Obavijesti

Kolumne

Nezadovoljstvo sam liječila u šopingu i odvela nas u bankrot

Nezadovoljstvo sam liječila u šopingu i odvela nas u bankrot
1

Nezadovoljstvo i prazninu u svom životu liječila sam šopingom. Sad nemam ni za kruh ni mlijeko. Muž mi je oprostio, ali ja sam i dalje depresivna i potpuno bezvoljna

VIDEO

Cafe Nervoza je mjesto na kojem ćemo pokušati riješiti sve nervoze današnjeg vremena, konflikte, obiteljske odnose, manjak samopouzdanja, ciljeva... Nadamo se da ćemo kroz ovu kolumnu inspirirati sve vas koji nas pratite u pronalaženju kreativnih rješenja životnih problema. Svoje nedoumice, konfliktne situacije u kojima se nalazite i dileme šaljite na mail cafenervoza@24sata.hr. Kratki opis trenutne životne situacije i okolnosti u kojima se problem stvorio mnogo bi značili za kvalitetno rješenje problema. Odgovaramo svaki ponedjeljak, a više informacija o toj tematici pronađite na stranici Centar uspjeha

Draga Irena,

Moj problem je kronično nezadovoljstvo mojim životom. Imam 38. g. To ne traje od danas i jučer, to traje cijeli moj život. Imala sam sve, dobre roditelje, koji su mi pružili sve. Sada imam dobrog muža, dvoje lijepe i dobre djece, a ja i dalje patim od tog istog nezadovoljstva životom. 

Kao da ne mogu zahvaliti Bogu na koliko - toliko sretnom životu i zdravlju svojih bližnjih nego kronično tonem dublje i dublje i sad sam na totalnom dnu, izgubljena, skoro pred razvodom, sama i depresivna.

Godinama sam to svoje nezadovoljstvo liječila šopingom, kupovala si lijepu odjeću, kozmetiku, putovala, živjela na visokoj nozi. Kad sam se udala, nastavila sam po svom. Imala sam plaću za sebe, muž me nikad nije kontrolirao, beskrajno mi je vjerovao. Ja sam trošila šakom i kapom, kupovala potrebno i nepotrebno, i valjda tako liječila svoje unutarnje nezadovoljstvo.

Sad sam totalno bankrotirala, nemam za kruh i mlijeko, stavila sam sebe i svoju obitelj u vrlo nezavidnu situaciju. Muž mi je donekle oprostio moj dvostruki život, pomirio se s time, a zauzvrat je htio samo da mu dam malo sebe. Ja i to nisam u stanju napraviti, jer sam skupa sa svojim bankrotom izgubila volju za životom, seksom, otišla u stanje totalne depresije, beživotnosti...

Kao da živim, a ne živim, dišem, a ne dišem... I više me ništa ne raduje, i dalje živim u nekom svom imaginarnom svijetu, dvostrukom, u kojem mislim da će doći netko i riješiti sve moje probleme, pucnuti prstima, a ja se probuditi vesela i sretna. Ja ne znam biti sretna, uživati u malim stvarima, biti zadovoljna onim čim imam.

Kako da se izvučem iz ovog bunila i skinem koprenu s očiju, vidim svoju obitelj i budem napokon sretna onim što imam? Ima li uopće nade za mene?

Pozdrav!

Anonimna

Odgovor: Zadatak je na vama

Nekad nam se čini da bismo trebali biti zahvalni za sve što imamo, tako su nas učili. Ako ne osjećamo tu zahvalnost, onako iz srca, osjećamo krivnju. Ponekad postoje razlozi zašto ne možemo osjećati zahvalnost - neki zaostali i bolni osjećaji iz prošlosti kojih nismo niti svjesni. 

Unatoč svemu što ste opisali, čini se da ispod površine postoji nešto što zamjerate roditeljima, životu ili sudbini; osjećaji s kojima vam se teško nositi i koji vas čitav život tjeraju da bježite u različite vrste distrakcija: šoping, život na visokoj nozi… Pitate se kako skinuti koprenu s očiju? Već ste je skinuli. Napisavši ovo pismo, priznali ste svoju ovisnost o kupovanju i time napravili prvi korak prema ozdravljenju. Sada je na vama važan zadatak: s jedne strane pronaći uzroke svog ponašanja i otkriti sve one bolne osjećaje koji vas tjeraju u različite bjegove, i s druge strane razviti strategije kako se nositi sa svime što svakodnevica donosi.

Ovisnost o šopingu

Kad smo nezadovoljni raznim područjima života, imamo tendenciju popraviti ono što nije dobro, učiniti život ljepšim. Šoping daje brze i kratkotrajne rezultate, i može prerasti u ovisnost. U tom slučaju ovisnici o kupnji ponašaju se jednako kao i ovisnici o drogama, cigaretama, alkoholu, hrani, kocki… U apstinencijskoj krizi osjećaju napetost, bol, teške emocije, i jedino što žele u tom trenutku je odagnati bol. I onda uzmu "fiks", drogu, komad torte, kupe cipele, zapale cigaretu, napiju se… 

No, ispunjenost i zadovoljstvo kratko traje i popraćeno je osjećajem krivnje. Ubrzo se počinje javljati nova žudnja za onim za čime su ovisni i trebaju novu dozu. I tako se vrte u začaranom krugu. Psihoterapija je važna u procesu odvikavanja i zato bih vam je svakako preporučila. U savjetodavnom ili psihoterapijskom radu otkrit ćete što vas tjera u destruktivna ponašanja.

Upoznat ćete pravu (a ne imaginarnu) sebe. Naučit ćete nove strategije nošenja s depresijom, ovisnošću o kupovanju i moći ćete u sigurnom okruženju razgovarati o svemu što vam je na duši. Kad riješite probleme koje dugo vučete za sobom, promijenite ono što vas frustrira, suočite se s osjećajima od kojih bježite – više nema razloga za svakodnevni bijeg u maštu ili ovisnosti. Življenje postaje ugoda, a ne samo frustracija. Za sretan i ispunjen život treba imati malo hrabrosti.

Tehnike samopomoći

Evo što još, uz psihoterapijski rad, možete učiniti za vlastitu pozitivnu promjenu. Svako ponašanje služi nam kako bismo zadovoljili određene potrebe. Teorija potreba ima mnogo, a meni je najdraža ona Dr. Williama Glassera, osnivača "Realitetne terapije". On kaže da svi imamo pet osnovnih potreba: 

  • Fiziološke potrebe (hrana, voda, spavanje, seks)
  • Potreba za ljubavlju i pripadanjem (bliskost s drugom osobom, prijateljima, obitelji, druženje)
  • Potreba za slobodom (izbora, govora, mišljenja), 
  • Potreba za zabavom, 
  • Potreba za moći i kompetencijom (postizanje uspjeha, izgrađivanje znanja i vještina)

Svako naše ponašanje motivirano je zadovoljenjem ovih potreba. Pitanje je na koji način ih zadovoljavamo. Netko se osjeća usamljenim pa umjesto kave s prijateljem, pojede veliku porciju sladoleda ili zapali cigaretu. Netko previše radi i umjesto večernjeg odlaska na ples, sport ili igranjem s djetetom, legne pred TV i bulji u program koji ga ne zanima, osjećajući se pritom frustrirano i depresivno.

Svi biramo svoja ponašanja kako bismo zadovoljili neku potrebu. Dobro je da svjesno možemo izabrati neka, za nas bolja ponašanja, umjesto onih štetnih. 

Postoji izvrstan program liječenja ovisnosti o heroinu, upravo po Realitetnoj terapiji. Evo što iz tog programa možete uzeti za sebe i vježbati. Za početak naučite otkrivati koja potreba se nalazi u podlozi nekog vašeg ponašanja. Kad osjetite poriv za kupovanjem, zastanite na trenutak i upitajte se: Što sad osjećam? Za čime imam potrebu (da me netko zagrli, za plakanjem, odmaranjem, čitanjem…)?

Umjesto šopinga odaberite ovo....

Zatim, za svaku od navedenih potreba načinite listu različitih mogućnosti i ponašanja, kako ih možete zadovoljavati. To se zove "Popis ugodnih aktivnosti". Na ovaj način imat ćete listu alternativnih ponašanja koje možete izabrati kako bi se osjećali bolje ili čak izvrsno, kad vas obuzme želja za odlaskom u šoping. Na primjer možete nazvati prijateljicu i ispričati joj kako se osjećate, otići s djetetom u park, pustiti veselu glazbu i plesati ili opuštajuću i meditirati, crtati, čistiti, saditi biljke, praviti kolač, otići u vožnju, izmasirati supruga, trčati, čitati knjigu koja vas ohrabruje, izrađivati nakit…

Ako ovo budete vježbali dovoljno dugo i uporno, sigurno je da ćete barem na trenutak u nekoj od aktivnosti osjetiti ugodu. I onda ćete znati da život u realnosti, još više nego život u mašti, može donijeti zadovoljstvo i veselje za koje kažete da nikad do sad niste iskusili. Rekli ste da je vaš problem kronično nezadovoljstvo životom. Evo učinkovita strategija kako možete promijeniti ovu izjavu u vlastitu korist. Predlažem vam da zapišete sve konkretne činjenice iz vlastitog života čime ste nezadovoljni. To na primjer mogu biti:

  • Konkretne stvari (ne sviđa mi se kako je uređen prostor u kojem živim)
  • Odnosi s ljudima (svađam se često s djetetom)
  • Posao i karijera (moj prijašnji posao nije mi pružao zadovoljstvo)
  • Zdravlje (nemam energije i kondicije)
  • Društveni život i zabava (premalo se družim s prijateljima)

Na svakoj od ovih točki radite svakodnevno i planski. Osim traženja novog posla, pišite i sve druge mogućnosti: kako promijeniti i poboljšati trenutnu situaciju za svaku točku posebno. Radite ovo zajedno s obitelji. To će biti dobra prilika za konstruktivan razgovor o problemima i omogućit će svim članovima da doprinesu poboljšanju kvalitete života obitelji. Osim toga, ovakav zajednički rad donijet će vam više bliskosti s članovima obitelji i zasigurno poboljšati komunikaciju i međusobne odnose. Suprug i djeca dobit će više povjerenja u vas, a vi snažniju podršku od njih.Također razgovarajte o strategijama koje ćete koristiti kad vas ulovi trenutak krize.

Do sada je u vama vladala djevojčica koja živi u bajci i čeka da netko dođe i riješi sve njezine probleme. Iako djeluje neodgovorna, zasigurno joj nije bilo lako u djetinjstvu budući je zbog nečega bježala od života – u maštu. Mašta je za vas postala stvarnost. No, u vama se budi i odrasla i odgovorna žena koja želi skinuti koprenu s očiju i probati pravi život. Ako niste do sada bili sretni, došlo je vrijeme da naučite osjetiti i to iskustvo.

Sretno!

Svoja pitanja šaljite na cafenervoza@24sata.hr. 

  • Irena Jurjević savjetnica je iz Gestalt terapije, praktičarka Neurolingvističkog programiranja i hipnoze. U sklopu Centra uspjeha vodi individualno savjetovanje i life coaching, partnersko savjetovanje, tematske radionice i grupe za građane, poslovne treninge. Više o Ireni možete pronaći na stranicama Centra uspjeha, a o novostima i radionicama potražite više na Facebook stranici. 
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta
Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana