Obavijesti

Kolumne

Komentari 2

Papigi smo slučajno stali na krilo, hoće li ona više letjeti?

U novoj Zoordinaciji veterinar Goran Azenić odgovara na pitanje kako tretirati ozljede krila kod ptica, što znači skakanje kod psa i kod kojih pasmina drhte noge

VIDEO

Rubrika ZOOrdinacija mjesto je za sve ljubitelje životinja, vlasnike kućnih ljubimaca kao i one koji to tek planiraju postati. Želite li znati što muči vašu mačku, psa, papigu, zeca ili bilo koju drugu malu životinju veterinar Goran Azenić pronaći će odgovor. Stručnjaku za male životinje možete se obratiti sa svim pitanjima koja vas muče, bilo da ne znate kako prepoznati je li papiga doista mlada u pet centru, zašto je vaš ljubimac promijenio raspoloženje ili sumnjate na neku infekciju. 

Sva svoja pitanja šaljite nam na mail zoordinacija@24sata.hr, a Goran će vam odgovarati svaki tjedan. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Goran Azenić je vlasnik veterinarske ambulante za kućne ljubimce VET - svijet koju je otvorio 2009.

Pas prečesto obavlja nuždu

Poštovani.

Imam shi tzua starog 5 godina. On zadnjih par dana ima probavnih problema, često ga tjera na wc, ali nema proljev. Stavili smo mu u hranu jednu linex forte tabletu, ali nije bolje. Može li se raditi o parazitima? Unaprijed hvala.

Haraju crijevne viroze

Poštovani,

Može se raditi o parazitima, no može se dogoditi da je to početak neke crijevne viroze ili disbakterioze koja će se razviti u proljev. Ukoliko se stanje nije promijenilo savjetujem da mu dajete neki probiotik (npr. Florentero). Što se tiče crijevnih parazita preporuka je da se "čišćenje" obavi jedno četiri puta godišnje (Pratel, Canivem, Drontal) ako se stanje ne popravi posjetite veterinara koji će ovisno o kliničkoj slici predložiti da se napravi koprološka pretraga.

Nimfa ne leti nakon ozljede krila 

Poštovani!

Imam nimficu koja je od početka najviše voljela biti izvan kaveza. Prije dva tjedna sin jj je slučajno stao na krilo i ona od tada ne leti. Na veterinarskom fakultetu su mi predložili fiksaciju krila medicinskim flasterom. Ona jede normalno, komunicira sa nama, krilo koje je držala nekako udaljeno od tijela se vratilo u svoj normalni položaj, no ona i dalje ne leti. Postoji li mogućnost da tako i ostane ili će se oporaviti? Moram priznati da ne znam što učiniti jer  veterinari kod kojih smo učinili ništa niti mi rekli išta konkretno. Pozdrav.

Fiksacija krila je nužna

Poštovani,

Bez pregleda vaše ptice nemoguće je komentirati njezino stanje ili dati neku procjenu daljnjeg razvoja situacije. Kod svake traume ekstremiteta, u ovom slučaju krila, radi se fiksacija istog kako bi ekstremitet bio u pravilnom položaju i na taj način brže i pravilno zacijelio. Kod vaše ptice potreban je ponovni pregled radi procijene sadašnjeg stanja te ukoliko je bio prisutan prijelom biti će potrebno napraviti i RTG da se vidi na koji način je prijelom zarastao.

Kako socijalizirati psa

Imam psa njemačkog ovčara i prije nekoliko dana sam ga htio sprijateljiti sa prijateljevim. Njegov pas je lovački. Problem je to što se moj non-stop povlači kao da će skakati na prijateljevog kad se on približi, iako su na neutralnom području. Prijateljev je bio odvezan a moj na uzici.

Skakanje može označavati mnogo toga

Poštovani,

Naskakivanje pasa jednog na drugog dio je upoznavanja i spada u normalno ponašanje psa. Ukoliko je pas još mlad takvo ponašanje mu služi za uvježbavanje seksualnog čina koji će možda prakticirati u budućnosti. Nadalje neki psi se pretjerano uzbude pa se ne znaju drukčije ponašati i na taj se način igraju. Također naskakivanje psa na drugog može se povezati i s pokušajem dominacije drugog psa. Ako je to vama oboje prvi pas preporučujem da najprije svog psa pokušate upoznati s nekim drugim psom koji ima iskusnijeg vlasnika.

Drhtanje nogica kod psa

Poštovani,

Imamo prekrasnu englesku kokericu staru 9 mjeseci, iz uzgajivačnice, sa rodovnikom i papirima. Željeli smo štene iz kontroliranog uzgoja. Kod nas je od svog 4.mjeseca života, a radi se o vrlo veseloj, umiljatoj i dragoj ženkici. Nema nikakvih zdravstvenih problema, rado jede a tipično za kokera je vrlo proždrljiva pa joj strogo kontrolirano dajemo gramažu hrane prema njenoj kilaži. Ima redovitu probavu i stolicu, redovito je cijepljena protiv zaraznih bolesti i bjesnoće.

Izrazito je aktivna, vrlo druželjubiva, nimalo agresivna i socijalizirana sa drugim psima. Sve bi bilo savršeno da me ne brine sljedeće: od kako smo ju dobili primijetili smo da joj prednje noge znaju nekontrolirano "drhtati" kada sjedi ili čak stoji. Povremeno malo čudno zna "izbaciti" zglob kod šape pa očito nema uporišta i zato joj noga "drhti". Obratili smo pažnju na to veterinaru, no rekao je da se radi o štenetu i da nema razloga za zabrinutost u smislu da se njeni ligamenti još razvijaju i učvršćuju.

Međutim, ona sada ima već 9 mjeseci i "drhtanje" je još uvijek prisutno. ne pokazuje nikakve znakove boli ili nelagode, vrlo je aktivna u šetnjama i jako voli trčati za lopticom (što očito ne bi radila da ju boli). Imamo li razloga za brigu, o čemu bi se kod nje moglo raditi i zahtjeva li to daljnje pretrage??

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru, srdačan pozdrav, Maja 

Neke vrste naprosto više podrhtavaju

Poštovani,

Podrhtavanje je prisilni, ritmički,  ponavljajući pokret mišića koji se izmjenjuje između kontrakcije i opuštanja. Drhtanje može biti brzo pa izgleda kao da pas vibrira. Sindrom podrhtavanja najčešće pogađa mlade do pse srednje dobi.

Postoje neke pasmine pasa za koje se vjeruje da su predisponirani na podrhtavanje, uključujući Čau-čau, Springer Spaniels, Samojed, Vejmarski ptičari, Dalmatineri, Pinč dobermani, Engleski buldog i Labrador retriver, no može se pojaviti kod bilo koje pasmine pasa. Uzroci mogu biti mnogobrojni: idiopatsko podrhtavanje (kojem se ne zna uzrok), genetski, trauma ili ozljeda, tremor koji se javlja zbog uzimanja nekih lijekova, kod poremećaja rada bubrega, hipoglikemije, otrovanja, upale, bolesti živčanog sustava.

Da bi se postavila neka dijagnoza potrebno je napraviti kompletni fizički pregled, razni laboratorijski testovi, neurološki pregled, nekad je potrebno obaviti i RTG, CT i MR. Liječenje je sukladno dobivenim nalazima.

Sporo zarastanje rane

Poštovani, imam psa rotvajlera. Prije točno tjedan dana trčala i nabila se na veliki lim, otkinuo joj je komad kože. Bili smo kod veterinara i dobila je šampone za čišćenje te rane..U prilogu vam šaljem slike prije i poslije kako to sad izgleda. Molila bi vas za vas savjet što bi još trebala poduzeti jer mi rana sada ne izgleda lijepo i strah me da se ne zakomplicira.

Ranu treba kirurški obraditi

Poštovana,

Preporučio bih kiruršku obradu rane. Rana u ovom stadiju ne smije se samo zašiti nego je treba osvježiti i onda zatvoriti. Ako nastavite sa sekundarnim cijeljenjem ( samo čišćenje rane), ono će trajati duže i ožiljak će biti veći.

Problemi sa srcem i upalom zuba kod psa

Poštovani,

Imam kujicu malog rasta u tipu pekinezera (mješanka) koja ima 11,5 godina. Dijagnosticirana joj je voda u predjelu abdomena te je na terapiji fursemidom i enapom i zasad veterinar na stetoskop ne čuje više vodu. Napominjem da je voda bila vidljiva na rendgenu prije 2 tjedna. Jučer joj se zub upalio i trpi strašne bolove. Bili smo kod veterinara, koji je utvrdio da se radi o upali zuba. Problem je što je prije mjesec i pol pila antibiotike jer su krvni nalazi pokazali visoke leukocite. Nalazi krvi prije 2 tjedna su pokazali niske leukocite. Veterinar joj nije dao antibiotike jer ih je već primala i jer je na terapiji za srce. Mene sad zanima postoji li način da joj ublažavamo bol ili pomognemo da prođe ta upala bez korištenja antibiotika. Propolis ili tako nešto? Molimo opišite nam i doziranje toga što preporučite, gdje se može nabaviti i sve što bismo trebali znati u ovakvoj situaciji. I hoće li išta od toga interferirati sa Enapom i Fursemidom?

Potreban je brzi zahvat na zubu

 Poštovana,

Preporučio bih upotrebu antibiotika kako bi se upala smirila, a nakon nekoliko dana i stomatološki zahvat (zahvat treba dobro isplanirati kako bi trajao što kraće, a anesteziju prilagoditi njezinom problemu sa srcem). Rizik da se nešto dogodi loše za vrijeme zahvata uvijek postoji i toga morate biti svjesni no iz iskustva Vam mogu reći da velika većina zahvata uspije bez većih komplikacija s toga vrijedi pokušati. Sa propolisom nećete dobiti željeni rezultat stoga takav tretman na Vašem mjestu ne bih provodio.

Pas je toliko bolestan da se ne odaziva

Bok

Moj pas je bolestan već tjedan dana.  Išli smo veterinaru gdje mi je rečeno da ima piriplazmozu. Dobio je terapiju i infuziju. U nedjelju je malo jeo. Pije puno vode. Mokraća mu je jučer bila normalne boje. Danas mu se opet stanje pogoršalo, ne jede, ne stoji na nogama. Vodu pije kad mu stavim pod nos. Opet je dobio infuziju i dvije injekcije nečega. Al mu je stanje potpuno isto, još i gore nego na početku bolesti. Ne reagira na svoje ime uopće. Je li to normalno? Hoće li mu biti dobro ili mu nema pomoći.  Molim vas za odgovor jer se prvi put srećem s tim.

Jasna

Anemija je moguća opasnost

Poštovana,

Liječenje babezioze (piroplazmoze) nekad može završiti sa lošim ishodom. Najčešća i najgora komplikacija je autoimuna hemolitička anemija koju je ponekad izuzetno teško uspješno tretirati.

Pretpostavljam da je Vaš pas pod kontrolom veterinara te da se kroz kontrolne krvne slike kontrolira stanje Vašeg ljubimca. Posavjetujte se sa svojim veterinarom pitajte ga što on misli o stanju Vašeg ljubimca jer je on/ona najbolje upućena u zdravstveni status Vašeg ljubimca. Također pitajte i za naredni plan liječenja, hoće li se poduzimati nešto novo, npr. transfuzija krvi. Ako postoji dosta nejasnoća potražite još jedno mišljenje kako ne biste gubili dragocjeno vrijeme na terapiju koja za sada ne daje rezultate .

Tekuti kod ptica

Zdravo Gorane, treba mi savjet od vas. Imam kanarince i mladunče...Problem su tekuti i pored toga što koristim tekućinu Vitacare. Hvala

Tekuti su česti kod ptica

Poštovani,

Tekuti su česti nametnici kod ptica, žive u nastambi ptice, a po noći izlaze i hrane se na ptici (njenom krvlju ili mrtvim stanicama kože i perja). Preporučio bih vam da u poljoprivrednoj apoteci potražite akaricidno sredstvo s kojim ćete tretirati nastambu.

Češkanje na mjestu  

Imam labradora starog oko 3 godine. Prije tjedan dana je obolio od krpeljne groznice i išli smo kod veterinara te je dobio dvije injekcije. Njemu je sada dobro, al sam primijetila da  kad je dobio prvu injekciju vitamina sa strane u tijelo, da je jako bolno reagirao. Tjedan dana nakon te injekcije on se još uvijek češka na tom mjestu uboda , te kada potrči zanosi ga u lijevu stranu i štedi zadnju lijevu šapu. Je l' moguće da je tijekom apliciranja injekcije njemu zahvaćen neki živac pa da ga to smeta?

Hvala unaprijed

Injekcije vitamina peku

Poštovani,

Injekcije pojedinih vitamina jako peku i bole te ujedno draže potkožje te su moguće lokalne reakcije na takve pripravke. Zamolite veterinara da pogleda područje aplikacije kako bi bili sigurni da je sve uredu.

Sva pitanja za Gorana o svojim ljubimcima ili onima koji će to tek postati šaljite na zoordinacija@24sata.hr. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju svog oboljelog ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Zahvaljujemo!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode