Obavijesti

Kolumne

Tri stvari koje svi zaslužujemo imati na svom radnom mjestu

Tri stvari koje svi zaslužujemo imati na svom radnom mjestu
1

Život je prekratak da živite u strahu tko će vam podmetnuti nogu i oko koga trebate hodati kao po jajima. Vaš fokus treba biti na vašim radnim zadacima, a ne na šefovima i kolegama.

VIDEO

Savršenstvo ne postoji, ali zadovoljstvo itekako da. A vi ga zaslužujete imati! Koliko god svakodnevno čitali o ljudima koji imaju posao iz snova i koji ostavljaju dojam da doista žive bajku, svaki posao ima svoje prednosti i nedostatke. Čak i onaj koji doista volite i u kojem uživate.

Iako niti jedan posao neće biti savršen, to ne znači da ne zaslužujete pronaći onaj koji najbolje odgovara vašim vrijednostima.  Ako ćete provesti trećinu svog života na nekom radnom mjestu, ono treba zadovoljiti barem ova tri kriterija.

Radno okruženje u kojem se osjećate sigurno

Provesti trećinu svog dana u grču čak i kad se radi o vašem poslu iz snova, ne spada u definiciju uspjeha, ma koju poziciju i uvjete imali. Zaslužujete okruženje u kojem možete biti najbolja (profesionalna) verzija sebe i u kojem možete odmjereno iznijeti svoje stavove bez razmišljanja hoće li vaše radno mjesto biti u opasnosti zbog toga. Vaš šef ili kolege ne moraju biti vaši najbolji prijatelji, ali trebaju uvažavati vaša osnovna ljudska prava – slobodu mišljenja i slobodu govora.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Zaslužujete imati osjećaj poštovanja i uvažavanja jer vjerujem da taj osjećaj dajete i drugima u svojoj sredini pa zašto on ne bi bio uzajaman? Ako svaki dan provodite u toksičnoj sredini gdje ozračje možete rezati nožem, vrijeme je da potražite novo radno mjesto. Život je prekratak da živite u strahu tko će vam podmetnuti nogu i oko koga trebate hodati kao po jajima. Vaš fokus treba biti na vašim radnim zadacima, a ne na šefovima i kolegama.

Nadređeni koji želi da rastete i napredujete

Vjerojatno ste čuli za onu “Ljudi ne napuštaju svoju tvrtku nego svoje šefove”, a najčešći razlog za odlazak je upravo nedostatak prilika za rast i napredovanje. Vaš nadređeni treba biti vaš najveći saveznik u razvoju vaše karijere. I to ne zato što ste mu simpatični i dragi nego zato što shvaća da je vaš rast i njegov rast, odnosno rast tvrtke u kojoj oboje radite. Takav nadređeni će vas poticati da pohađate što više seminara i konferencija te dodjeljivati vam možda i najteže zadatke jer je uvjeren da će vas upravo to razviti i učiniti što vrjednijim resursom tvrtke. 

Ako vam se čini da pričam bajke, vrijeme je da shvatite da bolje doista postoji i da vi to zaslužujete. Ako vaš nadređeni stalno sabotira vaše inicijative i umanjuje vaše uspjehe, često vas kritizira i to ne na konstruktivan način te ne vidi da vaš osobni razvoj ima ikakve veze s tvrtkom, potpuno je opravdano da potražite novog nadređenog i tvrtku koja će znati cijeniti vaše potencijale i znati upravljati njima.

Osjećaj da se vaš rad cijeni

Svako radno mjesto na svijetu ima svoju vrijednost. Od portira koji otvara vrata do predsjednika uprave koji donosi ključne odluke, svako radno mjesto je dio sustava bez kojeg cijeli sustav ne bi funkcionirao. Zato bez obzira koju ulogu imali u timu, ne trebate  osjećati da sve ono što radite nikome ne vrijedi i da nitko ne cijeni vaš uloženi trud i vrijeme.  Ako već dugo takav osjećaj nosite u sebi, možda je vrijeme da konačno potražite radno mjesto na kojem vaš trud zaslužuju.

Možda vam tamo neće deset puta dnevno reći hvala ni organizirati proslavu jer ste se pojavili na svom radnom mjestu, ali je važno da vidite da vaša uloga u većem sustavu ima svoj smisao i da se vaše kvalitete cijene. Možda izvještaj na kojem trenutno radite neće osigurati mir u svijetu ili nahraniti gladnu djecu u Africi, ali u svakom smislu vam trebati pružati osjećaj da to što radite ima smisla i da doprinosi nekoj većoj cjelini. Zaslužujete osjećati da su vaši talenti i vještine prepoznati i dobro upotrebljeni te da vaš nadređeni primijeti trud koji  svakodnevno ulažete.

Posao nije uvijek zabavan i nemoguće je voljeti sve njegove strane, ali svakako od njega zaslužujemo više od plaćenih računa na kraju mjeseca. Barem još malo zadovoljstva i sreće, zar ne? 

Izvorni tekst pročitajte ovdje. 

O autorici:


Tanja Džido je specijalistica digitalnog marketinga, uspješna poduzetnica i osnivačica portala Shhhefica. Svoje iskustvo stekla je radeći na digitalnim kampanjama za vodeće svjetske i lokalne brendove. Pobjednica je i natjecanja Poduzetnički sprint, Young Talent Case Study 2017. te dobitnica e-Leadership MBA stipendije Algebrinog Visokog učilišta.

Osim na njenom blogu, Tanju pratite i na Facebooku te Instagramu

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang