Obavijesti

Kolumne

Komentari 32

Koga briga za Vladu? Prava se rekonstrukcija odvija u HDZ-u

Koga briga za Vladu? Prava se rekonstrukcija odvija u HDZ-u
1

Pobunili su se Plenkovićevi ljudi zbog najave Mire Kovača da nakon rekonstrukcije Vlade sada trebamo rekonstrukciju HDZ-a. Ali to je istina. O rekonstrukciji HDZ-a godinama je ovisila sudbina ove države i društva.

VIDEO

Strašno su se uzrujali vodeći hadezeovci zbog izjave Mire Kovača kako sada, nakon rekonstrukcije Vlade, trebamo rekonstrukciju HDZ-a.

Optužili su ga da je nelojalan i destruktivan, netalentiran i nametljiv.

Nabili su mu na nos da krizu u Vladi koristi za promociju svoje kandidature za šefa HDZ-a, a premijer Andrej Plenković poručio mu je da "ćemo vidjeti tko je šef".

Što opet ne znači da je Miro Kovač, bivši ministar vanjskih poslova i općenito desno smetalo u stranci, bio u krivu.

Pogotovo ako imamo u vidu činjenicu da svaku krizu HDZ-ove vlade prati paralelna kriza u samom HDZ-u. 

Ne zaboravimo da je i Plenković svojedobno koristio krizu s Oreškovićevom vladom da iz Bruxellesa piše pisma saborskim zastupnicima HDZ-a i nagovara ih da odbiju poslušnost njihovu tadašnjem šefu Tomislavu Karamarku.

Utabanim stazama rekonstrukcije

Dakle, Miro Kovač samo je nastavio utabanim stazama. I podsjetio na ono što smo odavno znali: od rekonstrukcije Vlade u pravilu je važnija rekonstrukcija HDZ-a.

Dapače, Plenković je bio taj koji se 2016. godine najavio da će mijenjati HDZ, kako će mijenjati i Hrvatsku. Već tri godine mijenja stranku i državu - nagore.

Upravo o rasporedu i odnosu snaga u HDZ-u, o frakcijskim borbama, kadrovskim rješenjima, podzemnim obračunima i dvorskim podmetanjima u toj stranci obično ovisi stanje u Vladi, na političkoj sceni, a onda i u čitavoj državi.

O čelnoj osobi HDZ-a ovisi hoće li država kliziti u nacionalizam i radikalizam ili u korupciju i klijentelizam. O toj osobi ovisi hoće li HDZ uspjeti skupiti koalicijske partnere i kakvi će oni biti - s ljevice ili s desnice. Samo ta osoba, a danas je to Plenković, uspijeva održavati manjine i "žetončiće" na okupu, što Karamarku nikada nije pošlo za rukom.

Kriza u HDZ je kriza u državi

Kriza u HDZ-u neminovno se prelijeva na krizu u državi i stranka tada čitavu zemlju drži u poziciji svog taoca. Ratovi u stranci prelijevaju se u ratove u državi, u institucijama, medijima i javnosti.  

O stanju  u HDZ-u ovisi hoće li SDP ponovno osvojiti vlast. Ili će zbog krize u HDZ-u krila narasti radikalnoj desnici ili populističkim kandidatima.

Stanje u HDZ-u, naravno, odražava se i na ponašanje predsjednice Republike. Uz Karamarka bila je bliska radikalima, uz slabog Plenkovića radila je na njegovu rušenju, uz jakog Plenkovića pretvorila se u njegovu saveznicu. A sada, uz oslabljenog i rekonstrukcijom načetog premijera, okreće se Ivanu Penavi i evocira stožerašku i šatorašku kampanju za drugi mandat.

HDZ se danas opet davi u korupciji, iz Vlade lete kompromitirani ministri, stranci se topi rejting, i to baš u vrijeme kad ulazi u period izbora, od predsjedničkih do parlamentarnih. Zato rekonstrukcija HDZ-a ne bi smjela biti tabu tema.

Kad će se razgovarati o rekonstrukciji HDZ-a nego kad HDZ uništava državu?

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:45

Uvijek novi i još gori

Istina, prolazili smo dosad nekoliko tih rekonstrukcija iz kojih je HDZ često izlazio gori nego prije. Sanaderova detuđmanizacija dovela je do korupcije, Karamarkova desanaderizacija dovela do stožeraša i šatoraša, Plenkovićeva dekaramarkizacija (?) dala nam je Vladu s najviše kompromitiranih ministara u povijesti.

A sad Miro Kovač želi rekonstrukciju Plenkovićeva HDZ-a.

Što bi sad trebalo poći po krivu?

Rekonstrukcija HDZ-a obično kreće od vrha, jer se niti jedan šef ne usudi zavući ruke skroz do stranačkog dna, u strahu da bi ga nešto moglo povući u tu tminu. Plenkovićeva rekonstrukcija Vlade, odabir novih ministara, kao i stranačka lista za europske izbore, demonstriraju kako je on zamislio rekonstrukciju HDZ-a.

Od Karla Resslera do onog 16-godišnjeg člana HDZ-a.

Ministri su nebitni

Kovačeva rekonstrukcija HDZ-a, kao i ona Davora Ive Stiera i Domagoja Miloševića, započela bi micanjem Plenkovića s namjerom zaustavljanja njegove rekonstrukcije HDZ-a.

Vladini ministri više nisu bitni. Jučer su tko bili jaki politički akteri, danas su to stranački aparatčiki. Puno su važniji odnosi snaga u HDZ-u gdje Plenković vodi ratove s opasnijim protivnicima nego što su oporbenjaci u Saboru.

Gdje se premijer može šaliti s Gordanom Marasom i nazivati ga  "pljačljivkom". Da vidimo kako će se šaliti s, recimo, Milijanom Brkićem.

Rekonstrukcija Vlade svodi se na puko održavanje Plenkovića na vlasti. Na isto bi se svodila i rekonstrukcija HDZ-a. Samo što on nje obično sve počinje.

I nju će najteže preživjeti.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 32
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode