Obavijesti

Kolumne

Komentari 78

Pa ne bi valjda Božo Petrov muljao sa subvencijom za kuću

Pa ne bi valjda  Božo Petrov muljao sa subvencijom za kuću

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa traži od Petrova da "razjasni okolnost" prema kojoj je u zahtjevu za državni kredit za gradnju kuće naveo dva člana kućanstva viška. Svaki član nosi 10 kvadrata.

VIDEO

Prava je šteta što Božo Petrov nije u svom zahtjevu za subvencionirani kredit za izgradnju obiteljske kuće kao članove svog kućanstva naveo čitavo Nacionalno vijeće Mosta.

Koliko bi tek onda kvadrata mogao izgraditi...

Barem još stotinjak, ako država, pored subvencioniranih 35 četvornih metara stambenog prostora, dodaje još deset kvadrata za svakog člana kućanstva.

Pa ako je Petrov, kako upozorava predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković, već u svom zahtjevu za tristotinjak tisuća kuna subvencioniranog kredita naveo dvoje ljudi koji ne žive na njegovoj adresi, navodno brata i njegovu partnericu, mogao je slobodno prijaviti i Nacionalno vijeće Mosta.

Ili makar utrpati Nikolu Grmoju. On vrijedi duplo kvadrata.

Dvoje viška

Ali i ovako bi mu trebalo biti dovoljno to što je prijavio sedmero članova svog kućanstva, iako je čak i Povjerenstvo primijetilo da uz njega, suprugu i troje djece, ispada dvoje članova viška.

“Upućuje se dužnosnik da u cilju zaštite vlastitog integriteta i vjerodostojnosti, kao i povjerenja građana, prije realizacije subvencioniranog kredita i stjecanja sredstava od APN-a, razjasni okolnost jesu li svi prijavljeni članovi zajedničkog domaćinstva za koje je dana uvjetna suglasnost za subvencionirani kredit imali u relevantnom razdoblju prebivalište na istoj adresi”, navodi se u mišljenju Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, objavljenom u Jutarnjem listu.

Čekamo, dakle, da Božo Petrov "razjasni okolnost".

Jer, upravo ta nesretna "okolnost" čini razliku između onoga što sada radi predsjednik Mosta i onoga što bi napravio obični hrvatski političar. Ta "okolnost" je tanka crta između nove i stare politike. Između reformi i muljanja. Između morala i nemorala.

To može svatko?

Predsjednik Hrvatskog sabora pohvalio se jučer kako je cijelu proceduru oko zahtjeva za subvencijom države za izgradnju obiteljske kuće u Metkoviću vrijedne 120 tisuća eura ("A ne milijun kuna") izveo u skladu sa zakonom i dobrim običajima.

Poslao je upit, dobio je odgovor, podnio je zahtjev, dobio je rješenje. Baš kao što to, poručuje Petrov, može učiniti svaki građanin Hrvatske. 

Ostaje još samo vidjeti može li svaki građanin Hrvatske, poput Bože Petrova, u svom zahtjevu kao članove kućanstva navesti i osobe koje navodno nemaju prebivalište na istoj adresi.

Ili je to privilegij samo predsjednika Sabora?

Povjerenstvo je u svom dopisu "uputilo dužnosnika da u cilju zaštite vlastitog integriteta i vjerodostojnosti, kao i povjerenja građana", razjasni okolnost da je kućanstvo Bože Petrova na papiru naglo naraslo, a s njima i predviđena kvadratura kuće.

O tome se ovdje radi. 

Vjerodostojnost i integritet

Ne samo o eventualnom prekršaju ili čak možda pravom nedjelu, o varanju države ili tipičnom muljanju, već o "zaštiti vjerodostojnosti i integriteta". Jer u to se Božo Petrov sa svojim Mostovcima najviše zaklinje. I to je ono što Most navodno razlikuje - i izdiže - od ostalih stranaka i njihovih čelnika.

Ako mu je već Nikola Grmoja, po vlastitom priznanju, "podvalio" njegova kuma za zamjenika direktora bez potrebnih kvalifikacija, osim naravno kumskih veza, onda je bitno da Petrov razjasni tko mu je "podvalio" ona dva člana kućanstva koja su se našla u zahtjevu za državnom subvencijom. 

Ne može biti da je Petrov to sam izmislio. 

Ne želimo vjerovati u to. Njemu samom to nikada ne bi palo na pamet. A još manje bi to odobrilo Nacionalno vijeće Mosta. 
Mora da se radi o nekoj nenamjernoj greški ili zlobnoj podvali. 

Sankcije Mosta

I zato je od presudne važnosti da Božo Petrov objasni što njegov brat i njegova partnerica rade u njegovu kućanstvu. Da "razjasni okolnosti" koje su dovele do ove diskrepancije. I da time "zaštiti svoju vjerodostojnost".

U suprotnom, mogao bi doći u pitanje njegov izbor na mjesto predsjednika Mosta. Organizacije koja se zaklinje u reforme, čisti iz svojih redova sve nepoćudne i nepodobne, a usput i čisti hrvatsku politiku od klijentelističkih, korupcionističkih i nepotističkih nakupina.

Kad bi Božo Petrov kojim slučajem imao protukandidata na skorašnjim unutarstranačkim izborima u Mostu, taj bi svakako mogao profitirati od njegovih problema s Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa.

Ali i ovako bi mogao doći u pitanje njegov izbor na čelo tako izbirljive, probirljive i zahtjevne organizacije kakva je Most.
To se, međutim, neće dogoditi. 

Jer za to nema nikakva razloga. Pa ne bi valjda Božo Petrov učinio nešto nečasno ili nedajbože nezakonito?

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 78
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode