Obavijesti

Kolumne

Komentari 139

Pobješnjeli Karamarko gubi živce i prijeti rušenjem Vlade

Pobješnjeli Karamarko gubi živce i prijeti rušenjem Vlade

"Nije im pametno zafrkavati se s HDZ-om, mi smo najveća stranka u vladajućoj većini i to treba poštovati", poručuju ovih dana iz HDZ-a. Na njihovu žalost, HDZ je velik onoliko koliko mu to mali Most omogućava.

VIDEO

Ljubitelji pop kulture sigurno se sjećaju Master-Blastera, legendarnog lika iz trećeg dijela serijala Mad Max, velikog snagatora kojim je na njegovim ramenima upravljao maleni gospodar.

Blaster je imao snagu, Master je imao mozak. Jedan bez drugoga bili su bespomoćni: snaga bez mozga bila je jalova, mozak bez snage bespomoćan.

Tako otprilike izgleda odnos HDZ-a i Mosta.

Velika stranka, najveća u vladajućoj koaliciji, stranka koja svojata Hrvatsku i spašava Hrvatsku, stranka koja se hvali da je stvorila Hrvatsku i tvrdi kako snaga Hrvatske ovisi direktno o snazi HDZ-a, sve više se nalazi u poziciji nemoćnog diva kojim upravlja maleni Most.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Nije ni čudo da je Tomislav Karamarko na rubu živaca.

"Don't mess with us"

"Nije im pametno zafrkavati se s HDZ-om, mi smo najveća stranka u vladajućoj većini i to treba poštovati", poručuje anonimni izvor iz HDZ-a u današnjem Večernjem listu koji na naslovnici donosi poruku "Karamarku je dosta, nakon izbora u HDZ-u mogao bi srušiti Vladu".

Naravno da mu je dosta. Popis sukoba HDZ-a i Mosta, kao i Karamarka i premijera Tihomira Oreškovića, svakim danom je sve dulji. 

Od Dragana Lozančića, Milijana Brkića i Josipe Rimac, preko MUP-a koji Karamarko nikako da iščupa iz ruku ministra Vlahe Orepića, pa do razmimoilaženja dviju stranaka na svakom drugom glasanju u Hrvatskom saboru, od Odbora za nacionalnu sigurnost do izvješća Hrvatske narodne banke.

Veliki HDZ nikako da nametne do kraja svoju volju malenom Mostu. 

Pa čak ni svom premijeru Oreškoviću.

Veličina je relativna

Jasno je odakle izvire Karamarkova frustracija. On ima najveću snagu u vladajućoj koaliciji, njegova riječ trebala bi imati najveću moć, a njegova šaka trebala bi uzdrmati svaki stol o kojeg udari.

Ali snaga je, kao što se vidi, prilično relativna. 

Možda je HDZ najveća stranka, ali ni ta veličina nije mu pomogla da se samostalno domogne vlasti. Već ga je do vlasti za ruku doveo mali Most. Ili "mostić", kako se Karamarko sprdao u kampanji.

I samo zahvaljujući Mostu HDZ se danas može hvaliti titulom "najveće stranke u vladajućoj većini". 

Zbog toga njegove sve glasnije prijetnje ministru Orepiću da bi "mogao letjeti s funkcije", pa čak i nečuvene poruke premijeru Oreškoviću da bi "mogao nastaviti karijeru u Kanadi", nisu u ovom trenutku ništa više od kuknjave frustriranog diva. 

Snagatora pod utjecajem malenog Mosta, koji se pak do vlasti uspentrao po širokim hadezeovim ramenima.

Problem je tim veći što Tomislav Karamarko ne smatra da je u potpunosti osvojio vlast dok ne ovlada tajnim službama i policijom. 

Bez njih ovaj hadezeov Blaster je slijeh, gluh i sakat.

Represivni aparat 

HDZ je možda dobio svjetonazorski odriješene ruke, preko Zlatka Hasanbegovića navalio je na medije, nevladine udruge, kulturu i HTV, njegovi pravaški trabanti potpiruju vatru pod lomačama domaćih izdajnika, ali to nije ono što je Karamarko želio.

On želi represivni aparat. 

To je njegov milje, tu se osjeća snažnim i nesputanim, pomoću njega želi se emancipirati od dosadnog Mosta. Želi preuzeti kontrolu i nadzor. Želi se dočepati prave, opipljive moći.

Ali eto, tvrdoglavi Orešković nikako da smijeni Lozančića, a Orepić nikako da se povinuje prvom potpredsjedniku Vlade zaduženom za nacionalnu sigurnost.

I frustrirani Karamarko gubi strpljenje.

Nakon što su mu sada još i osujetili plan žrtvovanja Milijana Brkića na mjestu ministra branitelja, toliko se iživcirao da je zaprijetio čak i rušenjem Vlade. Bilo je samo pitanje vremena kad će se to dogoditi.

Samo, može li Karamarko staviti ruku u vatru da će se nakon izbora ponovno dočepati vlasti? 

Politički blockbuster

Može li ga Most eventualno iznenaditi pa bez izbora, kako je to već najavio Milanović, prijeći na stranu SDP-a i dići ruku za novog, a možda i starog mandatara uz novu saborsku većinu? Možda je taj scenarij teško provediv, ali nije nezamisliv.

I je li šef HDZ-a baš uvjeren da ga nakon izvanrednih izbora put do vlasti neće opet voditi preko nekih "mostića"?

Jedne je izbore Karamarko praktički izgubio. Je li siguran da želi izgubiti i druge?

Naravno, sve se ovo može podvesti pod egidu dogovorenih ratova u Vladi. Pod šuplje prijetnje, pod osvajanje teritorija, zamjene usluga, trgovanja vetom. Nikome se u ovom trenutku ne ide na izbore, taman kad su se ukotvili u vlasti.

Pa ipak, uzbudljivo je promatrati ovo Karamarkovo koprcanje i mahnito uzurpiranje ovlasti u savezu s Mostom i Oreškovićem. Ljubitelji političkih blockbustera to će sigurno znati cijeniti. 

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 139
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang