Kolumne

Komentari 0

Patit fours: Fini kolačići slatke tradicije starije od 300 godina

Patit fours: Fini kolačići slatke tradicije starije od 300 godina

Petit Four (mn. Petit Fours) je mali, fini kolačić koji dolazi iz francuske kuhinje, a tradicija mu je stara preko 300 godina. Obično se prevodi kao “mali zalogajčić”, dok je doslovno značenje “mala pećnica”.

Ime dolazi iz vremena kada su slastičari i pekari pekli u velikim pećnicama na drva i ugalj i tek nakon završenog glavnog posla, koristeći ostatak topline, pekli manje i finije slastice. To im je tek bolje uspijevalo kada se tehnologija razvila i kada su se počele proizvoditi manje pećnice.

Petit Fours se dijele na svježe (petits fours frais) i suhe (petits fours secs). Svježi Petit Fours su rađeni od biskvitnog tijesta i punjeni su kremom ili marcipanom, glazirani šećernim preljevom i na kraju kreativno dekorirani. Suha varijanta je neglazirana, za nju se koriste mali macarons, biskvit ili mali kolačići od lisnatog tijesta koji se isto pune kremom, ali ne ukrašavaju glazurom.

Ne samo da ti mali, slatki zalogajčići plijene izgledom nego nas svaki puta očaravaju svojom velikom paletom različitih okusa.

Mi smo se odlučili da vam predstavimo nas omiljeni recept za Petit Fours (svježu varijantu) od tankih biskvitnih kora s osvježavajućom francuskom kremom od maslaca i limuna, glazirani šećernim preljevom.

Krema od maslaca s okusom limuna

Izvorni recept pročitajte ovdje

O autorici: 

Moje ime je Inga. Moje drugo Ja rođeno je 31.1.2017. i zove se Feeding-art. Slavonka sam na privremenom radu gdje me miris hrane ponese, trenutno u Münchenu. Magistra ekonomije, kuharica, fotograf i hedonista. Obožavam kuhati i prodavati, isprobavati nove okuse. Pored hrane ide i malo (ne)tipičnih ženskih razmišljanja i poneko sportsko iskustvo. Osim na blogu, pratiti me možete i na Facebooku