Obavijesti

Kolumne

Komentari 1

Što sve trebate znati o investiranju u Hrvatskoj?

U novom tekstu kolumnist Željko Kovač progovara o stanju i recepciji investitora u Hrvatskoj. Koji su glavni problemi s kojima se investitori suočavaju i zašto?

VIDEO

“Već dugo poslujem i izvozim oko 90% proizvoda. Jest da je teško, ali naplatim sve što izvezem. Nije kao prije tri godine, ali radi se u tri smjene i redovno otplaćujemo obveze. Radnici su zadovoljni. Prije nekog vremena inozemni kupci upitali su je li mogu početi proizvoditi novi proizvod koji ulazi u trend. Poslali su mi i pisma namjere za otkup proizvoda kako bi osigurali ekskluzivitet. Za uvođenje novog proizvoda moram izgraditi halu, kupiti moderne strojeve, dakle moram investirati. Napravim projekte, ponude i pripremim se za razgovor s mojim bankarom. Tjedan dana nakon razgovora javlja se službenik banke i ja, sav sretan, čekam pozitivan odgovor. No dolazi hladan tuš. Ne, ne možemo vas pratiti, morate ponuditi još veću vrijednost hipoteke u nekretninama. Pa zašto, stalan sam klijent, redovno podmirujem sve obveze prema vama, do sad smo poslovali bez problema.....objašnjavam entuzijastički. Radite na tržištu za koje procjenjujemo da će stagnirati, a novi proizvod nema perspektivu kakvu ste nam prikazali. Ponudite nam veću vrijednost nekretnina pa možemo razgovarati. Razočaran spuštam slušalicu znajući da ne mogu udovoljiti banci i obavještavam potencijalne strane kupce da nisam u mogućnosti proizvoditi. Ok, kažu oni, idemo u drugu zemlju koja može.” 

Kratka je to ispovijed našeg dugogodišnjeg klijenta iz drvo-prerađivačke industrije. No nije to samo njegov slučaj, puno je takvih koji mogu ali nemaju podršku financijskih institucija, a sami ne mogu jer im je sav kapital u tvrtki. 

Odnos prema malim i srednjim poduzetnicima

O vrlo konzervativnoj politici banka ne bih dalje komentirao već bi nešto rekao o našim iskustvima s određenim državnim institucijama i njihovom odnosu prema malim i srednjim poduzetnicima koji imaju kvalitetne, tržišno vrijedne projekte spremne za prihvat investitora. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Na poticaj poduzetnika s početka priče, a i mnogih drugih koji imaju kvalitetne projekte pokrenuli smo portal www.croadriainvest.com na kojem objavljujemo investicijske projekte spremne za financiranje. Projekt traje dvije godine. Na portalu se objavljuju projekti poduzetnika koji su u potpunosti spremni za financiranje dakle projekte koji imaju svu potrebnu dokumentaciju za prihvat kapitala. U ovom trenutku na portalu se nalaze projekti u ukupnoj vrijednosti od cca. 150 milijuna eura. Potporu projektu dao je Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović. Posebnu potporu projektu dalo je bivše Ministarstvo gospodarstva, danas Ministarstvo poduzetništva i obrta. Njihova potpora omogućuje besplatnu objavu projekata na portalu što je od bitne važnosti za poduzetnike. 

Svakih mjesec dana na portalu se objavljuju novi projekti koji su u skladu s politikom portala, dakle svi oni koji su spremni za trenutni prihvat kapitala i početak investicije. Informacije o novim projektima i aktivnostima na portalu dostavljamo raznim investicijskim fondovima, stranim veleposlanstvima, udruženjima Hrvata u svijetu, našim veleposlanstvima u svijetu te Uredu za gospodarsku diplomaciju pri našem Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija. 

Pri slanju elektroničkog biltena koristimo se programskim rješenjem koji nam omogućuje kontrolu čitanosti poruka . Nažalost, rezultat naših analiza malo nas je razočarao. 

Mislili smo da naša veleposlanstva žele imati informaciju o potencijalnim i kvalitetnim ulaganjima u Hrvatsku. Zato smo izradili bazu podataka koja uključuje 37 veleposlanstava Republike Hrvatske u svijetu. Naše analize pokazuju da novosti o investicijama, koje mogu ponuditi eventualnim zainteresiranim investitorima, otvori desetak veleposlanstava ili oko 34%. Ostali nisu pogledali informaciju o potencijalnim investicijama, a nisu pogledali niti portal. 

No, postoje i pozitivni primjeri interakcije - djelatnici Ministarstva poduzetništva i obrta koji nam svakodnevno svojim sugestijama pomažu oko poboljšanja portala i načina slanja objava. Također osobno poznajem djelatnike u gospodarskim odjelima nekih drugih stranih veleposlanstava u našoj zemlji. Imaju čvrste upute kako promovirati svoje gospodarstvo i projekte, moraju davati mjesečne i godišnje izvještaje što su radili, koga su doveli, da li su pomogli oko potpisivanje ugovora, kakva je bila njihova uloga itd. Važno je istaknuti da imaju malu osnovnu plaću, a nagrađeni su prema uspostavljenim kontaktima između gospodarstvenika. Sve su to profesionalci koji se izrazito trude i bore za gospodarstvo svojih zemlja.

Uloga veleposlanstava

Nakon analiza pitamo se - zar nemaju veleposlanstva naše zemlje promotivnu ulogu gospodarstva? Ista bi trebala biti naše isturene točke u svijetu koje pružaju informacije o potencijalnim investicijama. Morali bi preuzeti ulogu glasnogovornika koji pruža informacije, ne samo političkog karaktera. Ponekad mi se čini da naša veleposlanstva nisu ekipirana niti pripremljena za ovakvu djelatnost. Šteta,  jer poduzetnici imaju gotove projekte. Gospodarska diplomacija nam je jako slaba točka. Zaključujem da ne postoji zajednička politika svih nadležnih institucija. Jedni na sva zvona govore o investicijama, a drugi malo ili ništa. Dok se ne donese zajednička politika neće biti stranih investitora kod nas.

U posljednje vrijeme postajemo više nego ikad svjesni klime koja nas okružuje. Hoćemo li naposljetku postati žrtvom svoje nepromišljenosti i kratkovidnosti pokazat će vrijeme, no u jedno sam siguran, poduzetnici ne žele život u stakleniku. Jasno treba ukloniti i barijere o kojima se stalno govori i napokon početi stvarati povoljnu investicijsku klimu. 

O autoru

Željko Kovač je direktor i vlasnik Centra za poduzetništvo Zagreb i u svojoj dugoj karijeri savjetovanja i rada na podizanju i usavršavanju poduzetničkih projekata ima preko 200 uspješno pokrenutih tvrtki i poduzetničkih projekata. Centar za poduzetništvo Zagreb osnovan je 1989. godine i jedna je od vodećih hrvatskih tvrtki usmjerenih na pružanje savjetničkih usluga u organizaciji i provođenju poslovnih modela institucija i tvrtki, pripreme financiranja poslovnih pothvata te provođenje obrazovanja poduzetnika i djelatnika državnih institucija.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol
ZA ZDRAVO SRCE I ŽILE

Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol

Povišene masnoće glavni su uzročnik bolesti srca. Često je dovoljno dva do tri mjeseca da se uz zdrave navike regulira razina kolesterola pa jedite skušu, srdele i povrće, a uživajte i u čokoladi...

Veliki tjedni horoskop: Ovan će biti odlično raspoložen, a Rak planirati brak ili potomstvo
od 14. do 20. travnja

Veliki tjedni horoskop: Ovan će biti odlično raspoložen, a Rak planirati brak ili potomstvo

Djevice će i narednom tjednu mnogo raditi, ali i biti više nego zadovoljni učinkom i rezultatima. Strijelcima će tjedan biti pogodan za zdravstvene zahvate, promjene u prehrani ili rekreaciju
U braku s ovisnikom o seksu: 'Trpjela sam bol, stručnjakinja mi je objasnila da me siluje'
BILO JE DIVNO, U POČETKU...

U braku s ovisnikom o seksu: 'Trpjela sam bol, stručnjakinja mi je objasnila da me siluje'

Britanka Marie Williams podijelila je svoju priču o braku s muškarcem koji je bio ovisan o seksu te duže vrijeme nije shvaćala kako da izađe iz te priče