Kolumne

Komentari 405

Stiže Željka Markić! Krenimo odmah s gradnjom Noine arke

Stiže Željka Markić! Krenimo odmah s gradnjom Noine arke

Ako Dariju Šimiću valja oprostiti jer doslovno ne zna što čini, a Milanoviću treba zamjeriti što ne čini dovoljno, Željka Markić vrlo dobro zna zašto sve ovo čini

U jednom trenutku dođe ti da odvališ od smijeha.

Recimo, kad vidiš Darija Šimića kako smrtno ozbiljan, bolno stisnutih očiju, govori o tome kako je on "potomak Adama i Eve s Noine arke", te da katolici trebaju "nikoga ne osuđivati", nego prihvaćati svoju braću i sestre bez obzira na "bilo kakve različitosti i sklonosti" jer oni isto dolaze s Noine arke. Skupa s nojevima i žirafama.

Već u drugom trenutku, dođe ti da u nevjerici okreneš očima.

Recimo, kad čuješ kako o "diktaturi relativiteta" u kojoj je "sve relativno, pa tako i brak" govori Tomislav Karamarko, čovjek koji se nedavno rastao od supruge. Ili kad Milanka Opačić poručuje da "trebamo prestati biti licemjeri i određivati kako će tko živjeti", da bi onda njezina Vlada odbila gay brakove i odbacila pravo na posvajanje djece istospolnim zajednicama. Ali i izvanbračnim zajednicama.

Da bi se na koncu smrznuli od jeze.

Brutalne laži

Primjerice, kad vidimo Željku Markić kako patronizirajućim, snishodljivim tonom koji protivnike izbacuje iz takta mjesecima huška većinu protiv manjine svojom kampanjom krivotvorina, iskrivljenih tumačenja, pa i brutalnih laži.

Poput onih da postojeći, deset godina stari Zakon o istospolnoj zajednici već daje gay partnerima sva građanska prava te da su prava tih zajednica riješena na visokoj civilizacijskoj razini. Kad je jasno da nisu. 

Iza njezine kampanje koja je podijelila Hrvatsku kriju se tajnoviti donatori s milijunskim ulozima, kao i novi referendumski, svjetonazorski pa i politički udari koji bi hrvatsko društvo mogli vratiti godinama unatrag. 

Sve do Noine arke.

Zamre osmijeh

I to je ono što zabrinjava. Jer, brzo nam zamre smijeh od famozne Noine arke, čim shvatimo kako je zapravo kratak put od Darija Šimića do Željke Markić. Naročito ako je on popločan indolencijom vlasti, ignorancijom građana, demagogijom oporbe, socijalnom krizom, ekonomskom propasti i društvenim pesimizmom koji je opasno prijemčiv na oratore, manipulatore i prodavače magle.  

Dario Šimić gotovo je simpatičan u svojem neznanju. Volio bi biti vjernik, ali ne zna osnove katekizma. Trudi se biti tolerantan, ali samo do neke granice. Do granice kad mora "braniti svoje".

Skoro ti dođe da ga zaštitiš od ovakvih kao što je Željka Markić.

Dominacija i diskriminacija

Od njezine perfidne manipulacije, poigravanja vjerskim osjećajima, od skrušenog osmijeha iza kojeg se krije želja za dominacijom, diskriminacijom, podjelom.

Jer ako Šimiću valja oprostiti jer doslovno ne zna što čini, a Milanoviću i njegovoj Vladi treba zamjeriti što ne čini dovoljno, Željka Markić vrlo dobro zna zašto sve ovo čini.  

A još kad Tomislav Karamarko obeća kako će se "nakon nedjelje mnogo toga promijeniti", onda mu valja vjerovati.

I krenuti s gradnjom Noine arke.

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku