Obavijesti

Kolumne

Komentari 0

Pas mi je umro na rukama, a ja ne znam jesam li dobro postupio

Pas mi je umro na rukama, a ja ne znam jesam li dobro postupio
1

U današnjoj ZOOrdinaciji saznajte što učiniti ako pronađete psa, kako spriječiti pretilost maltezera te je li čitatelj dobro postupio u vezi s operacijom ljubimca

VIDEO

Rubrika ZOOrdinacija mjesto je za sve ljubitelje životinja, vlasnike kućnih ljubimaca kao i one koji to tek planiraju postati. Želite li znati što muči vašu mačku, psa, papigu, zeca ili bilo koju drugu malu životinju veterinar Goran Azenić pronaći će odgovor. Stručnjaku za male životinje možete se obratiti sa svim pitanjima koja vas muče, bilo da ne znate kako prepoznati je li papiga doista mlada u pet centru, zašto je vaš ljubimac promijenio raspoloženje ili sumnjate na neku infekciju. 

Sva svoja pitanja šaljite nam na mail zoordinacija@24sata.hr, a Goran će vam odgovarati svaki utorak. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Goran Azenić je vlasnik veterinarske ambulante za kućne ljubimce VET - svijet koju je otvorio 2009.

Debljina kod psa

Poštovani,
Imam kujicu maltezera staru 7 godina, a sterilizirana je s godinu i pol. Sada ima 8 kila i mislim da je predebela. Što se hrane tiče, jede suhu hranu vrste Tro Vet Gastrointestinal jer ima problema s gastritisom. To je veterinar utvrdio snimanjem rendgenom želuca i često je bila pod terapijama, da bi se zadnjih godinu i pol stabiliziralo na toj hrani. Ona količinski ne jede puno hrane, dajem joj tri puta na dan po malo, što je polovica dnevne doze koja se preporučuje. Ipak, tu i tamo dobije koji keksić. 

Znam da bi trebalo i njih izbaciti, ali sve to nije velika količina, a ona se po meni dosta udebljala. Prije sterilizacije je imala 5 kilograma, a sada 8. Krećemo se dosta, tri puta dnevno po pola sata najmanje. Navečer budemo i do dva sata u šetnji i još često trči dok ja vozim bicikl. Mislite li vi da je ona predebela i što bi možda još mogao biti uzrok ovoj debljini? 

Razgovarala sam s veterinarom u vezi toga i predložila provjeru hormona da nije slučajno došlo do poremećaja, ali on mi je rekao da nema potrebe osim ako pas ne pije pretjerano vodu, a to kod nje nije slučaj. Molim vas savjet. Hvala!

Izbacite kekse kao nagradu

Poštovana,

Teško mi je reći da li je pretila bez pregleda, iako osam kilograma zvuči puno za maltezera. Na stranicama Royal Canina imate zgodnu aplikaciju za određivanje tjelesne kondicije psa, pa si možete okvirno odrediti da li Vaš pas spada u pretile pse.

S obzirom na to da boluje od gastritisa (po svemu sudeći kroničnog) ne bih preporučio dijetnu hranu, no bilo bi zgodnije da sa gastrointestinala (koji se više daje kod akutnih probavnih poremećaja ili kroničnih proljeva) prijeđete na gastro hranu ili sensitive stomach i sl. (hrana koja je isključivo namijenjena kod osjetljivog želuca). Savjetujem da je i dalje hranite tri puta na dan, pridržavajući se uputa (mjerice) proizvođača. Mršavi se kombinacijom ravnomjerne prehrane i fizičke aktivnosti. Organizam mora dobiti dovoljno količinu goriva da bi mogao izgarati.

Bitno je da imate i rutinu hranjenja i fizičke aktivnosti, to jest da to bude uvijek u isto vrijeme. Psi koji su skloni pretilosti to jesu zbog loše raspodjele obroka i kontrole sitosti (izbacite nagrade), a manji broj slučajeva razvija pretilost u vezi s endokrinološkim poremećajima (npr. šećerna bolest, hipotireoidizam). Za početak pokušajte promijeniti hranu i malo pojačati fizičku aktivnost, a ako ni to ne urodi plodom javite se veterinaru.

Pronađeni psić mokri u stanu

Udomio sam muškog labradora crne boje starog oko četiri do pet mjeseci. Netko ga ostavio pred zgradom, pas je dobro uhranjen, ali se ne može se naviknuti na mokrenje vani. To svako malo obavlja po stanu, dok je stolicu naučen obavljati vani što mi ostavlja dojam da je na to naučen. 

Na više sam mjesta pročitao da ga se ne smije izvoditi van u šetnje dok je mali te da mu ishrana mora biti raznolika. Kupio sam mu suhu hranu za štenad, a kako ima problem s mokrenjem često mu dajem vode. Osim toga, on grebe namještaj zubima i grize. Kako je pas s ulice nisam siguran je li uopće cijepljen i zanima me koliki su ti troškovi cijepljenja.

Hvala unaprijed.

Pronađene životinje treba odvesti veterinaru

Poštovani,

Moji savjet je da psa odvedete veterinaru. Ako je pas star oko četiri do pet mjeseci, već je trebao biti cijepljen protiv zaraznih bolesti, pa bi mogao normalno izlaziti van. Zakonski je bitno da je već trebao biti cijepljen protiv bjesnoće i mikročipiran. Ako ima mikročip, veterinar može vidjeti tko mu je vlasnik. Inače, ako pas nije cijepljen i mikročipiran, to se može obaviti 14 dana od pronalaska psa.

Što se tiče mokrenja po stanu, ono može biti zbog toga što se još nije naučio, odnosno štenci imaju potrebu češće mokriti (ne uspijevaju dovoljno dugo držati). Učestalije mokrenje može biti i npr. zbog upale mokraćnog mjehura. Štene mora imati svježu vodu stalno dostupnu bez ograničavanja. Grebanje i griženje će potrajati još koji mjesec dok ne prođe "oralna faza", no svakako mu morate dati do znanja da to ne odobravate i ponuditi mu neku zamjenu (lopticu, žvakalicu, igračku...).

Tko je kriv što je moj pas uginuo?

Teško mi je ovo pisati. Imao sam prekrasnoga bulldoga starog osam i pol godina, koji je nažalost preminuo na mojim rukama. To se dogodilo par sati nakon što je odlično podnio operacije, a vjerojatni uzrok je srce ili tromboza. Operacija je trebala biti obična kastracija, ali kako je imao jedan testis unutra, a jedan normalno vani, dogodilo se ono najgore. 

Stvorio se jako veliki tumor, jer je testis bio u trbušnoj šuplijini, a dva veterinara su me prije toga na kontrolama uvjeravala da nije u trbušnoj šuplijini. Rekli su da se nalazi u kanalu i da to ne treba dirati, dok nisam išao kod trećega nakon što sam uvidio velike promjene poput rasta grudi, crvenila bradavica, povlačenja normalnog testisa...

Taj veterinar mi je rekao da je operacija napravljena kad je pas imao jednu do dvije godine da bi danas bio još živ i zdrav. Je li to istina? Muči me savjest što sam ga dao operirati te je pritom uginuo, a samo sam mu samo želio pomoći.

Hvala!

Niste pogriješili s operacijom

Poštovani,

Kad se radi o kriptorhizmu uvijek je preporuka da se obavi kastracija jer se taj zaostali testis nakon nekog vremena često pretvara u tumor. Operacija kriptorhida nikad nije obična kastracija pogotovo ako je testis u abdomenu tumorozno promijenjen. Na pitanje jeste li to trebali ranije obaviti odgovor je da. No psi s normalno spuštenim testisima također znaju u starosti oboljeti od tumora testisa. Smatram da ste donijeli ispravnu odluku u vezi operacije jer je ona jedino rješenje u ovoj situaciji, a da ga niste dali operirati sada biste imali psa koji bi u mukama živio još par mjeseci. 

Želi me ugristi dok mu perem šapice

Poštovani,

imam psa Koka starog tri godine i iskreno ne znam koja je pasmina, jer sam ga kupila kao kraljevskog pekinezera, ali sam uvjerena da on to nije. Naime, problem je sljedeći - svake večeri poslije šetnje moram mu oprati šapice, ali to je blaga katastrofa jer postaje agresivan i grize. Ne znam što da radim. Drugi problem je što jako slini dok šeće, pa mu se čak i pojavi bijela pjenica oko njuške. Bila bih Vam veoma zahvalna da mi date bilo kakav savjet.

Pekinezeri su skloni ljutnji

Poštovana,

Budući da se na slici ne vidi cijeli može se reći da je Koko u tipu pekinezera te vjerojatno i ima većinu pasminskih karakteristika. Pekinezeri imaju jak karakter, tvrdoglavi su, skloni dominaciji u kući i jasno daju do znanja što im se ne sviđa. Ako ti problemi nisu postojali prije pokušajte se sjetiti je li se u njegovom okruženju nešto promijenilo što bi uvjetovalo promjenu njegova ponašanja.

U vezi slinjenja nemam dovoljno informacija da bih mogao komentirati, tipa (kad je to počelo, koliko dugo traje, počne li sliniti čim iziđe u šetnju ili nakon duže šetnje, je li pretjerano uzbuđen?). Razmislite o tim pitanjima pa razgovarajte u vezi toga s Vašim veterinarom.

Sva pitanja za Gorana o svojim ljubimcima ili onima koji će to tek postati šaljite na zoordinacija@24sata.hr. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju svog oboljelog ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Zahvaljujemo!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Klauški o pregovorima s DP-om: Tko će izdržati još četiri godine? Najbolje da sudac odsvira kraj
NERVOZNI PLENKOVIĆ

Klauški o pregovorima s DP-om: Tko će izdržati još četiri godine? Najbolje da sudac odsvira kraj

Plus+ NOVI EXPRESS Glasači su, međutim, rekli svoje. Uvalili su ga u novi mandat za koji se on sad bori u pregovorima s Domovinskim pokretom

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'
VELIKI INTERVJU

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'

Naš najbolji neurokirurg, prof.dr. Josip Paladino iza sebe ima 46 godina rada u struci, i nema namjeru stati. Iako stručnjak za mozak, njega kroz život vodi srce, kaže nam
Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom
od 5. do 11. 5.

Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom

Blizanci će upotrijebiti pravu riječ u pravo vrijeme i odškrinuti vrata suradnji. Mnoštvo korisnih informacija bit će vam dostupnije nego inače, a vaša kreativnost i snalažljivost bit će istaknuti