Obavijesti

Kolumne

Novi Tomb Raider silno želi zaboraviti Angelinu Jolie

Novi Tomb Raider silno želi zaboraviti Angelinu Jolie
1

Unatoč nimalo impresivnim rezultatima na kino blagajnama Hollywood ne odustaje od ekranizacije računalnih igara.

VIDEO

Kreativno, stvari izgledaju puno lošije - čak i Marion Cotillard i Michael Fassbender nisu bili dovoljni da "Assassin's Creed" dobije barem pristojan filma. Jedan od najvažnijih razloga neuvjerljivosti filmova snimljenih prema igrama su kompleksne priče, zahtjevne za prebacivanje na film. Projekti nastali prema računalnim igrama često ostaju na ničijoj zemlji - obožavateljima igara upoznatim s radnjom i likovima filmovi su nedorečeni i nepotpuni dok oni koji nisu tematiku ranije upoznali ostaju zbunjeni. Ipak, igre idu dalje - novi pokušaj je uskrsnuće najpoznatijeg i najpopularnije ženske junakinje Lare Croft.

Ovogodišnji "Tomb Raider" nije prva ekranizacija popularne igre. Kostim Lare Croft 2001 godine obukla je Angelina Jolie. Rezultat je bio slabašan film koji je u prvi plan stavio nikada atraktivniju Angelinu Jolie. Kaotična priča potpuno je u drugi plan bacila bilo kakvu zanimljiviju karakterizaciju likova iako su sporedne uloge tumačili Jon Voight (glumio Larinog oca, inače otac Angeline Jolie i Daniel James Bond Craig). Dvije godine kasnije snimljen je i nastavak i činilo se da je Tomb Raider, barem kada je Hollywood u pitanju, arhiviran. No ove godine Lara Croft je ponovo u akciji.

Izbor Alicije Vikander za ulogu glavne junakinje pokazuje da se novi "Tomb Raider" želi odmaknuti od prethodnih filmova. Vikander je glumački superiornija Jolie, ali ovo je prvi akcijski izazov glavne glumice. Ona je drugačija Lara Croft - mlađahna s više glumačke energije, emocije lika - manje igranja na kartu fizičkog izgleda i seksepila glavne junakinje.

Glavna snaga filma je Alicia Vikander. Nova Lara Croft potpuno je drugačija od prethodne i to je, većinom, zasluga švedske glumice. Glavna junakinja nikada se ne predaje, emocionalno je ranjena nestankom oca. Odbija bogato nasljedstvo, živi prema vlastitom osjećaju. Iz tuge i traume nastao je njen način života (onaj koji gledamo u početku filma). Lara Croft nije nepobjediva akcijska junakinja (u uvodnim minutama je nokautirana, tijekom trajanja filma ranjena - naizgled krhka Alicia u nekim scenama izgleda poput Ramba) nego se polako razvija i pretvara u ratnicu, ali ne gubi mladenački šarm i razigranost. Iako se spomenutom preobražaju mogu pronaći mane on je jedan od najvažnijih i najzanimljivijih elemenata filma.

Wonder Woman: Nagovještaj boljih dana za superjunake
Wonder Woman: Nagovještaj boljih dana za superjunake

Lara Croft nastala u interpretaciji Alicije Vikander životniji je i gledatelju bliži lik u odnosu na prethodnicu. Junakinja koja osim luka i strijele te borilačkih vještina koristi mozak,inteligenciju.

Lara Croft se vratila. Unatoč manama "Tomb Raider" dobar je početak novog filmskog poglavlja o poznatoj junakinji. Film koji gledatelju donosi žanr kojeg kronično nedostaje u kino dvoranama (pustolovinu) i vrlo dobro izdanje Alicije Vikander te asistenata Dominica Westa i Waltona Gogginsa.

Izvorni tekst pročitajte ovdje

 

O autoru:


Moje ime je Tihomir Polančec. Rođen u Zagrebu, radio sve i svašta, ali film je uvijek ostao moja najvažnija sporedna stvar na svijetu. Jednoga dana odlučio sam dugogodišnje filmofilsko i videotekarsko iskustvo prenijeti na blog i tako je nastao Goodtalking. Iz bloga (trenutno se na blogu nalazi više od 500 recenzija i najava) nastale su Facebook stranica i Facebook grupa koje prati tisuće filmofila i serijofila svih generacija.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode