Obavijesti

Kolumne

Probudite se: Prestanite kukati i oslobodite se - žrvnja rutine

Probudite se: Prestanite kukati i oslobodite se - žrvnja rutine
1

Nedjelja navečer. Upravo ste se pozdravili sa prijateljima i vraćate se kući sa još jedne lagane nedjeljne kavice. Pogledali ste još par epizoda svoje omiljene serije, a onda je počela.

VIDEO

Počela je ta dobro poznata depresija jer znate koji je sutra dan. Mrzovoljno hodate kućom, idete pod tuš. Vrijeme je za spavanje jer se sutra rano ustajete, za razliku od prethodna dva dana kada ste spavali koliko god ste htjeli.

Ponedjeljak ujutro. Nervozno gasite alarm, mrzovoljno se oblačite, opet kasnite. Gradska gužva, žurite.

Srijeda. Najgori dan u tjednu. Nikako da prođe ta srijeda, najviše toga se događa srijedom, nametnuta su vam očekivanja, dolazite kući nervozni, iscrpljeni. Idete malo odspavati i budite se za 2 sata još umorniji. Par epizoda na TV-u i krevet.

Petak poslijepodne. Prošlo je 12 sati. U mislima, već ste doma, nikako da se fokusirate na posao. Jedva ste dočekali taj petak, najljepši dan u tjednu. Taj predivni petak koji će vam najaviti dva dana slobode.

Ako se imalo pronalazite u ovom scenariju, onda ste uspavani. Vi ste uspavani. Jedni ste od onih koji će do 65. godine raditi za nekoga, svaki tjedan iznova prolaziti identičan osjećaj tjeskobe, nervoze i straha jer ste spremni platiti tu cijenu za sigurnost, tu prokletu sigurnost. Sigurnost koja vam u zamjenu za novac nudi rutiniziran život do mirovine nakon čega ćete živjeti još par godina.

Ako se imalo pronalazite u ovom scenariju, vrijeme je da počnete raditi na tome da ga promijenite i snimite novi film koji ćete s užitkom gledati svaki dan.

Što da radim?

Volite petak i mrzite ponedjeljak isključivo zbog posla koji radite, a koji vam ne odgovara. Koji je lijek? Stavite na papir barem tri razloga zašto mrzite svoj posao i pored toga stavite barem tri stvari koje volite raditi, koje su vaša strast, stvari u kojima ste dobri.

Možete li svoje hobije i stvari u kojima ste dobri uklopiti u svakodnevni posao?

Ako nikako ne uklapate ono što volite i ono u čemu ste dobri u svoj svakodnevni posao, onda je vrijeme da počnete raditi na tome da ga stvorite. Živimo u dobu interneta, živimo u dobu društvenih mreža gdje nevjerojatnom lakoćom možete ispričati svoju priču bez ogromnih novčanih ulaganja. Jedino ulaganje je vrijeme i tu dolazimo do iduće teme.

Idemo sada sjesti sami sa sobom i dobro razmisliti. Na što mi trošimo svoje slobodno vrijeme?

  • Beskonačno konzumiranje zabavnog sadržaja na društvenim mrežama
  • Beskonačno praćenje serija i ostalog zabavnog TV programa
  • Spavanje, spavanje i spavanje

Zašto slobodno vrijeme trošimo na ovaj način? Zato jer smo pod stalnim stresom na poslu, što pod pritiskom nadređenih, što pod konfliktnim situacijama sa kolegama. Zato jer smo se okružili negativnim ljudima koji nas truju svojim svakodnevnim kukanjima kako se ovdje ne može, kako novaca nema i kako se može uspjeti samo ako imaš vezu. Naravno da se želimo opustiti od toga i potpuno je normalno da svoje slobodno vrijeme provodimo na ovaj način.

Ulažem svoje slobodno vrijeme u pričanje svoje priče!

Ako ste došli do ovog odlomka u tekstu, onda doista imate želju da nešto i promijenite! Dosta je kukanja o poslu i kako se ne može uspjeti. Može se i sada ćemo zajedno skicirati plan. Ovo nije život vaših roditelja niti njihovih roditelja, koji su odgajani na način da trebaju imati siguran posao, sigurnu plaću i na kraju života, sigurnu mirovinu. Poštujemo to doba, ali ima svoje mjesto u prošlosti.

Internet nam je otvorio ogromne mogućnosti i pokazao izlazna vrata iz tog okvira.

Od stvari koje volite raditi ili stvari u kojima ste dobri, odaberite jednu. Odaberite onu stvar koju bi radili dobar dio života da novac ne predstavlja nikakvu prepreku. Idemo napraviti priču od toga koju ćete ispričati preko društvenih mreža. Pokrenite Facebook stranicu ili Instagram kanal preko kojeg ćete se kroz slike i videe izražavati o tome što volite, kroz koje ćete pričati svoju priču. Nisu vam potrebni nikakvi skupocjeni fotoaparati, dovoljan vam je prosječan smartphone uređaj koji ima sve što trebate.

Vrijeme je da počnete pričati svoju priču!

Ok, ali svi to danas rade, neću uspjeti...

To je izlika da ne krenete? Naravno da nećete uspjeti s takvim stavom. Najbolje da nastavite jedva čekati petak i mrziti ponedjeljak sve do mirovine, jer to je život koji ste si kreirali i kakav želite živjeti.

Kakve to ima veze ako svi rade ono što želite i vi? Nije stvar u tome što radite, nego kako to radite, kojom energijom to izražavate. Ne možete izmisliti ništa što već ne postoji, ali možete to izraziti na način kakav dosada ne postoji jer ste jedinstveni. Važna je energija kojom nešto govorite, zato ćete se uvijek sresti sa mnogim izričajima iste stvari, neke će jače utjecati na vas, a neke slabije. Svi govore istu stvar, ali svatko na svoj način.

Koji su mi prvi koraci? 

  1. Saznaj od sebe što voliš raditi, što te ispunjava
  2. Kreiraj sadržaj o tome kroz Facebook stranicu ili Instagram kanal
  3. Tjedan gledaj kao cjelinu, bez ponedjeljka, petka i vikenda

Pokrenite se ljudi, nemojte biti uspavani i provesti dane u kukanju. U vama leži ogroman potencijal, puno veći od osmosatnog posla koji radite za novac. Svatko od vas je odličan u hrpi stvari, ali ste to potisnuli sa strane. Ja sam 100% siguran da svatko od vas ima nebrojeno talenata, ali ih niste otkrili jer ste ih potisnuli sa strane, a možete živjeti od njih. Potisnuli ste bilo kakvu volju i prepustili se svakodnevici. Probudite se!

Izvorni tekst pročitajte ovdje

O blogu:


Eat Different je projekt edukacije o zdravom načinu života kroz pravilnu prehranu, fizičku aktivnost i pozitivan način razmišljanja. Pratiti nas možete na bloguFacebookuInstagramu i YouTubeu


 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

'Živim za svoje četiri predivne kćeri, već sutra mogu umrijeti'
MAJKA HRABROST

'Živim za svoje četiri predivne kćeri, već sutra mogu umrijeti'

Poduzetnica Tea Perović (40), mama četiri djevojčice u dobi između 3,5 i 7,5 godina, bori se s rakom koji je metastazirao. Pomažu joj vjera i pisanje, a predstavit će knjigu 'Stvorene smo za nebo'

Otkrivamo: Livaja najplaćeniji nogometaš HNL-a, ali jedan je trener zaradio više i od njega!
PROCURILE BROJKE

Otkrivamo: Livaja najplaćeniji nogometaš HNL-a, ali jedan je trener zaradio više i od njega!

Plus+ Više od milijun eura prošle su godine zaradili Petković, ali i jedan pomalo zaboravljeni dinamovac, a blizu milijuna su Nikola Kalinić, Josip Mišić, kao i Livaković, koji je otišao na ljeto. I treneri su se fino obogatili...
'Pištolj je bio napunjen, rekli su mi da pucam Bobanu u leđa...'
VIDEO: PROŠLE SU 34 GODINE

'Pištolj je bio napunjen, rekli su mi da pucam Bobanu u leđa...'

Dinamo protiv Zvezde, 13. svibnja 1990. Zločinac Arkan paradirao je s pištoljem uz teren, milicija je tukla samo hrvatske navijače, a golobradi kapetan plavih ušao u povijest