Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
Kolumna
Tomislav Klauški
Tomislav Klauški Ponedjeljak, 17.10.2016. u 12:34
66 komentara

Nisu reforme zec da Most ne bi prespavao prvu sjednicu odbora

Božo Petrov je prijetio da će se sjednice Sabora održavati i "48 sati u komadu", Most je kritizirao lijene i neodgovorne zastupnike. Pa njegovi članovi nisu jutros došli na prvu sjednicu Odbora za zakonodavstvo.

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
66 komentara

Zoran Milanović, predsjednik Kluba zastupnika SDP-a, nije došao na jutrošnju sjednicu svog kluba. Ali to više uopće nije vijest. To je za njega potpuno normalno i već uobičajeno.

Vijest je da ovoga jutra zastupnici Mosta nisu došli na sjednicu saborskog Odbora za zakonodavstvo koja je odgođena nakon rasprave o prvoj točki dnevnog reda.

Zašto je to vijest?

Zato što je upravo Most trebao dovesti u red lijenu i neodgovornu političku kastu kojoj od prošle godine i sam pripada.

Inercija i ignorancija

Zato je Božo Petrov na prošlim izborima osvojio 19 mandata, a nakon ovih izbora zakapario mjesto predsjednika Hrvatskog sabora, pa makar samo na dvije godine. Odlučan da izglasa svoje zakone, provede svoje reforme, postroji saborske zastupnike i tako osvoji srca hrvatskih građana ogorčenih inercijom i ignorancijom koja godinama vlada s obje strane Markova trga.

I eto, ni dva dana nakon što je zaprijetio da će Hrvatski sabor "raditi i 48 sati u komadu, ako treba", već je prva jutarnja sjednica tako važnog odbora propala jer se na njoj nisu pojavili zastupnici Mosta.

Peđa Grbin im se odmah napio krvi na Facebooku: "Sjednica Odbora za zakonodavstvo odgođena nakon prve točke jer predlagatelji iz Mosta nisu došli na sjednicu. Odličan početak Sabora... #samoreforme".

Grbin nije morao svoj sarkazam brusiti na činjenici da se šef saborskog kluba njegove stranke nije pojavio na prvoj sjednici tog kluba, jer je to, kao što smo već ustanovili, očekivano i normalno. 

Milanović nikada nije volio Sabor: kao zastupnika su ga žuljale prepone, kao premijera su ga nervirala zastupnička pitanja, a sada kao izabrani zastupnik poručuje kako ne mora ići u Sabor jer su ga građani "birali kao premijera, a ne zastupnika". 

Jedva se u petak pojavio i na konstituirajućoj sjednici Sabora.

Znate kako je, on je sada u potrazi za novim poslom, a dotad plaća zastupnika ionako ide.

Batina ima dva kraja

No zato je nedolazak Mostovaca na sjednicu saborskog odbora već velika vijest. Oni su ti koji korbačem u ruci discipliniraju zastupnike, tjeraju ih na rad i dovode u red. Njima se žuri, oni su nositelji promjena, inicijatori lavine reformi. A onda zapeli su već na prvoj sjednici odbora.

Međutim, ovo nije prvi puta da se Mostu dogodilo ovako nešto.

Mostova ministrica uprave prije nekoliko se mjeseci javno pohvalila kako njezino radno vrijeme završava u petak popodne i do ponedjeljka se više nikome ne javlja na telefon. Vlada u kojoj su sjedili Mostovci odgađa sjednice, održava telefonske sjednice, ne šalje zakonske prijedloge u Sabor, a premijer provede mjesec dana na ljetovanju s obitelji u državnoj vili na državni račun.

A Božo Petrov, kao potpredsjednik Vlade, svakoga je petka sjedao u službeni automobil Vlade i jurio u Metković. Ne kako bi tamo nadgledao reforme ili pomagao supruzi u obiteljskim poslovima, već kako bi radio - i zarađivao - u fušu.

To je sve stigao potpredsjednik Vlade. Voditi državu i održavati preglede u ambulanti. To je moguće samo u Mostovoj Hrvatskoj.

Mora stići na fuš

Zato je donekle i logično da Božo Petrov prijeti da će se saborske sjednice održavati 48 sati u komadu, da će se zakoni izglasavati u hitnom postupku i slično. On mora nekako stići na svoj fuš.

Je li onda toliko šokantno da Mostovci nisu došli na prvu sjednicu saborskog odbora koji je njima tako važan?

Baš i nije. Osim što je umjesto njihovih reformi u prvi plan došlo njihovo licemjerje.

Njihova pravila vrijede za druge, a ne za njih same. Batina služi za discipliniranje HDZ-a i SDP-a - a najviše Ivana Pernara s kojim se Petrov već drugi dan zabavlja u Saboru - dok Most i dalje zadržava pravo da s tom batinom u ruci izigrava političkog proroka. Ili prespava odbor.

Teško je dovoditi u red one kojima i sami pripadaju.

Ali dobro, kao što su odustali od hitne procedure za donošenje zakona, a pitanje je kad će odustati od kompletnih zakona ako se utvdi da su protuustavni, odustat će valjda i od tog discipliniranja zastupnika.

Da se mogu naspavati ujutro, a u petak "zapaliti" doma na fuš. 

Do tada će i Zoran Milanović valjda pronaći novi posao.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog potražite i na Facebooku

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message