Obavijesti

Kolumne

Komentari 54

Ministrica glumi dijete. Neka i Kolinda preživi s 3000 kuna...

Ministrica glumi dijete. Neka i Kolinda preživi s 3000 kuna...
1

Nada Murganić na jedan dan preuzet će ulogu djeteta bez roditeljske skrbi. Neka onda Kolinda preživi s 3000 kuna, neka Božinović preuzme ulogu migranata na granici, a Plenković pokuša naći posao na burzi.

VIDEO

Nada Murganić odlučila je postati dijete bez odgovarajuće roditeljske skrbi.

Ali samo na jedan dan.

Povodom svjetskog Dana djece ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike odlučila je zamijeniti uloge i provesti dan u ulozi djeteta koje ide na udomljenje: prvo će otići u udomiteljsku obitelj, potom će je njezini udomitelji odvesti na druženje s djecom u pripremi dječje predstave, a na kraju će se primiti posla u keramičarskoj radionici.

Ministrica će tako iz prve ruke vidjeti kako funkcionira takav oblik skrbi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Vrlo pohvalno i hvalevrijedno.

Hoće li biti korisno, tek ćemo vidjeti ili o tome možemo nagađati. (I zaključiti da je to ipak samo predstava, i to ne dječja.) 

U svakom slučaju, ministrica Murganić napravila je presedan i pokazala put ostalim članovima Vlade, ali i političarima, kako će najbolje upoznati resor kojim se bave. 

Kolinda s 3000 kuna

Recimo, predsjednici Republike koja je nedavno na jednom skupu priznala da ne može zamisliti kako netko preživljava s tri tisuće kuna. Zašto onda Kolinda Grabar Kitarović ne bi probala izgurati mjesec s takvom plaćom?

Ne bi to bilo ni tako strašno: troškovi prijevoza i hrane, a vjerojatno i odjeće, pali bi na predsjednički ured. A sama predsjednica ionako se hvali da je na rigoroznoj dijeti.

Bila bi to dobra vježba da se Kolinda, koja se od početka mandata željela što više približiti običnim ljudima, poistovjeti s onima koji bi za nju trebali uskoro glasati. Možda bi upalio predizborni slogan u stilu: "I ja sam pokušala preživjeti s tri tisuće kuna!". (I nisam uspjela.)

Bilo bi to svakako efektnije od njezinih dosadašnjih nastojanja da nam na vlastitom primjeru približi draži života u onoj "najrazvijenijoj zemlji na svijetu" koju nam je svojedobno obećala. Taj život na visokoj nozi.

Međutim, ne mora se ova praksa zaustaviti samo na ministrici i predsjednici.

Božinović kao migrant

Zašto ne bi, na primjer, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na jedan dan zamijenio uloge s migrantima koji imaju posla s hrvatskom policijom na granici? I s njihovim pendrecima.

A onda, zašto ministar zdravstva Milan Kujundžić ne bi jedan dan glumio korisnika usluga u hrvatskim zdravstvenim ustanovama? Neka se naruči na važnu pretragu. Neće mu biti dovoljno ni stotinu dana da ju dočeka.

Kiretažu, srećom, može preskočiti.

Zašto ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić ne bi jedan dan glumio umirovljenika? Ali ne onog s povlaštenom mirovinom, nego onog pravog, onog friškog, onog koji ide u penziju s tisuću kuna.

Neka, primjerice, Blaženka Divjak zamijeni uloge s djecom koja ne idu na vjeronauk. Možda dobije svoju sliku koju će o toj "nevjernici" nacrtati prvašići po nalogu vjeroučiteljice.

Ili neka Andrej Plenković ode na burzu tražiti posao. Kad se već hvali padom nezaposlenosti. 

Mogućnosti su razne i zapravo neiscrpne.

Culej kao Srbin

Da svi koji su glasali protiv Istanbulske konvencije jedan dan preuzmu ulogu žena, po mogućnosti zlostavljanih. Neka Stevo Culej bude Srbin, Željka Markić gej, a Ladislav Ilčić musliman.

Ili Zlatko Hasanbegović antifašist.

A mogao bi i Davor Bernardić probati biti šef oporbe. 

Konstantno se trubi o tome da su se političari udaljili od svojih građana, izdvojili iz društva, promovirali se u kastu sa svim povlasticama. Ova obrnuta psihologija mogla bi im otvoriti poglede i propuhati moždane vijuge.

Nema sumnje da bi neki to doživjeli kao kaznu. Iako su upravo takvi to najviše zaslužili.

A svi ostali brzo bi se vratili u svoje limuzine, fotelje i avione. I borili se za to da što dulje ostanu u njima.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 54
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang