Obavijesti

Kolumne

Ponekad mi je teško zato što sam te odlučila voljeti, ali...

Ponekad mi je teško zato što sam te odlučila voljeti, ali...
1

Postoje odnosi i odnosi. I među njima postoje značajne razlike. Postoje oni neki završeni odnosi iz prošlosti i kada sretnemo tu osobu jedva joj se sjetimo imena.

VIDEO

„Ponekada mi je teško zato što sam te odabrala voljeti… ali mislim da je u  svim važnim odnosima tako…“

„Misliš?“

„Sigurna sam u to.“

~ dvoje slučajnih prolaznika ~

Postoje odnosi i odnosi. I među njima postoje značajne razlike. Postoje oni neki završeni odnosi iz prošlosti i kada sretnemo tu osobu jedva joj se sjetimo imena. Postoje oni neki završeni odnosi kada se odmah sjetimo i imena i prezimena i srce nam obuzme dragost iako sa tom osobom nikada nismo bili posebno bliski. I one osobe iz prošlosti koje kada sretnemo bismo najradije zaobišli, otišli na drugu stranu ceste, samo da se ne moramo sresti. I oni koje smo jako voljeli i kojih se i danas rado sjetimo.

Postoje odnosi koje imamo i koje barem potajice ili nesvjesno želimo okončati zato jer su na momente naporni, teški i izluđuju nas. Postoje odnosi koji su dobri i pitomi i većinu vremena mirni i bez prevelikih valova.

Postoje i odnosi koji su na momente naporni, teški i izluđuju nas, ali koje ne želimo prekinuti jer iz nekog razloga vjerujemo da su u konačnici dobri za nas.

Tim ljudima vjerujemo kada nam kažu da nas vole. Čak i onda kada se ne ponašaju onako kako bismo željeli.

Osim iritiranja, oni kao da zalijevaju naš osjećaj da smo vrijedni i dragocjeni i on zbog tog zalijevanja i sunca ubrzano poraste. I onda taj osjećaj nosimo sa sobom. U početku taj osjećaj traje samo dok smo s njima, a s vremenom se trajnost tog osjećaja proširi na velik dio našeg života. S vremenom shvaćamo da nismo takvi samo kada smo s njima i zbog njih nego da su oni zalili i obasjali suncem biljčicu koja je tu rasla od prije.

Ako se pored te osobe osjećamo seksualno privlačno, to znači da u sebi možemo vidjeti seksualnu privlačnost. Ako sa tom osobom možemo biti intimni, tada smo sposobni biti intimni i sa drugim ljudima. Ako pored nekoga uživamo, sposobni smo za uživanje.

Sve ono divno i lijepo što osjećamo pored njih mi već imamo u sebi.

I onda kada se oni prema nama ne ponašaju onako kako bismo željeli znamo da se oni tako ne ponašaju radi nas jer smo mi vrijedne i dragocjene osobe, nego iz nekih svojih razloga, zato jer ih nešto muči u dubini duše.

Čak i kada se ne ponašaju onako kako bismo mi to željeli, i kada nas frustriraju, mi znamo da smo povezani čvrstim srebrnim nitima. Ali, to ne bi ni bilo moguće kada ne bismo znali da postojimo i bez te osobe kao vrijedna i dragocjena osoba.

Ponekada zato odabiremo voljeti i onda kada nam ta ljubav na momente teško pada – zbog toga što nam je ta osoba pomogla da povjerujemo da smo vrijedni i dragocjeni.

 

Izvorni tekst pročitajte ovdje

O autorici:


Ja sam Marija Berzati, psihologinja i psihoterapeutkinja. Imam još mnogo uloga koje rado preuzimam i puno stvari u kojima uživam u privatnoj sferi, a Žarooljica je mjesto na kojem se dodiruju moja ljubav prema psihoterapiji, čitanju i pisanju. Ako vas je neki članak potaknuo na razmišljanje, slobodno mi se javite ili na Fejsu pratite nove objave.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Prošla baba s kolačima: Kako su 'možemovci' širom otvorili vrata izborne pobjede HDZ-u
KLAUŠKI O PROMAŠAJU LJEVICE

Prošla baba s kolačima: Kako su 'možemovci' širom otvorili vrata izborne pobjede HDZ-u

Plus+ NOVI EXPRESS Sada Benčić staje na čelo pokreta za spas Hrvatske od HDZ-a, skupljajući ostatke ostataka oporbe s idejom da se nekako sklepa oporbena većina i formira Vlada mimo HDZ-a. Premalo i prekasno

Kukavička šutnja: Zašto biskupi ne kažu DP-u da im program nema veze s kršćanstvom?
KOLUMNA DADE MILASA

Kukavička šutnja: Zašto biskupi ne kažu DP-u da im program nema veze s kršćanstvom?

Plus+ NOVI EXPRESS Trebali bi nedvosmisleno reći da Domovinski pokret nema nikakve veze s kršćanstvom i da je njihov program apsolutna suprotnost evanđelju i socijalnom nauku Crkve, piše Dalibor Milas
Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin