Obavijesti

Kolumne

Komentari 134

Premijerov potrčko: Cvitan drži presicu u Vladi koju istražuje

Premijerov potrčko: Cvitan drži presicu u Vladi koju istražuje
1

Andrej Plenković je priveo danas Dinka Cvitana na press konferenciju u Vladu gdje su pred novinarima poručili da istražuju kriminal s putnim nalozima u Vladi. Bilo je to Cvitanovo profesionalno samoubojstvo

VIDEO

Dinko Cvitan bi trebao istraživati Vladu i njezine službe, a ne u toj Vladi s premijerom držati press konferencije na kojima govori o tim istragama.

Doista je teško sjetiti se kad je zadnji puta - i je li ikada - glavni državni odvjetnik držao zajedničku press konferenciju s premijerom. I to u zgradi koju bi trebao pročešljati i s osobom koja bi mogla biti svjedokom u toj istrazi.

Dinko Cvitan stajao je danas pored Andreja Plenkovića dok je premijer izvještavao novinare o tome da je zatražio od DORH-a da preuzme slučaj izdavanja lažnih putnih naloga u Vladi proteklih godina. Glavni državni odvjetnik je to spremno potvrdio.

Ovakvog eksplicitnog primjera miješanja izvršne i pravosudne vlasti u Hrvatskoj još do sada nismo imali prilike vidjeti. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Barem ne još od onoga dana 2010. godine kad je premijerka Jadranka Kosor pozvala tadašnjeg glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića na tajni kasnovečernji sastanak u  Vladu, dan nakon što je Ivo Sanader održao famoznu pučističku press konferenciju.

I nakon čega je DORH pokrenuo kazneni progon protiv Sanadera.

Plenkijeva istraga

Ali to je bilo u tajnosti. Ovoga puta premijer i glavni državni odvjetnik odlučili su zajedno nastupiti pred novinarima.

Jasno je, barem donekle, iako ne do kraja, što je Plenković htio postići s današnjom presicom. Htio se prikazati kao transparentni političar koji je odlučan stati na kraj kriminalu u Vladi i otvoriti vrata istražiteljima da slobodno krenu češljati papire i djelatnike Banskih dvora u vezi putnih naloga.

Štoviše, Plenković je priznao da je proveo svoju internu istragu i, kako reče, "zatražio od nadležnih službi u okviru Vlade da pregledaju i druge putne naloge". A onda o tome obavijestio Dinka Cvitana.

Ali što je Cvitanu trebalo da se tamo pojavi?

Prije svega, kad se već odlučio tamo pojaviti, mogao je premijeru postaviti pitanje je li slučajno sakrio neke papire koji bi mogli inkriminirati njegov ured i njegove ljude, a i njegovu stranku.

Ali nije se smio uopće pojaviti. Kako mu je to uopće palo na pamet?

Neka šuti i radi

Državno odvjetništvo RH je po Ustavu samostalno i neovisno pravosudno tijelo koje postupa protiv počinitelja kaznenih djela i poduzima pravne radnje i podnosi pravna sredstva za zaštitu Ustava. Cvitan bi trebao istraživati Vladu, a ne u njoj držati press konferencije. I trebao bi ispitivati premijera, a ne s njim izlaziti pred novinare.

Cvitan je mogao poslati priopćenje u kojem bi izvijestio javnost da je dobio prijavu premijera Plenkovića o kriminalnim radnjama u Vladi, te da je odlučio poduzeti odgovarajuće korake u tom smjeru.

Mogao je šutjeti, kao što obično šuti, i raditi kako se to od njega očekuje.

Problem je samo što će nakon današnje presice s Plenkovićem netko zapitati što se točno očekuje od Cvitana. I naročito - tko to očekuje.

Javnost kojoj odgovara ili premijer s kojim drži presicu?

Premijerov blagoslov

Naime, ne odlučuje premijer o pokretanju istrage. Ne sakuplja premijer dokaze niti ocjenjuje njihovu težinu. To je posao glavnog državnog odvjetnika. 

I on taj posao ne radi u suradnji s premijerom, niti na njegov zahtjev, niti uz njegov blagoslov.

Lako za Plenkovića. Njemu je odgovaralo da privede glavnog državnog odvjetnika pred novinare u Vladu, namjesti ga pored sebe i predstavi kao svoju marionetu kojom upravlja i koju usmjerava u daljnjim istragama. A možda joj, primijetili bi zlobnici, servira i dokaze.

Ali Dinko Cvitan time si nije samo "pucao u nogu", već je počinio profesionalno samoubojstvo.

Išao je na noge premijeru u Vladu, išao se dodvoravati političaru o kojem mu ovisi njegov mandat na čelu DORH-a, zaboravljajući na (makar formalnu) neovisnost svoje institucije i trodiobu vlasti u Hrvatskoj.

Cvitan je, da budemo banalni do kraja, danas ispao Plenkovićev potrčko. 

Premijer okom, Cvitan skokom

Stvorio se dojam da glavni državni odvjetnik skače na premijerov poziv, potvrđuje premijerove riječi, slaže se s premijerovim tvrdnjama, a možda čak i unaprijed amnestira premijera od bilo kakvih sumnji.

Ništa od toga ne mora biti istina. Bitno je da se stvorio loš dojam.

Jasno, još bi gore bilo da je glavni državni odvjetnik u tajnosti, poput svojeg prethodnika, održavao sastanke i kontakte s premijerom ili predsjednikom države, ponekad čak i preko posrednika.

Ali vjerovali smo da se tome pokušava stati na kraj, ako se već ne može do kraja iskorijeniti takva praksa.

Danas, međutim, dobili smo novu praksu u kojoj dvije odvojene grane vlasti, izvršna i sudbena, zajednički najavljuju istrage. I to istrage koje se tiču same Vlade.

Očekujemo, dakle, da glavni državni odvjetnik od sada pa nadalje s premijerom najavljuje istrage, po mogućnosti one koje se tiču Vlade, njezinih djelatnika, pa i ministara.

Barem ćemo biti sigurni da u tome ima političku podršku. 

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 134
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'
'BRAK NA PRVU'

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'

Novi je tjedan i novi zanimljivi zadaci u showu 'Brak na prvu' su pred parovima, a neke od njih posjetila je i stručnjakinja Iva…
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang