Obavijesti

Kolumne

Komentari 10

Sjeme lana je najbolji lijek kod zatvora i probavnih problema

Laneno ulje snižava kolesterol i krvni tlak, djeluje povoljno kod upala, rematoidnog artritisa, alergija, hemoroida te menstrualnih tegoba koji pogađaju velik broj žena

VIDEO

Urednica portala Naturala.hr i fitoterapeutkinja Andrea Šitum svakog tjedna donosi savjete za borbu protiv neprijatelja zdravlja. Ovog se puta osvrnula na ljekovitost sjemenki lana.

Ne tako davno u našoj ste zemlji mogli vidjeti polja lana - lan je oblačio naše selo, od njega su se izrađivale narodne nošnje, a sjemenke su se koristile u prehrani i proizvodnji ulja. Danas, unatoč najavama o obnavljanju tradicionalne proizvodnja lana, biljke kojoj pogoduje i naša klima i tlo, i dalje uvozimo skupo laneno sjeme te skupo laneno ulje, a na poljima nam se uglavnom zlate GMO kukuruzi. 

Otužno, nije li? Pogotovo ako znamo kako se vitke, zelene stabljike lana, koje početkom ljeta procvatu svilenkastim plavim cvjetovima, a poslije daju plod s desetak sjemenki, opisuju već u antičkim tekstovima kao jedna od najstarijih i najkorisnijih biljaka.

No u čemu se krije tajna lana? Laneno sjeme, bogato sluzima i uljem, najpoznatiji je prirodni laksativ i protuupalno sredstvo koje se koristi kod kroničnih zatvora, ali i svih drugih probavnih te želučanih problema. U te svrhe savjetujem koristiti jednu veliku žlicu svježe mljevenog lanenog sjemena koju ćete preliti s 2 dcl vode ili s 2 dcl probiotičkog jogurta i ostaviti sat-dva da sluzi nabubre te potom konzumirati zajedno i tekućinu i sjemenke. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Laneno ulje snižava kolesterol i krvni tlak, djeluje povoljno kod upala, artritisa, alergija, hemoroida te menstrualnih tegoba

Ako patite od jakih zatvora, lan ovako možete koristiti do tri puta dnevno. Za djelovanje lanenog ulja ključna je alfa-linolenska kiselina koja pripada skupini omega-3 masnih kiselina za koju je dokazano kako djeluje protuupalno i pomaže u prevenciji kroničnih bolesti.

Laneno ulje snižava kolesterol, smanjuje rizike nastanka srčanih bolesti, snižava krvni tlak, djeluje povoljno kod artritisa, astme, alergija, hemoroida, prevenira upalna stanja, pomaže kod opstipacije, menopauzalnih i menstrualnih tegoba, a obično se preporučuje uzimanje od jedne do dvije čajne žličice dnevno. Kod dermatoloških problema (akni, psorijaze, seboreje...) korisna je usporedna, vanjska i unutarnja, upotreba lanenog ulja. Samo, pripazite, zbog visokog udjela nezasićenih masnih kiselina, laneno ulje podložno je oksidaciji te se preporučuje čuvati ga u hladnjaku.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang