo.

Ako ZDS i dalje ostane dio baštine Domovinskog rata, legaliziran i legitimiziran, prihvaćen i normaliziran i ako protivnici ustaških simbola budu morali okretati glavu - ili leđa. 

Zoran Milanović je sada predsjednik države. Neka se sada bori za ono za što se nije uspio izboriti dok je bio premijer. Da na komemoracijama, u grbovima i u baštini Domovinskog rata ne bude više pozdrava ZDS.

Jer to nije, da se sjetimo njegova slogana, "normalno".

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message