Obavijesti

Kolumne

Komentari 2

Moja kujica ponekad jede svoj izmet, kako je mogu pomoći?

U novoj Zoordinaciji veterinar Goran Azenić odgovara na pitanje zašto psi jedu svoj izmet i otkriva da se razlog može kriti u lošoj hrani ili neodgovarajućoj prehrani

VIDEO

Rubrika ZOOrdinacija mjesto je za sve ljubitelje životinja, vlasnike kućnih ljubimaca kao i one koji to tek planiraju postati. Želite li znati što muči vašu mačku, psa, papigu, zeca ili bilo koju drugu malu životinju veterinar Goran Azenić pronaći će odgovor. Stručnjaku za male životinje možete se obratiti sa svim pitanjima koja vas muče, bilo da ne znate kako prepoznati je li papiga doista mlada u pet centru, zašto je vaš ljubimac promijenio raspoloženje ili sumnjate na neku infekciju. 

Sva svoja pitanja šaljite nam na mail zoordinacija@24sata.hr, a Goran će vam odgovarati svaki tjedan. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Goran Azenić je vlasnik veterinarske ambulante za kućne ljubimce VET - svijet koju je otvorio 2009.

Kujica ponekad jede svoj izmet, zašto to radi?

Poštovani, zovem se Darko i iz Prilepa sam u Makedoniji. Imam kujicu labradora Djinu koja je u posljednje vrijeme počela jesti svoj izmet. Ne radi to uvijek, što da radim da prestane s tim? Pozdrav i unaprijed hvala. 

Problemi u ponašanju i loša hrana mogu biti krivci za jedenje izmeta

Koprofagija ili jedenje fecesa (izmeta) zna se pojaviti kod štenadi, te se ne smatra nenormalnim već kao dio „odrastanja“. Na žalost u većini slučajeva ta navika ostaje i u odrasloj dobi gdje se onda klasificira kako problem u ponašanju.

Također koprofagija se smatra normalnim ponašanjem kod kuja, koje pojedu feces svojih štenaca i time održavaju leglo čistim. Istraživanja još nisu potpuno razjasnila je li koprofagija kod odraslih pasa u cijelosti problem u ponašanju ili uključuje nekoliko drugih zdravstvenih problema. Smatra se da je koprofagija najčešće posljedica neodgovarajuće hranidbe i loše kvalitete hrane. To znači da je pas zapravo gladan jer mu nije dostupna odgovarajuća hrana koja može zadovoljiti sve njegove potrebe, zatim kod pasa koji se ne kreću dovoljno, zbog dosade i sl.

Savjetovao bih Vam da sa veterinarom porazgovarate o prehrani Vašeg psa, te ukoliko ima nekih nedostataka da se pristupi rješavanju istih npr. nadomjestak vitamina i minerala. Kod nekih pasa promjenom prehrane uspje se suzbiti koprofagija. Ukoliko to ne uspje jedini način je onemogućiti psu da pojede feces, što podrazumijeva šetnju na kratkom povodcu sa ili bez brnjice, uredno uklanjanje izmeta odmah nakon obavljene nužde. Kada se izvodi psa u šetnju, treba mu dati igračke za žvakanje, te mu omogućiti mnogo vježbe i igre.

Maca me je iznenada počela napadati, zbog čega to radi?

Poštovani, imamo macu staru nešto manje od dvije godine, a k nama ju je dovela njezina mama kad je bila malo mače. Po zimi živimo u stanu i ona tada ne izlazi van, a od proljeća do jeseni smo u kući s dvorištem i tada maca boravi vani, ali spava u kući. Put od 400 km podnosi dobro iako nije sretna. Umiljata je i voli se pomaziti, a mislim da se posebno vezala uz mene. Unatrag nekoliko mjeseci ničim izazvana zna skočiti na mene i dosta žestoko me napasti noktima i zubima. Nakon toga odmah pobjegne i promatra iz daljine moju reakciju, a za par minuta dođe opet k meni kao da ništa nije bilo. Napominjem da mog supruga ne napada tako, iako i njega zna gristi ako se ne želi više igrati ili maziti. Molim da mi objasnite koji su mogući razlozi ovakvog ponašanja naše mace. Zahvaljujem. Branka

To je samo poziv na igru

Poštovani,

Vjerujem da vaša mačka na taj način samo poziva na igru. Sad je već neko vrijeme zatvorena u stanu pa joj najvjerojatnije fali malo rekreacije. Pokušajte je zaintrigirati za igru i izmoriti ju, na taj način ćete reducirati ili čak ukloniti tu agresiju koja se pojavila.

Sva pitanja za Gorana o svojim ljubimcima ili onima koji će to tek postati šaljite na zoordinacija@24sata.hr. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju svog oboljelog ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Zahvaljujemo!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...
Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana