Obavijesti

Kolumne

Komentari 69

Milanoviću se 'fućkalo' za ZDS, a sada bi 'bacao' ploče HOS-a

Milanoviću se 'fućkalo' za ZDS, a sada bi 'bacao' ploče HOS-a
1

Da je Zoran Milanović kao premijer osuđivao i zabranjivao ustaški pozdrav, a ne govorio da mu se "fućka" za njega, onda ne bi jučer morao u Jasenovcu poručivati da ploču HOS-a treba "maknuti i baciti negdje".

VIDEO

Bio je to tipični Zoran Milanović.

Lakonski je jučer u Jasenovcu poručio kako HOS-ovu ploču s natpisom Za dom spremni "treba maknuti, baciti negdje, to nema veze s Domovinskim ratom".

Baš kao što je lakonski u onom famoznom razgovoru s Josipom Klemmom poručio da mu se "fućka za pozdrav Za dom spremni". Kao što je lakonski u predizbornoj kampanji 2015. godine ispalio da je imao "dedu ustašu". Kao što je kao premijer prelazio preko otvaranja spomenika HOS-ovcima, preko najezde ustaških simbola, spomenika, revizije povijesti...

Tako je jučer lakonski dobacio da ploču u Novskoj treba "baciti negdje". 

I zanimljivo: dok je Milanović mogao kao predsjednik Vlade učiniti nešto na suzbijanju ustaških obilježja i miješanja ustaštva s Domovinskim ratom, uglavnom mu je "fućkalo za to"; sada kad nema ovlasti, kad ne može s funkcije predsjednika Republike učiniti skoro ništa, sad ga je spopala odlučnost

Sad bi on najednom "micao i bacao" ustaške ploče.

Mržnja i simpatije

Za tu izjavu dobio je ono što je tražio: baražnu vatru desnice, branitelja i ustašofila, kao i simpatije i podršku svojih simpatizera s ljevice. 

Pa ipak, da je Milanović kao premijer zabranio podizanje ploča s ustaškim obilježjima, sad ne bi morao pozivati na njihovo bacanje. Da je njegova Vlada promijenila zakon i iz grba HOS-a izbacila ustaški poklič, sad bi HOS-ova ploča mogla stajati u Novskoj bez ustaškog simbola.

Da nije kao predsjednik SDP-a puštao svog gradonačelnika Splita da dvije godine zaredom, i to baš na 10. travnja, pohodi otvaranje spomenika postrojbi HOS-a koja nosi naziv ustaškog bojovnika, sad ne bi morao govoriti kako te ploče treba bacati.

Pa se hrabro obračunao s ustaštvom tako što je policiju poslao da u tišini i pod okriljem noći čekićima skine poruku "Za dom spremni" sa spomenika u Splitu. On kao premijer o tome nije ni pisnuo.

A nije se oglasio ni kad su neki SDP-ovi gradonačelnici u svojim gradovima podizali iste spomenike HOS-u, s istim grbom i istim ustaškim pokličem.

A dvostruke konotacije?

Da mu se kao premijeru nije fućkalo za sve to, možda sad ne bi morao dijeliti lekcije o takvim pločama, i to baš u trenutku kad je pohodio komemoraciju s premijerom Andrejom Plenkovićem koji je u dogovoru s HOS-ovcima tu ploču premjestio u Novsku i založio se za "dvostruku konotaciju" ustaškog pozdrava u grbu postrojbe iz Domovinskog rata.

Zašto Milanović nije nešto prigovorio Plenkoviću? Bila je to dobra prilika. Koju je predsjednik opet propustio.

Uglavnom, da se Milanović prethodnih godina odlučnije borio protiv takvih ploča, sad ne bi morao lajati na ovu jednu.

Deda ustaša

Da nije koketirao s ustaštvom, dodvoravao se ustašama, tolerirao ustašofile, povezivao se sa crnokošuljašima postrojenima pred Hrvatskim saborom, da nije šutio o ustaštvu kad su svi urlali, sad ne bi morao bacati lakonske, neobavezujuće, usputne izjave.

Ali to je Milanović.

Ne radi onda kad može, oglašava se kad ne može. Šutio je dok je njegova riječ imala težinu, oglašava se sad kad se izborio za to da riječ predsjednika države nema nikakvu težinu.

Čemu onda ovakve izjave kad ih nitko ne treba uzeti ozbiljno?

Osim, naravno, desničara koji će na njima podgrijati ustajalu retoriku ili samog Milanovića da na njima dobije glasove i simpatije.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 69
VIDEO

Prošla baba s kolačima: Kako su 'možemovci' širom otvorili vrata izborne pobjede HDZ-u
KLAUŠKI O PROMAŠAJU LJEVICE

Prošla baba s kolačima: Kako su 'možemovci' širom otvorili vrata izborne pobjede HDZ-u

Plus+ NOVI EXPRESS Sada Benčić staje na čelo pokreta za spas Hrvatske od HDZ-a, skupljajući ostatke ostataka oporbe s idejom da se nekako sklepa oporbena većina i formira Vlada mimo HDZ-a. Premalo i prekasno

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'
VELIKI INTERVJU

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'

Voditelj Tomislav Jelinčić prisjetio se početaka na RTL-u, a u listopadu slavi 19 godina braka sa suprugom Ivanom