Pekinezericu je ugrizao veliki miješanac, jedva hoda i diše... | 24sata
Obavijesti

Kolumne

Komentari 2

Pekinezericu je ugrizao veliki miješanac, jedva hoda i diše...

Pekinezericu je ugrizao veliki miješanac, jedva hoda i diše...
2

U novoj Zoordinaciji potražite odgovore na pitanje kako pomiriti velikog psa poput doge s mačkom i mačićima te što učiniti kada veliki pas ugrize manjeg

VIDEO

Rubrika ZOOrdinacija mjesto je za sve ljubitelje životinja, vlasnike kućnih ljubimaca kao i one koji to tek planiraju postati. Želite li znati što muči vašu mačku, psa, papigu, zeca ili bilo koju drugu malu životinju veterinar Goran Azenić pronaći će odgovor. Stručnjaku za male životinje možete se obratiti sa svim pitanjima koja vas muče, bilo da ne znate kako prepoznati je li papiga doista mlada u pet centru, zašto je vaš ljubimac promijenio raspoloženje ili sumnjate na neku infekciju. 

Sva svoja pitanja šaljite nam na mail zoordinacija@24sata.hr, a Goran će vam odgovarati svaki utorak. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Goran Azenić je vlasnik veterinarske ambulante za kućne ljubimce VET - svijet koju je otvorio 2009.

Nakon dolaska mačića, doga više ne podnosi macu

Poštovani,

imam mješanku argentinske doge/bullmastiffa. Stara je godinu i pol i do sad se uvijek relativno dobro slagala s mačkama. Nije bilo nikakvih problema do nedavno. Mačka nam je okotila četiri mala mačića i konstantno su u  sukobu maca i naša doga. 

Doga ih konstantno dolazi pogledavati i maziti, a maca to izluđuje i znaju se često i potući. Jednostavno naša doga više ne trpi macu. 

Kako da postupimo u toj nastaloj situaciji, kako da naš pas prihvati macu i da je ne napada konstantno? Je li uopće moguće da će se one slagati?

Hvala na odgovoru,
Ivona

Problem je u maci koja ne dopušta pristup mačićima, poradite na mirnijem pristupu

Poštovana,

Po opisanoj situaciji koja je zavladala u Vašem domu mogu zaključiti da izvor problema ne leži u Vašoj dogi već u agresivnoj maci koja ne dozvoljava pristup svojim mačićima.

S obzirom na već dosta proteklog vremena nadam se da se situacija nije dodatno zakomplicirala i pogoršala. Mislim da bi bilo dobro da sudjelujete u tom kontaktu te da pokušate smiriti napadačke strasti Vaše mace. Pretpostavljam da je Vaša doga dobroćudno stvorenje te da neće nauditi mačićima. Što više ne nasilnih kontakta uspostavite, šansa da se polako naviknu jedna na drugu je veća. 

Čime je najbolje hraniti macu i protiv čega je sve treba cijepiti?

Dragi Gorane,

ja u Dubrovniku imam macu Tilly. Kada sam se vratila iz Zagreba u Dubrovnik, nje više nije bilo. Možda ju je pregazio auto, ali mislim da nije jer bi netko vidio, a ja sam pitala sve susjede, i oni nisu vidjeli. Čula sam da u vrijeme tjeranja izbivaju od kuće, čitala sam da čak i pet godina... Je li to istina?

Ne znam koliko ima godina, mislim otprilike 8 mjeseci. Je l' to točno?

Koliko bi joj obroka trebala davati na dan? Davala sam joj Whiskas, je li to dobro? Ima 1 kg i mislim da je mršava... Protiv kojih bi se bolesti mačka trebala cijepiti?

Hvala!

Odgovor:

Poštovana,

Žao mi je zbog Vaše mace i nadam se da se do sada već vratila. Istina je da mačke znaju neko vrijeme izbivati od svog doma zbog svojih spolnih i društvenih aktivnosti  no period od pet godina čini mi se malo predug (no čuda su moguća). Što se tiče određivanja starosti moram Vam reći da to na ovakav način nije moguće te da ćete za tu informaciju macu ipak morati odvesti na pregled gdje će Vam moji kolege sigurno moći pomoći po tom pitanju.

Što se tiče hranjenja, mačkama se zdjelica s hranom ostavlja, jer za razliku od pasa, mačke jedu više puta na dan (čak i do 15-ak puta).  Whiskas je hrana osrednje kvalitete no u koliko je maca rado jede i nema nikakvih problema ne mora biti loš izbor. 

S obzirom na to da maca ide van preporuka je da je cijepite protiv ovih bolesti: panleukopenije, virusne leukemije mačaka, kalici virusa, rinotraheitisa, klamidije i bjesnoće. Poželjno je da je preventivno očistite od crijevnih parazita 3-4 puta godišnje te štitite od buha i krpelja adekvatnom zaštitom u preporučenim vremenskim intervalima. 

Pekinezericu je ugrizao mješanac belgijskog ovčara, teško diše i hoda

Poštovani,

Imam pekinezericu staru godinu dana, koja je možda i skotna... Jučer ju je napao veliki pas, mješanac belgijskog ovčara. Ugrizao ju je za stražnji dio i trbuh i tresao. Ona se prestrašila i kad sam ga maknula ostala je stajati na mjestu... Stavila sam je na njezino mjesto gdje inače spava i tamo je ležala. Djeluje mi jako prestrašeno. Jela je i pila normalno. Danas je malo bolje. Kad me vidi maše malo repom ali ne kao prije, cijelo vrijeme sjedi ili leži, a kad je šetala vidjela sam da jako šepa i da teško hoda. Kad sjedi jako dahće i plitko diše. Ne znam je li to od vrućine ili od bolova, što da radim?

Hoće li se oporaviti i biti kao prije? Kod veterinara nismo bili, daleko nam je nemam prijevoza.

U ovakvim situacijama ne treba oklijevati jer posljedice mogu biti fatalne

Poštovana,

Nažalost moj odgovor je da svakako posjetite veterinara ako to već niste u međuvremenu napravili. Ona je sitna, a pas veličine belgijskog ovčara s lakoćom je može usmrtiti ili joj nanijeti ozbiljne ozljede, koje mogu rezultirati smrću ili invaliditetom. Stanje koje opisujete bi mogao biti pneumotorax što je vrlo ozbiljna stvar jer zrak kroz oštećeni grudni koš ulazi u grudnu šupljinu te se životinja može ugušiti. U ovakvim situacijama nemojte nikad oklijevati nego uvijek potražite stručnu pomoć. Posljedice mogu biti fatalne.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 2

VIDEO

Povratak u budućnost: Što bi bilo kad bi Ćipe hvalio partizane a Velika Srbija slavila pobjede
KOLUMNA HRVOJA KLASIĆA

Povratak u budućnost: Što bi bilo kad bi Ćipe hvalio partizane a Velika Srbija slavila pobjede

Promatrajući kako se Hrvati i Srbi suočavaju s prošlošću, sadašnjošću i budućnošću ne preostaje ništa doli se složiti s onom Marxovom da se povijest ponavlja dvaput. Prvi put kao tragedija a drugi put kao farsa

Pa kako da djeca s kolodvora TikTok budu zrela za školu, kad bulje u mobitele, Netflix, HBO...
PIRKE O EKRANIZMU

Pa kako da djeca s kolodvora TikTok budu zrela za školu, kad bulje u mobitele, Netflix, HBO...

Plus+ NOVI EXPRESS To da je oko 4000 potencijalnih prvašića nezrelo da uče kako se piše veliko slovo “O” je, naravno, strašno. Spašavati ih tako što će ih se izolirati iz vremena u kojem žive je samo uzaludno
Simptomi srčanog udara za žene i muškarce - znakovi se mogu javiti čak i tjednima ranije
KAKO SI POMOĆI DO HITNE

Simptomi srčanog udara za žene i muškarce - znakovi se mogu javiti čak i tjednima ranije

Simptomi srčanog udara kod muškaraca su snažna bol u prsima, bol u lijevoj ruci ili čeljusti, te otežano disanje. I žene to mogu osjetiti, no bol kod njih može biti više difuzna, te se širiti na ramena, vrat, ruke...