Obavijesti

Kolumne

Komentari 80

Što dobijete kad Sanadera i Čačića stavite u isti zatvor?

Što dobijete kad Sanadera i Čačića stavite u isti zatvor?
1

Medijski doček Radimira Čačića u Remetincu uvelike je podsjećao na doček Ive Sanadera. Ovako jaki politički tandem slavni hrvatski zatvor još nije ugostio

VIDEO

Što se dogodi kad stavite Ivu Sanadera i Radimira Čačića u isti zatvor?

Medijsku poslasticu. 

Dobijete bivšeg predsjednika i bivšeg Prvog potpredsjednika Vlade. Dobijete šefove HDZ-a i HNS-a. Dobijete dvojicu najnepopularnijih hrvatskih političara, ali i dvojicu političara koji su 2007. godine u javnosti koketirala o mogućoj koaliciji.

Dobijete jednog ministra pod čijim su mandatom udareni temelji za gospodarski rast, i jednog koji je razmontirao te temelje u svrhu preživljavanja na vlasti.

Dobijete Čačića koji je i pod sudskom presudom pobijedio na parlamentarnim i lokalnim izborima, a dobijete i Sanadera koji je pobjeđivao onda kad mu je trebalo biti presuđeno.

Bahati i bezobzirni

Dobijete dvojicu ljudi veoma sličnog garda, karizme koju se doživljava kao bahaćenje, političkog stila koji često gazi preko prepreka ili ignorira zakone, ali i osobe toliko različitog podrijetla, političkog nasljeđa, obrazovanja, pa i pristupa poslu. 

Da ne govorimo o vrsti presude.

Osim toga, imamo jednog koji je neslavno raskinuo s dojučerašnjom zamjenicom Jadrankom Kosor, optuživši je za izdaju , i onog drugog koji se posvađao s dugogodišnjom suradnicom Vesnom Pusić, zaprijetivši da će se brzo vratiti.  

A onda, ako bismo htjeli biti baš jako zločesti, mogli bismo ustvrditi da onda kad Čačića i Sanadera stavite pod isti krov Remetinca, dobijete sposobniju Vladu od one u Banskim dvorima. 

Sanaderovski doček

Čak je i jučerašnji Čačićev medijski doček u Remetincu podsjetio na famozni doček Ive Sanadera. Od jutra su radijske postaje iz sata u sat izvještavale kako "Čačić još nije stigao", portali su objavljivali točnu satnicu kad je krenuo iz Varaždina, s kim je u automobilu, gdje je skrenuo, kad će doći.

Kao da se očekuje drumski razbojnik ili nedajbože, bivši premijer. A ne čovjek koji je skrivio prometnu nesreću sa smrtnom posljedicom. Za koju je, sjećamo se, premijer Zoran Milanović rekao da je "etički neutralna". 

Ako ćemo iskreno, Remetinec nije imao ovako jak politički tandem, a možda to nije imala ni hrvatska politika. Šteta što je Polančec izašao malo ranije.

Propala koalicija

Zanimljivo, još 2007. godine, nakon parlamentarnih izbora na kojima Zoran Milanović nije htio koalirati s HNS-om i tako propustio doći na vlast, Radimir Čačić je slao signale da je spreman "razgovarati s HDZ-om". Ta priča vukla se po hrvatskim medijima još godinama. 

A kad je Čačić napokon došao na vlast, ubrzo se na rang listi najomraženijih političara svrstao uz bok pritvorenom Sanaderu. A sad su ponovno zajedno, pod krovom Remetinca. Jedan zbog korupcije, drugi zbog prometne nesreće.

Dobrotvorni rad

Ali kad je već tako, bila bi prava šteta da taj potencijal propadne. Kao što je Petru Čobankoviću zatvorska kazna preinačena u rad za opće dobro, možda bi se i kazne Sanaderu i Čačiću mogle pretvoriti u dio njihove rehabilitacije da zajedničkim snagama izvuku zemlju iz krize.

Ako uspiju, smanji im se kazna. Ako ne, nikom ništa.

I to je vjerojatno bolje od pisanja memoara, dizanja utega ili pletenja košara.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 80
VIDEO

Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom
od 5. do 11. 5.

Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom

Blizanci će upotrijebiti pravu riječ u pravo vrijeme i odškrinuti vrata suradnji. Mnoštvo korisnih informacija bit će vam dostupnije nego inače, a vaša kreativnost i snalažljivost bit će istaknuti

Budući punac Baby Lasagne za 24sata:  'Marko najviše voli kad Elizabeta kuha, ali ne lazanje...'
SNIMAO S NJIMA I SPOT

Budući punac Baby Lasagne za 24sata: 'Marko najviše voli kad Elizabeta kuha, ali ne lazanje...'

Njegov budući punac Josip Pino Ružić, koji u Istri već tridesetak godina ima tvrtku za montažu, snimanje i promotivne filmove, sa suprugom i kćerkom dat će podršku Baby Lasagni
Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?
SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?

U finale Eurosonga prolazi 10 najboljih pjesama iz prvog polufinala, i 10 iz drugog. Uz njih, u finalu se natječu i 'Big 5' zemlje, kao i zemlja domaćin