Obavijesti

Kolumne

Komentari 17

Mom maltezeru je na rubovima šapica dlaka postala smeđa

Mom maltezeru je na rubovima šapica dlaka postala smeđa
1

Maltezeru starom pet godina odjednom je dlaka na šapicama postala smeđa, a kujici tornjaka su oči postale krvave nakon prvog cijepljenja. Veterinar odgovara...

VIDEO

Naša nova rubrika ZOOrdinacija mjesto je za sve ljubitelje životinja, vlasnike kućnih ljubimaca kao i one koji to tek planiraju postati. Želite li znati što muči vašu mačku, psa, papigu, zeca ili bilo koju drugu malu životinju veterinar Goran Azenić pronaći će odgovor. Stručnjaku za male životinje možete se obratiti sa svim pitanjima koja vas muče, bilo da ne znate kako prepoznati je li papiga doista mlada u pet centru, zašto je vaš ljubimac promijenio raspoloženje ili sumnjate na neku infekciju. 

Sva svoja pitanja šaljite nam na mail zoordinacija@24sata.hr, a Goran će vam odgovarati svaki petak. Goran Azenić je vlasnik veterinarske ambulante za kućne ljubimce VET - svijet koju je otvorio 2009. 

Moj tornjak nakon cijepljenja ima krvave oči

Lijep pozdrav, 

Imam malu kujicu čistokrvnog tornjaka. Rođena je na Novu godinu. Ovaj tjedan primila je prvo cjepivo. Primjetila sam da ovih dana ima izrazito krvave oči. Ali ne uvijek. Znate li možda koji bi bio uzrok? Najljepša hvala :)

Ivana  

Odgovor: Krvave oči karakteristične su za folikularni konjuktivitis

Pozdrav, 

S obzirom da se radi o mladoj kujici i da su oba oka "krvava" vrlo vjerovatno se radi o folikularnom konjuktivitisu. 

Folikularni konjuktivitis je zapravo naziv za upalnu reakciju koja se odvija s unutrašnje strane trećeg očnog kapka u vidu sitnih crvenih kvržica koje mehanički iritiraju rožnicu pa je, uz crvenilo očiju, obično prisutan obilni očni iscjedak popraćen s jakim svrbežom i diskretnim žmirkanjem. Za ovo oboljenje kažemo da je binokularno što bi značilo da se javlja obično na oba oka. Ovo stanje sigurno nije posljedica cijepljenja i ne trebate biti zbog toga zabrinuti, već posjetite Vašeg veterinara kako bi provjerili radi li se stvarno o folikularnom konjuktivitisu te da na vrijeme krenete s terapijom kako bolest ne bi uznapredovala. Liječenje se sastoji u uklanjanju krvžica - obično kiretažom pod lokalnom aestezijom ili sedacijom i terapijom kapima za oči. 

Maltezer na rubovima šapica ima smeđu dlaku

Poštovani pozdrav,

Je li moguće da maltezer star 5 godina ima na rubovima šapica smeđu dlaku radi "neke" bakterije. Hvala i pozdrav! Vedra! 

Odgovor: Uzrok tome je najčešće specifična gljivica

Pozdrav, 

Da moguće je, ali nije riječ o bakteriji  nego o gljivici. Gljivicu, po imenu Malassezia pachydermatis, vrlo često nalazimo u području između prstiju, zvukovoda te kožnim naborima oko usta, stidnice, anusa. Ona boji dlaku u smeđe bakrenastu boju a može se pojaviti i neugodan miris, gubitak dlake, crvanilo, umjeren do jak svrbež, hiperpigmentacija, hiperkeratoza i seboreja. Gljivica voli vlažan medij tako da psi s dužom dlakom na šapicama često imaju problema s ovom gljivicom. Gljivica se može proširiti i po cijelom tijelu no tada se gotovo sigurno radi o još jednom paralelnom podržavajućem problemu naprimjer atopiji, alergiji na hranu, endokrinopatiji ili poremećaju keratinizacije.

Dijagnoza se postavlja izolacijom gljivice i njezinom identifikacijom. S obzirom da gljivica voli vlažni mediji bitno je oboljela mjesta držati suhim, a terapija se obično sastoji od provođenja kupki sa šamponom koji u sebi sadrži djelatnu tvar ketokonazol dok u jačim slučajevima i uzimanjem tableta s ketokanazolom. U koliko postoji još neki od predhodno navedenih problema treba i njega paralelno pokušati riješiti.    

Sva pitanja za Gorana o svojim ljubimcima ili onima koji će to tek postati šaljite na zoordinacija@24sata.hr

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'
VELIKI INTERVJU

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'

Voditelj Tomislav Jelinčić prisjetio se početaka na RTL-u, a u listopadu slavi 19 godina braka sa suprugom Ivanom
Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana