Obavijesti

Kolumne

Komentari 66

S Milanovićeve 'kuće za sve' već su počele otpadati ciglice

S Milanovićeve 'kuće za sve' već su počele otpadati ciglice
1

Imenovanjem savjetnice za obrazovanje, "saveznicom klerikalne desnice", novi predsjednik izazvao je kritike Zagreb Pridea, čime se udarilo u srž Milanovićeve kampanje i narušilo povjerenje birača javnosti.

VIDEO

"Ovo je kuća za nas, za sve nas".

Nisu se još ohladile riječi Zorana Milanovića iz inauguracijskog govora, a njegova kuća već se snažno zatresla.

Zagreb Pride napao je jučer imenovanje Jadranke Žarković Pečenković za savjetnicu za obrazovanje u Uredu predsjednika, prozvali su je "saveznicom klerikalne desnice", a Milanoviću poručili da je izgubio njihovo povjerenje. "Palac dolje za Zorana Milanovića i Ured predsjednika Republike Hrvatske", napisali su na Facebooku.

Realno, veliki je to udarac za novog predsjednika.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ne samo zbog činjenice da se toliko trudio pronaći neke žene za savjetnice na Pantovčaku kako bi neutralizirao neugodna pitanja o ekskluzivnom muškom klubu, da bi mu baš ona koju je pronašao navukla na vrat prve kritike, već i zato što je ovim imenovanjem udario u srž svoje izborne baze.

Svatko ljubi koga voli

Naime, upravo je poruka o jednakosti, ravnopravnosti, istim pravima za sve - uz predizborni slogan "normalno, svatko ljubi koga voli" - bila okosnica njegove pobjedničke kampanje, nasuprot isključivosti glavnih protukandidata desnice.

Savjetnica Žarković Pečenković, međutim, prema pisanju Novosti, kao ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje slala je nastavnike na usavršavanje na kontroverzne konferencije udruge "U ime obitelji", kao i Hrvatskog generalskog zbora.

Njezina agencija bila je 2016. godine jedan od pokrovitelja konferencije na kojima su se iznosili diskriminirajući stavovi o homoseksualnosti.

Opasnost homoseksualizma

Prosvjetare se tada poučavalo kako je "osoba koja je primila vjerski odgoj bolji čovjek od drugih", naglašavala "opasnost da djeca s homoseksualnim sklonostima ‘pervertiraju’ njihovu djecu”, upozoravalo da bi problem nastao kad bi se homoseksualnost "legalizirala" jer bi se ljudima "počela činiti normalnom".

Novosti su naknadno došle u posjed i e-mail prepiske tadašnje ravnateljice Jadranke Žarković Pečenković i Željke Markić, gdje se vidjelo da je ravnateljica upite novinara o toj konferenciji prosljeđivala direktno Željki Markić.

Iza toga formalno je stajala nova Milanovićeva savjetnica.

Ili drugim riječima, Milanovićeva "kuća za sve nas" mogla bi postati pretijesna za osobe drugačijih seksualnih sklonosti.

Lako je prepisati EKV

Na stranu sad i činjenica da su na imenovanje nove savjetnice za obrazovanje reagirali i neki prosvjetari i znanstvenici, tvrdeći kako Jadranka Žarković Pečenković nije činila ništa na reformi obrazovanja. Ni Milanović dok je bio premijer nije činio ništa na mnogim poljima.

Međutim, ovo imenovanje u direktnoj je suprotnosti s njegim porukama iz kampanje, kao i s obećanjima iz inauguracijskog govora.

Lako je, naime, prepisati stihove Ekatarine Velike kako bi ljevica bila sretna, ili uzeti misli povjesničara Yuvel Noaha Hararija da bi se zvučalo mudro, ali na djelima se ocjenjuje iskrenost tih poruka.

Milanoviću je uvijek bilo lako zvučati ispravno. Puno mu je teže bilo povlačiti ispravne poteze.

Potvrdilo se to i ovom prilikom.

Ne riječi nego djela

Savjetnica Žarković Pečenković nije aktivno participirala u širenju diskriminacijskih poruka, ali je njezina Agencija stajala iza konferencije na kojoj su se širile diskriminacijske poruke, i to pod krinkom edukacije prosvjetara.

Tko može garantirati da Ured predsjednika u budućnosti neće biti pokrovitelj sličnih događanja?

Ali isto tako, tko može vjerovati predsjedniku Milanoviću da ozbiljno misli ono što govori, da stoji iza efektnih parola i prigodnih stihova, nakon što prođu izbori i svečanosti?

S druge strane, možda kao protutežu treba primiti vijest da će na mjesto savjetnice za ljudska prava i civilno društvo Milanović imenovati SDP-ovu Melitu Mulić, suprugu Igora Dragovana i zastupnicu koja se izričito protivila referendumu o braku i tvrdila da se o "temeljnim ljudskim pravima, a pravo na životnog partnera jedno je od njih, ne može odlučivati na referendumu".

Govorila je to dok je njezin premijer Milanović odbijao zatražiti ocjenu ustavnosti referenduma o braku.

Sad bi Melita Mulić mogla neutralizirati Žarković Pečenković.

Pa bi time Milanovićeva "kuća za sve" ponovno popravila statiku: ugostila bi i promotore ljudskih prava i one koji surađuju sa Željkom Markić.

Svatko će u njoj biti zatvoren u svoju sobicu. 

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 66
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'
'BRAK NA PRVU'

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'

Novi je tjedan i novi zanimljivi zadaci u showu 'Brak na prvu' su pred parovima, a neke od njih posjetila je i stručnjakinja Iva…
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang