Obavijesti

Kolumne

Komentari 25

Pravi gradski derbiji ne igraju se pred samo 2000 navijača...

Povratkom Splita u prvoligaško društvo Splićani su se ponadali kako će i oni napokon dobiti pravi gradski nogometni derbi, no to se ipak neće uskoro dogoditi

VIDEO

Sve dok Split na Parku mladeži ne bude imao potporu svojih navijača, Hajduk će bez problema uzimati bodove.

Povratkom Splita u prvoligaško društvo Splićani su se ponadali kako će i oni napokon dobiti pravi gradski nogometni derbi, derbi kakvim se ponose Milano i Rim, Liverpool i Manchester, Madrid i Sevilla... No nakon još jednog odigranoga gradskog derbija, prošle subote, većina vjeruje kako su ta nadanja bila pretjerana.

Naravno, pretenciozno bi bilo očekivati kako će derbi Hajduka i Splita ikad biti poput derbija Lazija i Rome, Milana i Intera, Liverpoola i Evertona, Uniteda i Cityja, Reala i Atletica, Seville i Betisa, Boce i Rivera, Celtica i Rangersa, Panathinaikosa i Olympiakosa, Galatasaraya i Fenerbahcea..., no ako se već po nogometnom umijeću igrača Hajduk i Split ne mogu nositi sa spomenutim klubovima, splitski derbi mogao bi biti barem praznik splitskog nogometa.

A on to nije niti ga itko takvim doživljava. Na zadnjem ''derbiju sv. Duje'' okupilo se na Parku mladeži samo oko 2000 gledatelja!? Nevjerojatan podatak sam po sebi, pogotovo kad se uzme u obzir to što je Hajduk jesenski dio sezone okončao debelo iznad prosjeka od 10.000 gledatelja na domaćim utakmicama.

Poljud i Park mladeži razdvaja 500-tinjak metara, a u stvarnosti je to, nažalost, puno više, čak i u davnoj povijesti, kad je Hajduk bio samo ''građanski i studentski'', a Split ''radnički'' klub, bilo više sluha i više razumijevanja, pa čak i suradnje, nego danas. Ne ulazeći u razloge netrpeljivosti između gradskih rivala, činjenica je kako navijači ne hodočaste na "derbi sv. Duje'', a bez njih to i nije derbi nego tek jedna obična prvenstvena utakmica.

I to je prije svega problem Splita, koji je praktično klub bez navijača. Ovim tempom trebat će braći Žužul desetljeća da se nešto na tom polju pomakne s mrtve točke. Stadion mogu sagraditi, igrače i trenere mogu kupiti, na nekoj razini moguće je ostvariti i rezultat, no klub bez navijača osuđen je na životarenje.

Svjesna su i braća Žužul kako bez navijača nema ništa ni od velikoga kluba, pa makar to bio i stogodišnjak poput Splita. I sve dok se nešto ne promijeni u vezi s tim, Hajduk će dolaziti na Park mladeži i uzimati bodove, "crveni" će, kako je to slikovitio znao reći Zoran Vulić, na derbije s "bilima" istrčavati u pelenama, a svi skupa nećemo gledati gradski derbi nego samo običnu prvenstvenu utakmicu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?
SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?

U finale Eurosonga prolazi 10 najboljih pjesama iz prvog polufinala, i 10 iz drugog. Uz njih, u finalu se natječu i 'Big 5' zemlje, kao i zemlja domaćin
Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...