Obavijesti

Kolumne

Komentari 160

Odletjela je Dalić da se spasi Plenković. No je li to dovoljno?

Odletjela je Dalić da se  spasi Plenković. No je li to dovoljno?
1

Domino efekt afere Hotmail došao je i do Plenkovićevih vrata. Nakon što je otišao Ramljak da bi se spasila Dalić, sad je otišla i sama Dalić da bi se spasio Plenković. No je li sad prekasno i je li premijer preduboko u aferi?

VIDEO

"Naravno da ovo nije ugodno, a što mislite kako je meni?", kukao je Andrej Plenković pred novinarima ove zime kad je odletio izvanredni upravitelj Ante Ramljak i svi se pitali hoće li s njim odletjeti i njegova sponzorica Martina Dalić.

Nije odletjela.

Pa kako li je onda tek sada Plenkoviću?

Domino efekt stigao je sve do njegovih vrata. Od Ramljaka do Dalić, od Dalić do Plenkovića. Odletio je Ramljak da bi se spasila Dalić, a danas je napokon odletjela Dalić da bi se spasio Plenković.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Cilj opravdava sredstva", zar ne?

Nekad je cilj bio spašavanje Agrokora, sada je cilj spašavanje Plenkovićeve vlade.

Ali dok se Plenković mogao sve do sada praviti da ne zna ništa o ortačkoj skupini Martine Dalić koja je zabrazdila duboko u pogodovanje, sukob interesa, trgovanje utjecajem, a neki kažu i u kršenje zakona i ozbiljan kriminal, iz danas objavljenih mejlova vidi se da je on bio na njihovoj mailing listi.

Je li onda iznuđena ostavka Martine Dalić koju je ona očito nevoljko dala, ponavljajući da u njezinim postupcima nije bilo ničeg nezakonitog i nemoralnog, ali je zato optuživala one koji su medijima dali njezine mejlove, dovoljna da se spasi stvar? 

Naime, ako je plan bio da se najuri Dalić da bi se spasio Plenković, sada se postavlja pitanje je li za sve to prekasno.

Kotač za auto

"Ne smijemo", reče nedavno Milorad Pupovac, koalicijski premijer u sjeni, "uništiti cijeli automobil zbog toga što je jedan njegov kotač u kvaru". 

Ali što ako je u kvaru i motor? O vozaču da i ne govorimo.

Kao što odlazak Ramljaka nije spasio Dalić, može li današnji odlazak Dalić spasiti Plenkovića?

Partneri spašavaju fotelje

Ako se pita koalicijske partnere gotovo je sigurno da može. Jer, spašavajući Plenkovića i njegovu Vladu, oni spašavaju i svoje fotelje i mandate kojih se dobra većina više nikada neće dočepati.

Ni HDZ-u se pretjerano ne žuri na izbore, naročito ne s ovakvom hipotekom i političkim rejtingom. Oni su se pripremali na optimističniji razvoj događaja uoči izvanrednih izbora. 

No kao što je Dalić preživjela Ramljaka samo da bi, poput hodajućeg mrtvaca, ušetala u svoju propast, postajući time nepodnošljiv teret za čitavu Vladu i vladajuću koaliciju, sada i Andrej Plenković može preživjeti posve izvjestan Dalićkin pad. 

Ali s kakvim posljedicama?

Nije čitao mejlove?

Po izbijanju afere Plenković je prvo uperio prst u Most, zatim je ponavljao da u tim mejlovima "nema ništa nova", pa je rekao da će se vidjeti tko je što radio "namjerno, a što slučajno", da bi tek jučer priznao kako "nije detaljno čitao mailove", te da će si "uzeti vrijeme, pročitati ih, analizirati i nakon toga će to komentirati”.

Pet dana nakon izbijanja afere? Pet dana nije čitao mejlove? Koje je samouvjereno komentirao? A je li možda čitao mejlove Grupe Borg koji su mu prije godinu dana slijetali na mejl?

"Od modernih političara očekuju se najviši standardi transparentnosti, odgovornosti i integriteta, što je preduvjet za kredibilno političko djelovanje", poručivao je Plenković prije dvije godine kad je na stranačkom saboru u Lisinskom rušio Tomislava Karamarka na aferi Konzultantica.

Što je od nabrojanoga ostalo u Plenkovićevu portfelju?

Plenkijev brod je otplovio

Transparentnost? Sada vidimo kako se u njegovu mandatu pisao tako važan zakon i tko ga je trebao, kako i na čiju dobrobit provoditi. Odgovornost? Nije smijenio Dalić već joj je s velikim zakašnjenjem dao šansu da podnese ostavku, a pitanje je hoće li sada smijeniti i samoga sebe kad su dvoje najvažnijih aktera procesa oko Agrokora "časno odstupili". 

Integritet? Taj brod je davno otplovio.

I opet se vraćamo u blisku prošlost. Plenković sada spašava sebe i svoj politički položaj gotovo poput Tomislava Karamarka. 

No HDZ je okrenuo Karamarku leđa kad je ocijenio da on svojom aferom uništava čitavu stranku. Hoće li na isti način okrenuti leđa i Plenkoviću koji je svojim stajanjem uz Martinu Dalić ugrozio politički rejting HDZ-a?

Plenković se riješio Martine Dalić. No kada ćemo se riješiti njega?

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 160
VIDEO

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ
KOLUMNA: TOMISLAV KLAUŠKI

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ

Plus+ Sad, kao predsjednik koji ne smije biti premijerski kandidat, prijeti osvetom HDZ-ovcima. Iako prijeti samo jednoj osobi, Ivanu Turudiću. Za ostalo vjerojatno neće imati hrabrosti

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica
VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu