Obavijesti

Kolumne

Komentari 120

Premijer: 'Više nema zezanja'. Sada već ozbiljno propadamo

Premijer: 'Više nema zezanja'. Sada već ozbiljno propadamo
1

Nakon dvije godine mandata, tri pada kreditnog rejtinga, pet rebalansa proračuna i dolaska pred Proceduru prekomjernog deficita, premijer tvrdi: "Nema više zezanja"

VIDEO

"Više nema zezanja", poručio je danas premijer Zoran Milanović, pasionirani ljubitelj marketinških slogana, lakonskih izreka, petparačkih parola, Murphyjevih zakona.

"Uštede su potrebne", izjavio je na sjednici Vlade, dva mjeseca nakon što je poručio da je sa štednjom završeno. "Ulazimo u Proceduru prekomjernog deficita i više nema zezanja. Svaki trošak koji nije vitalan može biti predmet korekcije“.

I tako, sve ovo što je Vlada do sada radila moglo se shvatiti kao obično zezanje.

I najave nepostojećih investicija, i formiranje proračuna na osnovu nepostojećeg rasta, i pad kreditnog rejtinga, i dizanje poreza, i najave kako "nećemo štediti i rezati", pa da smo "trebali ranije rezati", pa da je "sa štednjom i rezovima gotovo"...

Vrag je odnio šalu

A sada je, saznali smo to od najvišeg od svih visokih izvora u Vladi, vrag odnio šalu. Sad će nam Europska komisija sjesti za vrat. A onda više nema mrdanja.

Teško je odlučiti se u koju kategoriju bi se mogla svrstati ova Milanovićeva izjava. Je li to poklič državnika odlučnog da se napokon, s dvije godine zakašnjenja, uhvati u koštac s propašću države? Je li to skrušeno priznanje da su prve dvije godine mandata nepovratno izgubljene? Je li to isprika što će se morati vjerojatno uvesti neki novi porez? Odnosno više njih.

Ili je to ipak neka morbidna zafrkancija na naš račun?

Poziv na izbore

Ovo famozno "Nema više zezanja" moglo bi se slobodno iščitati i kao poziv na prijevremene izbore. Jer, ova vlast dosad nije radila ništa drugo nego se zezala na vlasti. Ono, malo se zaduživala, malo dizala poreze, malo zapošljavala prijatelje, malo kupovala aute, malo se vozikala avionom, malo organizirala "road show", a malo obilazila skupe restorane u kakvima je koalicija i zasnovana.

Osim toga, nije jasno što je premijeru značilo i ono upozorenje da "nema više zezanja" s obzirom na to da smo ušli u Proceduru prekomjernog deficita? Pa tko nas je u to uvalio nego njegova Vlada svojim "zezanjem". Prvo su se zaklinjali u kreditni rejting, pa ga višestruko srozali. Onda su upozoravali da ne smijemo ući u Proceduru prekomjernog deficita, pa sada svejedno srljamo prema tome.

Dizanje i spuštanje

I zato je prava šteta što "više nema zezanja". Jer baš smo se počeli dobro zabavljati: s ćirilicom, gay brakovima, Ustavom, zakonima, referendumom, porezima, investicijama, dizanjem ploča u Vukovaru, spuštanjem aviona na Krk...  

A sada je Milanović odlučio, odlučan kakav već jest, povući crtu u pijesku, pričvrstiti opasač, zagristi cigaru i krenuti ispočetka. Skroz ozbiljno. Ali baš skroz ozbiljno. 

"Više nema zezanja". A nije više baš ni smiješno.

Tomislava Klauškog pratite na Facebooku 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 120
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'
VELIKI INTERVJU

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'

Voditelj Tomislav Jelinčić prisjetio se početaka na RTL-u, a u listopadu slavi 19 godina braka sa suprugom Ivanom
Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana