Obavijesti

Kolumne

Komentari 1

Pas gubi dlaku po repu, a uši se perutaju, kako mu pomoći?

U novoj ZOOrdinaciji veterinar Goran Azenić odgovara na pitanje zašto psa bole šape nakon šetnje, koji su uzroci krasta i zašto je povraćanje kod skotne kuje opasno

VIDEO

Rubrika ZOOrdinacija mjesto je za sve ljubitelje životinja, vlasnike kućnih ljubimaca kao i one koji to tek planiraju postati. Želite li znati što muči vašu mačku, psa, papigu, zeca ili bilo koju drugu malu životinju veterinar Goran Azenić pronaći će odgovor. Stručnjaku za male životinje možete se obratiti sa svim pitanjima koja vas muče, bilo da ne znate kako prepoznati je li papiga doista mlada u pet centru, zašto je vaš ljubimac promijenio raspoloženje ili sumnjate na neku infekciju. 

Sva svoja pitanja šaljite nam na mail zoordinacija@24sata.hr, a Goran će vam odgovarati svaki utorak. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Goran Azenić je vlasnik veterinarske ambulante za kućne ljubimce VET - svijet koju je otvorio 2009.

Moj pekinezer se stalno češe i ima rane po tijelu, što da radim?

Poštovani, imam psa pekinezer starog pet godina. On se u posljednje vrijeme stalno češe, a od prvog svibnja je na svojim prsima napravio dvije rane od češanja. I na vratu ima velike rane. Vodio sam ga veterinaru koji je savjetovao promjenu prehrane. Pas inače uglavnom jede hranu uz pet shopa. Također je napomenuo da mu rane očistim i nanesem Bivacin. Što da radim? Cijepljen je, jede normalno, a sa stolicom nema problema. 

Najbolje je napraviti pregled kožne strugotine

Poštovani,

Izuzetno mi je teško dati odgovor na Vaše pitanje bez pregleda. Preporučio bih Vam da se napravi pregled kožne strugotine, pogleda psa pod Wood-ovom lampom i tretira protiv buha. Rane koje si je napravio tretirajte na način kako Vam je veterinar savjetovao. Također njegovu preporuku oko prehrane treba ispoštovati. Preporučio bih Vam hipoalergensku hranu kroz jedno vrijeme npr. d/d Hills ili dermatosis Eukanuba. U koliko se pas nastavi češati ponovo posjetite veterinara kako bi promijenio smjer  terapije.

Pas gubi dlaku, bojim se da je u pitanju šuga

Poštovani, imam mješanca pit bulla koji između lopatica prema repu ima krug svjetlije i grublje dlake. Izgleda kao da je spaljena pa čak je i kraća na nekim dijelovima. To prije nije bio problem jer to ima otkad sam ga dobila i veterinar mi je rekao da to  nije ništa. Problem je nastao jer se taj krug malo proširio, a dlaka je na tom mjestu otpala. Strah me da nije šuga ili neka kožna bolest. Nema crvenila na koži niti ikakvih ranica. O čemu se točno radi? Unaprijed zahvaljujem.

Treba napraviti histopatološku pretragu kože i provjeriti dlačne parazite

Poštovani,

Ako se promijenjeno područje nastavi širiti preporučujem da odete na pregled kako bi se eventualno napravile dodatne pretrage (npr.strugotine kože-isključiti kožne i dlačne parazite, pregled Woodovom lampom, obrisak kože te također mislim da ne bi bilo loše napraviti histopatološku pretragu kože –moglo bi se raditi i o kongenitalnom oboljenju).

Pas ima prištiće po cijelom tijelu, trebam li se zabrinuti?

Poštovani,imam psa mješanca terijera i maltezera. Star je tri godine i ima oko osam kilograma. Već sam mu par puta na tijelu uočila prištiće, slično kao miteseri kod čovjeka. Ima ih svugdje po tijelu, a najviše na leđima. Prilikom stiskanja izašla je velika količina gnoja, a na kraju i sukrvica. Međutim, nakon par dana bi na istom mjestu nastao novi prišt? Trebam li se zabrinuti? Hvala. 

Najbolje je posjetiti veterinara

Poštovana, 

Ne trebate se brinuti no posjetite svog veterinara kako bi se poduzelo nešto po tom pitanju ako se Vaš psić ne bih našao nekog vremena u većim dermatološkim problemima. Prištić nakon što ga pritisnete tretirajte Octeniseptom. Ovisno o procijeni veterinara nakon pregleda u terapiju će možda trebati dodati dermatološku kupku ili npr. kuru antibiotika.

Kujici su popucali šavovi od operacije, bojimo se da novu anesteziju neće preživjeti

Poštovani, imam ženku zlatnog retrivera i stara je 11 godina. Prije pet dana operirali smo joj dobroćudni tumor iznad vagine i ispod uha. Preživjela je anesteziju, to joj je inače druga operacija, već su joj izvadili maternicu. U jako je dobroj formi zbog plivanja i dobre prehrane. No veterinar koji ju je operirao stavio je jako tanki i kratki konac za rane u velikim razmacima, tzv sekundarni sav. Na stražnjici joj je sve u redu no ispod uha su joj pukla dva od  četiri šava. Rana trenutačno ne krvari , a kujica je dobila svaki dan pola tablete za bolove. Veterinar je rekao kako bi opet trebala pod opću anesteziju ako želimo nove šavove, ali ne znamo hoće li preživjeti zbog starosti. Što da radim kako bi duboka kirurška rana od tri centimetra zacijelila? 

Slušajte savjet veterinara

Poštovana,

Po navedenom čini mi se da imate dobrog i brižnog veterinara koji zna svoj posao, a moj svijet Vama je da ga poslušate ako imate nekakve strahove vezane uz anesteziju popričajte s njim, možda Vam može ponuditi još koje rješenje vezano uz dehiscenciju rane.

Pas je izgubio dlaku po repu, a uši se perutaju, kako to liječiti?

Poštovani, imam trogodišnjeg kratkodlakog jazavčara. U predjelu uha, noga i repa pojavila mu se nekakva šuga. Vrh repa mu je u potpunosti bez dlake, dok se uši perutaju i dlaka se prorijedila. Zanima me kako to tretirati? Hvala na odgovoru!

Provjerite prisustvo parazita

Poštovana,

Svakako treba pretražiti promijenjena mjesta na prisustvo parazita i isključiti neka od mogućih parazitarnih oboljenja. Kod jazavčara može se pojaviti i simetrična alopecija (mjesto bez dlake) na uškama oko anusa te na stražnjim nogama te se obično polako šire. Takve promjene obično su samo estetski problem i nisu opasne za zdravlje Vašeg ljubimca (dlačni folikuli nisu normalno razvijeni) te se polako šire tijekom života. Svakako bi Vam preporučio dermatološki pregled kod veterinara.

Pas nakon duže šetnje ima probleme sa šapama, o čemu se radi?

Poštovani, imam labradora od osam mjeseci. On je zdrav i veseo i traži konstantnu pažnju te kretanje. Primijetili smo da kada duže šeta ili trči, počne "cupkati". Najviše je u pitanju desna šapa. Ako se pitate zašto ga nismo odveli veterinaru, zato što se već drugi dan ponaša kao do mu ništa nije ni bilo. O čemu se radu? Žao mi ga je duže šetati, a znam da mu je kretnja potrebna. Možete li mi preporučiti nekakve tablete za zglobove? Hvala na odgovoru. 

Moguće je da je u pitanju bolest koja zahvaća cjevaste kosti pasa

Poštovani,

S obzirom na to da je mladi pas ne bi preporučio nikakve nadomjeske već ortopedski pregled. Naime kod mladih pasa može se pojaviti bolest pod nazivom Panosteitis. To je bolest koja zahvaća duge cjevaste kosti pasa velikih pasmina. Bolest može potrajati od nekoliko dana do nekoliko tjedna. U otprilike 53% slučajeva zahvaća i druge udove tj. "šeće" s jedne na drugu nogu. Dijagnoza se postavlja na temelju RTG-a. Također bolesti zglobova kod ove pasmine pasa su jako česte.

Kuja je skotna, stalno povraća i slabo jede, je li to opasno?

Poštovani, imam kuju zlatnog retrivera koja je skotna oko dva mjeseca. Parila se više dana, a prvi put je ostala skotna odmah prvog dana.Već dva dana slabo jede, pije puno vodu i uglavnom povraća tekućinu. Zanima me je li to opasno? Ovo joj je drugo leglo, a stara je pet godina. Izlučuje čudan miris tj. smrad koji podsjeća na izmet. Hvala unaprijed. 

Stalno povraćanje uzrokuje dehidraciju

Poštovani,

Ako je kuja pred okot normalno je da slabo jede. No, povraćanje može biti zabrinjavajuće ako se nastavi jer može dovesti do dehidracije. Stoga ako to povraćanje nije bila neka kratka epizoda savjetujem da posjetite veterinara.

Kujica ništa ne jede, a ni injekcije nisu pomogle

Poštovani, imam psa pekinezera, kujica je stara tri godine, uredno cijepljenja i čipirana. Već tri tjedna ništa ne jede, samo ponekad popije vodu i jako je smršavjela. Bili smo kod veterinara i dobila je dvije injekcije, ali opet ništa ne jede. Mokraća joj je tamnožuta, a stolice ni nema. Kako joj pomoći?

Treba obaviti detaljan pregled i vađenje krvi

Poštovani,

Nažalost Vam ovako ne mogu pomoći, Vaša pas treba hitno detaljan pregled, vađenje krvi (kompletna krvna slika), eventualno i druge dijagnostičke postupke (vjerojatno je problem vrlo ozbiljan npr. bolesti jetre, hematološki problem,  problem s bubrezima). Navodite da ne jede ništa već tri tjedna stoga Vaš pas hitno treba veterinarsku pomoć.

Maca ima kraste po vratu koje se stalno vraćaju

Pozdrav,

Imam mačku pod imenom Ra, dobili smo je kada je imam 3-4 mjeseca, a s nama je od listopada 2013. godine. Živimo u kući i ne puštamo je van jer u dvorištu imamo pas aljaškog malamuta. On voli mace, ali naša ga se boji.

Prije dva mjeseca, taman u vrijeme parenja naš je maca stala ispred vrata i počela mijaukati, ali nismo je pustili van jer smo se bojali da ne ostane skotna. Jednostavno mačiće ne bismo imali srca dati. Mislili smo da mijauče zbog parenje, ali ni nakon što su prošla dva mjeseca, nije prestala. Mijauče li zato što želi van ili je možda bolesna? Čitala sam na internetu da to može biti početak bolesti. U međuvremenu smo joj kupili ogrlicu protiv buha i počela je dobivati krastice oko vrata. Ogrlicu smo maknuli, kraste mazali kremom i one su počele zacjeljivati. No kako je vrijeme prolazilo opet se počela češkati pa smo joj vratili ogrlicu. Kako je došlo vrijeme parenje opet je počela dobivati kraste, ali sad su gore nego ranije. Na tim joj mjestima nestaje i dlake, ali mažem joj kraste i polako nestaju. 

Je li u pitanju neka bolest ili nešto prolazno? Jako se bojim za macu, svi je volimo i postala je dio naše obitelji. Ne želimo da joj se nešto loše dogodi. Postoji li način da se te rane spriječe ili treba otići veterinaru po lijekove. Hvala vam na pomoći. 

Najbolje je posjetiti veterinara

Poštovani,

Mijaukanje u ovo doba godine definitivno je povezano s tjeranjem. Naime mačke imaju induciranu ovulaciju koitusom. Što znači da kod mačke mora doći do koitusa da bi ovulirala i da bi tjeranje prestalo. Tada se spolni ciklus ponavlja za 2-tri mjeseca. Dok se kod mačaka koje su tijekom cijele godine, svakodnevno, izložene svjetlosti u trajanju od 14 sati i ne dolazi do inducirane ovulacije tada se spolni ciklus redovito ponavlja u intervalima od 4 do 30 dana (u prosjeku svakih 14-19 dana).

Što se tiče krastica i ispadanje dlaka uzroci mogu biti mnogobrojni te savjetujem da macu odvedete na pregled.

Sva pitanja za Gorana o svojim ljubimcima ili onima koji će to tek postati šaljite na zoordinacija@24sata.hr. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju svog oboljelog ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Zahvaljujemo!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Klauški o pregovorima s DP-om: Tko će izdržati još četiri godine? Najbolje da sudac odsvira kraj
NERVOZNI PLENKOVIĆ

Klauški o pregovorima s DP-om: Tko će izdržati još četiri godine? Najbolje da sudac odsvira kraj

Plus+ NOVI EXPRESS Glasači su, međutim, rekli svoje. Uvalili su ga u novi mandat za koji se on sad bori u pregovorima s Domovinskim pokretom

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'
VELIKI INTERVJU

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'

Naš najbolji neurokirurg, prof.dr. Josip Paladino iza sebe ima 46 godina rada u struci, i nema namjeru stati. Iako stručnjak za mozak, njega kroz život vodi srce, kaže nam
Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?
SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?

U finale Eurosonga prolazi 10 najboljih pjesama iz prvog polufinala, i 10 iz drugog. Uz njih, u finalu se natječu i 'Big 5' zemlje, kao i zemlja domaćin