Obavijesti

Kolumne

Komentari 2

Moja mopsica je alergična baš na sva sredstva protiv buha

U novoj Zoordinaciji saznajte što napraviti kada je pas alergičan na sredstva protiv buha i kako se ponašati kada se ljubimac češe do krvi, a nema niti jednu buhu...

VIDEO

Rubrika ZOOrdinacija mjesto je za sve ljubitelje životinja, vlasnike kućnih ljubimaca kao i one koji to tek planiraju postati. Želite li znati što muči vašu mačku, psa, papigu, zeca ili bilo koju drugu malu životinju veterinar Goran Azenić pronaći će odgovor. Stručnjaku za male životinje možete se obratiti sa svim pitanjima koja vas muče, bilo da ne znate kako prepoznati je li papiga doista mlada u pet centru, zašto je vaš ljubimac promijenio raspoloženje ili sumnjate na neku infekciju. 

Sva svoja pitanja šaljite nam na mail zoordinacija@24sata.hr, a Goran će vam odgovarati svaki tjedan. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Goran Azenić je vlasnik veterinarske ambulante za kućne ljubimce VET - svijet koju je otvorio 2009.

Upomoć, moj pas se češe

Poštovani, čitam Vašu rubriku redovno i tražim pomoć. Imam psa, Američku akitu, ženku staru dvije i pol godine. Hranila sam je granulama i kuhanom hranom koju sam spremala samo za nju. Od studenog prošle godine ona se češe i pored terapije koju stalno pije. Pije antibiotik i Pronison, a nema nikakvo kožno oboljenje. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Probali smo sa raznim dijetama, isključivali pojedine vrste mesa, ali ništa nije bolje. Spremala sam joj samo kuhanu hranu što nije dalo nikakvo poboljšanje. Vrtimo se u nekom začaranom krugu, a moj pas je sve mršaviji i stalno se češe. Na mjestima češanja, a to su trbuh i noge, otvaraju se ranice. Molim Vas za bilo kakav savjet jer od ovih veterinara u CG ne mogu dobiti pravu dijagnozu. 

Oni zapravo ne znaju šta je uzrok. Sumnjaju na hranu, ali ja pretpostavljam da nije u pitanju hrana već nešto drugo. Znam da uzroci mogu biti brojni, ali mi je potrebno Vaše mišljenje. Unaprijed se zahvaljujem i nestrpljivo očekujem Vaš odgovor, s poštovanjem, Alma!

Predlažem alergološko testiranje

Poštovana,

Ponekad je teško na osnovu simptoma riješit ovakav problem. Predlažem Vam alergološko testiranje kako bi se potvrdila ili isključila sumnja. Simptomatska terapija dati će polovičan rezultat, najbolje je ukloniti uzrok u koliko je to moguće.

Je li normalno da toliko krvari?

Poštovani, imam mopsicu staru sedam godina i prije dva tjedna smo napravili sterilizaciju zbog upale maternice. I dalje je prisutno krvarenje, a veterinar kaže da je normalno da se još neko vrijeme čisti. Što mislite o tome? Sve ostalo je u redu, ponaša se kao i prije. Hvala,Karolina

Bitno je da je sve pod kontrolom veterinara

Poštovana,

Ponekad blaga sukrvica koju uočavate na stidnim usnama može biti prisutna nekoliko tjedana nakon zahvata  te se obično smiri pod utjecajem antibiotika. Bitno je da ste u kontaktu sa svojim veterinarom te da je situacija pod kontrolom.

Moje štene stalno leži i ima kvržicu na trbuhu

Dobar dan! Imam jedan problem. Prije par dana kupili smo žensko štene shi tzu-a staro 5 mjeseci. Ali, štene do sada nije primilo niti jedno cjepivo. Danas sam primijetila da joj jedno oko suzi i krmeljavo je. Postala je dosta mirna, stalno leži, rep rijetko kada diže i ima na trbuhu malu kvržicu. Što bi to moglo biti? Štenećak?? Ako je, da li je to izlječivo??

Kvržica je vjerojatno umbilikalna hernija

Poštovana,

Posjetite veterinara te u koliko je štene zdravo cijepite svoje štene. Iscjedak iz očiju vjerojatnije je od folikularnog konjunktivitisa što Vaš veterinar sigurno može riješiti. Kvržica koju opisujete vjerojatno je umbilikalna hernija koju prije niste primijetili, također zamolite svog veterinara da je pregleda te se s njim dogovorite oko malog kirurškog zahvata.

Mopsica je alergična na sva sredstva protiv buha

Pozdrav, molim Vas za preporuku za mopsicu koja je alergična na sva sredstva protiv buha. Isprobali smo sve ampule (Bayer, Frontline, Fyprist itd.), ogrlice od onih po 20 kuna do 200 kuna, pa i sprejeve. Od ampula dobije osip po tijelu ili joj se na mjestu aplikacije javi hot spot. A od ogrlica i sprejeva joj opada dlaka te joj se javi osip na mjestu gdje se sprej aplicira ili gdje stoji ogrlica.

Isprobali smo i biljne proizvode i kućne mješavine na bazi lavande, česnjaka, limuna i slično, ali oni nemaju neki učinak jer, unatoč svakodnevnom špricanju, buhe se i dalje nalaze na psu. Dali nam možda možete preporučiti nešto novo? Najljepše se zahvaljujemo.

Isprobajte NexGard

Poštovani,

Možete isprobati proizvod NexGard. Savjetujem da proizvod date u prisutnosti veterinara i pričekate u ambulanti pola sata do sat vremena radi eventualnih nuspojava.

Kako psa naučiti da nuždu obavlja vani

Poštovani, imam mopsa starog tri mjeseca. Dosta je živ i uglavnom je vani. Kada dođe jesen, zanima me kako ga naučiti da vrši nuždu vani?

Vaš ljubimac već obavlja nuždu vani

Poštovani,

Koliko razumijem vaš ljubimac već obavlja nuždu vani, do jeseni biti će staro već šest mjeseci te ne bi trebalo biti nikakvih problema po tom pitanju.

Sva pitanja za Gorana o svojim ljubimcima ili onima koji će to tek postati šaljite na zoordinacija@24sata.hr. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju svog oboljelog ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Zahvaljujemo!

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang