Obavijesti

Kolumne

Komentari 0

Spremni ste na promjenu? Krenite od pitanja "zašto?"

U novom tekstu kolumnistice Martine Trboglav saznajte više o motivima i mehanizmima koji nas motiviraju na promjenu i definiranju naših ciljeva

VIDEO

Prošla kolumna bavila se pitanjem možemo li se uistinu mijenjati. Svatko od nas je na vlastitoj koži osjetio snagu otpora kojeg (ne)svjesno pružamo kad želimo ili trebamo usvojiti neku novu naviku ili način ponašanja. Istovremeno, ne možemo pobjeći od činjenice, koju potvrđuju sva najnovija istraživanja - naš mozak u sebi nosi ogroman kapacitet za promjenom. Svi se mijenjamo tijekom života. Svako novo iskustvo utječe na naše razmišljanje i ponašanje. No, ono što razlikuje uspješne od neuspješnih te zadovoljne od nezadovoljnih nalazi se u odgovoru na pitanje – mijenjamo li se u željenom smjeru?  

Prvi korak – povratak sebi

Početak uspješne promjene krije se upravo u povratku najdubljim i najvažnijim temama čovjeka – koji je moj željeni smjer, koje su temeljne vrijednosti koje želim živjeti, što me čini boljom, kompletnijom i zadovoljnijom osobom? Da bismo mogli u sebi pokrenuti željenu promjenu i u njoj ustrajati, nužno je znati kamo nas ona vodi i zbog čega nam je uopće važna. Prvi korak nije definirati što i kako želimo mijenjati, nego zašto. 

Zašto želim početi vježbati i zdravo se hraniti? 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Zašto želim biti otvorenija i asertivnija u komunikaciji? 

Zašto želim bolje upravljati vlastitim emocijama? 

Zašto želim kvalitetnije upravljati svojim financijama? 

Zašto želim mirnije i konstruktivnije reagirati u konfliktnim situacijama? 

Sve spomenute promjene (a i mnoge druge), zahtijevaju jako puno truda, promišljanja, pokušaja i pogrešaka prije postizanja željenih rezultata. A, kao što već znamo,  promjena boli. Mozak joj pruža otpor i radije se vraća starim, poznatim obrascima te funkcioniranju po „automatskom pilotu“. Međutim, neuroznanstvenici su otkrili da postoji „lijek za lijenost mozga“, odnosno snažan izvor energije koja nam je potrebna kako bi se pokrenuli i, što je još veći izazov, ustrajali. Riječ je o lijeku kojeg smo svi u životu puno puta osjetili, a sad imamo i znanstvenu potvrdu njegove nevjerojatne učinkovitosti. O čemu je riječ?

Tko želim biti i kako želim doprinositi?

Sjetite se trenutka kad ste osjetili snažnu potrebu da ostvarite nešto. Odjednom je iznutra, gotovo iz trbuha, došla spoznaja o postignuću kojeg želite svim svojim bićem. Pritom to nije bio jedan od onih klasičnih ciljeva koje si postavljamo – imati toliko i toliko kilograma, kupiti to i to, otići tamo i tamo, ostvariti takav i takav rezultat – već ste osjetili kakvi želite postati. Bio je to trenutak ushićenja, snažnog entuzijazma i unutarnje jasnoće, gdje ste bez sumnje osjećali kakvi želite biti kao osoba i kako želite doprinositi. Znali ste što vam je činiti i – zašto.  

Iako je taj doživljaj teško staviti u riječi, najbliži pojmovi koji ga opisuju su osjećaj smisla, osobna vizija, poziv, san, misija koju želite ostvariti. Neuroznanstvenici su otkrili da se upravo tada događa snažna navala energije u našem mozgu, koja nam je potrebna kako bismo se odvažili na korak više. 

Izvor energije i unutarnji kompas

U osjećaju smisla i vlastitoj viziji se krije glavni impuls koji nas pokreće, a ima i snagu održati nas u nastojanjima da ostvarimo željenu promjenu. Istovremeno, on postaje i naš unutarnji kompas - smjerokaz kuda želimo ići, razlog zašto je važno da ustrajemo i podsjetnik što ćemo time postići. Tek kad osvijestite kako će vam novo ponašanje, vještina ili navika pomoći da postanete osoba kakva želite biti i da doprinesete društvu, obitelji ili timu na željeni način, sve vaše unutarnje snage će se mobilizirati kako biste postigli željeni rezultat.  

Dvije zablude

I da odmah riješimo dvije moguće zablude. Naime, neki smatraju da je imati san i duboki osjećaj vlastitog smisla rezervirano samo za vizionare poput Tesle ili Gandhija. Drugi će pak reći da tek kad nas nešto snažno izbaci iz svakodnevice, dramatičan životni događaj poput bolesti, okrenut ćemo se sebi i preispitati što nam je uistinu važno i što želimo. 

Vizija i snovi nisu rezervirani samo za one koje doživljavamo velikanima ili teške životne trenutke. Rezervirani su za svakog od nas i stalno su nam na raspolaganju, ako im damo priliku. Pričajte s drugima o tome što želite, što je vaš san, na koji način želite doprinijeti, i izazovite mozak da što češće razmišlja o tome. Maštajte, vizualizirajte, priuštite si vrijeme koje ćete posvetiti sebi te otkrivajte i podsjećajte se na ono što osjećate i želite da bude vaš jedinstveni doprinos i smisao. 

 I ne zaboravite…

Vježbajte povezivanje sa svojim snom, baš kao što vježbate bilo koju drugu vještinu. Jer dobitak nije samo velika pokretačka energija koju ćete osjetiti. Dobitak je i spoznaja da ne provodite dane jureći, obavljajući hrpe obveza i živeći na automatskom pilotu, bez da znate zašto to radite. Umjesto toga, budite osoba koja svoj život želi učiniti smislenim, dajući jedinstven doprinos, onakav kakav vi osjećate i znate da trebate dati. Trebate prvo napisati scenarij, da bi i stvorili priču u kojoj ćete s ponosom igrati glavnu ulogu. 

Samo vaša riječ

Koji su sljedeći koraci koji pomažu da ustrajemo u željenoj promjeni (pogotovo onda kad krenu izazovi), čitajte u sljedećoj kolumni. Za početak, evo jedne ideje - pronađite riječ, sliku ili pokret koji će biti vaš osobni, dragocjeni podsjetnik na silinu osjećaja koji vas preplave kad iznutra, iz dubine, dođe informacija o onome što želite biti i kako želite doprinositi. Radeći s ljudima, neke od riječi u čijem otkrivanju sam imala priliku uživati, bile su - svjetlo, učitelj, pionir. Koja je vaša?

O autorici

Martina Trboglav, profesorica psihologije, radi kao viši konzultant u Ramiru, tvrtki koja se bavi organizacijskim razvojem i razvojem ljudskih potencijala. Certificirani je NLP trener, HNLP trener i NLP coach, hipnoterapeut te voditelj Ramiro Leadership NLP Academy. Specijalizirala se za područja komunikacijskih vještina, leadership, upravljanje promjenama i kreativnost. S entuzijazmom radi s organizacijama i pojedincima pomažući im osvijestiti svoje mogućnosti i razviti sve vještine potrebne za ostvarenje željenih ciljeva te kvalitetan i ispunjen život.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol
ZA ZDRAVO SRCE I ŽILE

Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol

Povišene masnoće glavni su uzročnik bolesti srca. Često je dovoljno dva do tri mjeseca da se uz zdrave navike regulira razina kolesterola pa jedite skušu, srdele i povrće, a uživajte i u čokoladi...

Veliki tjedni horoskop: Ovan će biti odlično raspoložen, a Rak planirati brak ili potomstvo
od 14. do 20. travnja

Veliki tjedni horoskop: Ovan će biti odlično raspoložen, a Rak planirati brak ili potomstvo

Djevice će i narednom tjednu mnogo raditi, ali i biti više nego zadovoljni učinkom i rezultatima. Strijelcima će tjedan biti pogodan za zdravstvene zahvate, promjene u prehrani ili rekreaciju
Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'
'BRAK NA PRVU'

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'

Novi je tjedan i novi zanimljivi zadaci u showu 'Brak na prvu' su pred parovima, a neke od njih posjetila je i stručnjakinja Iva…