Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
Kolumna
Tomislav Klauški
Tomislav Klauški Petak, 04.08.2017. u 13:12
121 komentara

Tko se razbacuje domoljubljem, zastave mu se o glavu obijaju

Milan Bandić potrošio je pet milijuna gradskih kuna za nabavu 30 tisuća hrvatskih zastava i to umotao u parole o domoljublju. A onda je istaknuo jugo-hrvatsku zastavu na Domovinskom mostu. Karma je zbilja kučka.

Foto: Petar Glebov/PIXSELL
121 komentara

"To je moj doprinos jačanju domoljublja Zagrepčana i edukaciji da više vole zemlju. No s time se ne slažu svi, pogotovo oni iz oporbe", objasnio je nedavno Milan Bandić svoju odluku da potroši pet milijuna kuna za nabavku 30 tisuća zastava kojima će omotati Zagreb.

A onda, na Domovinskom mostu (!) osvanula je krivo sašivena zastava. Još bolje, zastava bivše SFRJ s grbom Republike Hrvatske.
Karma je nekad stvarno kučka.

Eto Bandiću prilike da Zagrepčane još malo "educira": sad konačno i mala djeca mogu naučiti kako je izgledala jugoslavenska zastava, s rasporedom boja od plave do crvene, taman kad se u Zagrebu zatire svaki trag jugoslavenskog nasljeđa, s Titovim trgom i svime ostalim.

"Možda nakon ovoga što ih stavimo sa svih strana", reče Bandić, "bandijere počnu visiti i na balkonima za hrvatske blagdane".

Možda će visiti čak i one jugoslavenske. A možda čak i hrvatske sa crvenom petokrakom.

Ne zbunjujte djecu

Jer, ako može Bandić u ime domoljublja vješati jugo-hrvatske zastave po "bandijerama", mogli bi njegovi građani vješati one originalne. Da se ne zbunjuju jadna djeca.

Uostalom, sam Bandić je svojedobno domoljublje iskazivao klanjanjem jugoslavenskoj i zastavi socijalističke Hrvatske ili grbu SR Hrvatske s malom šahovnicom u sredini. Bio je to njegov doprinos "jačanju domoljublja" i "edukaciji građana" da se više voli svoja zemlja. Možda se nekome domoljublje ne preinači s promjenom grba i zastave. 

U svakom slučaju, ovako to obično ispadne kad se razbacuješ domoljubljem, a onda i tuđim milijunima. Sudbina te mora nekako opaliti po glavi.

Parole o domoljublju i milijunima

Vrijedi se stoga naslađivati s tom jednom krivo sašivenom zastavom kao pljuskom novopronađenom domoljublju bivšeg komunista trenutno očaranog filoustašama koji rasipanje gradskog novca zamotava, po starom patriotskom običaju, u parole o domoljublju i u zastave kao ultimativni izraz tog istog pet milijuna kuna teškog domoljublja.

Štoviše, kad se malo bolje pročitaju Bandićeve izjave, ovo "prekomjerno bombardiranje" zastavama na svakoj banderi može se tumačiti i kao oblik pritiska na Zagrepčane kako bi ih se prisililo da se "osvijeste" pa krenu stavljati svoje zastave na balkone. Jer, tako bi se najbolje pokazuje ljubav prema domovini.

Domoljublje kao biznis

Onako kako proizvođači zastava iskazuju ljubav prema gradskim milijunima. Domoljublje je uvijek bilo biznis, pa zašto bi sada bio izuzetak?

Kako je krenulo, još će Bandićevi komunalni redari prebrojavati balkone i prozore i pisati kazne svakome tko ne istakne jednu hrvatsku zastavu za državni blagdan ili praznik. Ili samo onako. A onda će rado građanima dati upute gdje se te zastave mogu nabaviti.

Grad ima svojih 30 tisuća, pa je red da svatko od njegovih građana ima jednu svoju.

Ali ne onu mutiranu s Domovinskog mosta. Ta je samo za svečane prigode. 

(A može se darivati Zlatku Hasanbegoviću kao zalog za dugu i uspješnu koalicijsku suradnju.)

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message